Живот в големите градове....

• 13 604
  • 263
  •   1
Отговори
# 240
Скрит текст:
Няма как в голям блок да цари винаги тишина, спокойствие и разбирателство. Когато в един блок живеят повече хора, отколкото в едно село, нормално е да има различни навици, порядки, изисквания, дразнения..... , независимо колко сме толерантни или как сме възпитани.

В старото ни жилище отгоре живееха за кратко майка и дъщеря. Ами тази майка всеки ден в 10 ч. си тупаше пътеките, независимо дали имам пране или нещо друго на терасата. Целите им прахоляци се стелеха на нашия балкон и на тези под нас. Един ден я помолих да не го прави и тя беше шокирана, че искам нещо подобно от нея - всеки ден се тупали черги, имало си часове за това - от 10 до 11 ч. Опитах се да ѝ кажа, че, ако иска да си ги тупа, да си си сваля на лоста пред входа, но не - това важало за през терасата. Та, нямаше как да изляза на глава с тази, добре, че се махнаха скоро.

Други пък си затваряха две кучета в банята за целия ден, когато ги няма, да не им цапали. Нали се сещате какъв лай и вой беше....пак нямаше ефект от разговори.
Наистина ли си с тази нагласа, че няма как да има разбирателство и спокойствие. Звучи сякаш го промотираш и налагаш като идея. А в същото време самата ти си пробвала да се разбереш със съседите ти. Не би ли следвало да се приеме за норма, че хората трябва да се стараят да има тишина, спокойствие и разбирателство. Правилата на общината са, за да запазят някакъв баланс - да не става съвсем турбо диващина, но и да не ги заливат с оплаквания, ако сложат повече правила. То затова възпитанието е важно. А то се дава преди училището даже. Не ме разбирай погрешно, в случая подкрепям, че е трябвало съседите ти да бъдат по възпитани. Но ми стана интересно понеже все натъртваш как нямало как да няма шумове и как ежедневни дейности трябвало да се толерират. Ами то и съседката ти дето тупа от балкона, за нея това си е ежедневна дейност. Тук идва моментът с това кой колко е окултурен - тропащи деца, ходене с токчета, врещене, музика, тупане на килими, кучета - за всеки е различно дразнение, но добрият тон трябва да е да не пречиш на другите и всеки да ти слуша точно твоето ежедневие.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 16:25 от Linda*kiss

# 241
Ама няма правило, че простаците са всичките на село, а възпитаните - в София. Wink

Не виждам някой да е писал, че има такова правило.
Нито, че потребителите убеждават авторката да се мести в София, след като е подчертала, че иска да се премести от Пловдив в по-малко населено място.
Между другото четох, че замърсеният въздух от инцидентен пожар е бил проблем за нея - само да спомена, че отоплителният сезон в малките населени места, особено в планинските, от които тя се интересува,  е доста дълъг и оказва влияние на чистотата на въздуха. Т.е. напълно възможно е в някое село с преобладаващо отопление на твърдо гориво дишането ѝ да е по-затруднено, отколкото в Пловдив. Или в София.

---------------------------
Невена го е обяснила по-добре:

Едно от предимствата на огромните градове е, че има културни, етнически, езикови среди за всеки вкус и за всякакъв интелект и съзнание. Даже може да влизаш и излизаш от една среда в друга. Ей това на село го няма, а ужасно би ми липсвало.

Не оставам с впечатлението, че авторката търси културно и езиково разнообразие, но за други в темата определено и тези моменти са важни.

# 242
Линда*кисс, Не ти разбирам въпросите. Никой не твърди, че не трябва да има спокойствие, а, че в един нормален свят с живи хора и ДЕЦА, няма как да ти е тихо и спокойно, дори нощем. Случвало ми се е детето да бутне нощната лампа на земята през нощта, докато се върти в съня си...и?!? Някой не може да понесе един трясък ли?

Независимо колко сме възпитани и порядъчни, в свят, в който живеем в кутийки един над друг, няма как да има идеалното спокойствие. Просто няма, хора сме, създаваме шумове....ако ще и сто общински правилника да има. Важното е да сме по-толерантни (каквато се опитвам и аз да бъда, затова не обръщам внимание на повечето неща), но и да, наистина има неща, които пречат.

