Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 33 819
  • 777
  •   1
Отговори
# 585
Аз едно време знаех всички стихотворения на Ботев наизуст, не само тези, които се изучаваха. Но нашият живот беше различен, не висяхме на телефони, не ходихме на занималня, имахме и по-малко часове. В седми клас имах дни с по пет часа, един с шест и един със седем часа, не бяхме на блокове. А сега висят в тези класни стаи от 13.00 до 19.30, като понякога ги задържат до осем часа. После курсове, домашни за курсовете. Не знам как издържат тези деца, та те работят повече от средностатистическия възрастен. Понякога като ме ядоса моята и се сещам, че те са доста ограбени откъм свободно време, ей така да се пошляят, да помързелуват, да усетят че са деца, и спирам да и се ядосвам

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 21:11 от Априлски душ

# 586
Аз също цялата стихосбирка (22 стихотворения, ако не са лъжа) на Ботев учих наизуст. Но имаше някаква част на Евгени Онегин, която също трябваше да се знае - това нямаше научаване 🙄

# 587
Аз съм на принципа, че както може да знае текста на Seek and Destroy, примерно, така ТРЯБВА да знае и "Опълченците на Шипка". Grinning
Освен че ученето на стихотворения наизуст тренира паметта, също и разширява мирогледа, общата култура и т.н. Не го намирам за някаква драма аз.

# 588
шмърциплянку, представих си го как пее Опълченците с музика на Металика Grinning

# 589
  • у дома
ПИ по формата на НВО с материал от 5 и 6ти клас
-нямам отг обаче.От това помагало са

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 21:06 от svetlaem

# 590
  • София
Аз едно време знаех всички стихотворения на Ботев наизуст, не само тези, които се изучаваха. Но нашият живот беше различен, не висяхме на телефони, не ходихме на занималня, имахме и по-малко часове. В седми клас имах дни с по пет часа, един с шест и един със седем часа, не бяхме на блокове. А сега висят в тези класни стаи от 13.00 до 19.30, като понякога ги задържат до осем часа. После курсове, домашни за курсовете. Не знам как издържат тези деца, та те работят повече от средностатистическия възрастен. Понякога като ме ядоса моята и се сещам, че те са доста ограбени откъм свободно време, ей така да се пошляят, да помързелуват, да усетят че са деца, и спирам да и се ядосвам

Аз не съм много съгласна, всъщност време имат, но трудно се организират по начин, по който да може да го ползват, точно защото  прекомерното гледане на телевизия и взиране в телефоните някак си повлия на концентрацията им...трудно се концентрират в едно нещо, бързо им омръзва ( не се движи и сменя екранът цветно и бързо). А често като пък имат свободно време - рядко се шляят и мързелуват ( т.е нищо да не правят), а веднага хващат телефоните или сядат на компютрите да играят игри на тях. Физическа активност почти равна на нула ( аз поне така си представям шляенето). Е, ако отидете в някои мол може и да видите тълпи от 12-14 годишни шляеки се по етажите....значи време имат и затова. Няма да ги видите на улицата на играят на ръбче или на ластик...Късмет ще бъде, ако играят федербал.
 Първи и втори смени е имало по наше време, сега една част от училищата минаха на едносменно т.е. няма часове до 19.30ч. Ако питате родителите - искат да са възможно най-дълго в училище децата ( малките, та дори някои и до 5 -6 клас) та са учат там...ами няма да се