ПС: Няма как да приема за нормално някой да си тупа пътеките през терасата. Имало го било в правилника. За мен това е недопустимо. Както казах мога да изтърпя плач, каране, дори музика, ако не е късно вечер, но да ми тупа върху прането, щото имала право, не ми е ок.

А явно и правилника не е добър, щом за нещо подобно има разрешение.

# 243
Разбира се, къде си роден не определя колко си прост. Обаче хората, свикнали да живеят в малко населено място с двор и повече пространство, не умеят винаги да пазят тишина, да не тичат като хуни из апартамент, защото са живели в къща и не са се съобразявали да не викат, да не крещят, да не тропат и подобни.

Също грижата към общите части остава в небитието, защото обща отговорност се приема за ничия отговорност.
Точно това имах предвид. По принцип хора, отраснали в по-регулирани места, с много други хора, които обаче не са им така близки, както са си хората на село, повече се съобразяват, защото не разчитат, че "абе Пешо няма да се сърди, а и ние сме си такива, знаем се, к'во толкова".

# 244
Едно е инцидентно да събориш нещо, съвсем различно детето от горния етаж да играе баскетбол удома. В неделя в 14:30 ч. По действителен случай е баскетбола. Grinning Родителите са столичани, в София се развива случката.

# 245
Е, аз познавам и семейство с трима барабанисти Simple Smile Също софиянци от сой.

# 246
Едно е инцидентно да събориш нещо, съвсем различно детето от горния етаж да играе баскетбол удома. В неделя в 14:30 ч. По действителен случай е баскетбола. Grinning
Да, това е масово на някои места, защото "малкият герой какво да прави като вали и какво искаш от детенцето".  Ами евентуално да си слезеш от телефона и да напишете едно домашно заедно или да редите пъзел, а не ти да си гледаш лайковете в инстаграма, а той да издивее.

# 247
Е, много ясно, че не трябва да играе баскетбол вкъщи, но каква е разликата дали е в 13,30 или в 14,30?... щото нали в 13,30 не е забранено....

Аз, ако бях, изтърпявам го и това е. Все пак със сигурност не играе всеки ден, нали?

Линда*кисс, струва ми се, че търсиш умишлено контфонтация.

# 248
Е, много ясно, че не трябва да играе баскетбол вкъщи, но каква е разликата дали е в 13,30 или в 14,30?... щото нали в 13,30 не е забранено....

Аз, ако бях, изтърпявам го и това е. Все пак със сигурност не играе всеки ден, нали?

Линда*кисс, струва ми се, че търсиш умишлено контфонтация.
Ти имаш досега 2 back to back коментара към мен. Аз само един - оригиналния. Как точно я търся тази конфронтация? Grinning Иначе сега като питаш - не съм съгласна с теб. Вижда се, че искаш съобразяването да е само с тебе. А другите какво не им е приятно - да търпят, защото "в блок не може тишина". Питах веднъж, а ти се обръщаш към мен 2 пъти. На мен ми се изясни стила на разсъждаване още от първия път и повече не ми е интересно да коментирам.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 16:45 от Linda*kiss

# 249
Остани със здраве!

# 250
# 251
  • Пловдив
Е, аз познавам и семейство с трима барабанисти Simple Smile Също софиянци от сой.
И кво, редовно ли бият барабани вкъщи?

# 252
Допреди да си направят студио в провинцията преди 10-15 години - ежедневно Simple Smile

# 253
Ами нали от 14 до 16 са часове за почивка? Иначе да, все не е редно да играе баскетбол вкъщи. Ама според госпожата те са си удома и могат да си правят каквото си решат. Не че има значение, но не беше нито студен, нито дъждовен ден. За мен е нетърпимо да ти блъскат с топка над главата. За друг може да е приемливо.

# 254
  • София
Тетевен и Троян са прохладни и хубави градчета.

Общи условия

Активация на акаунт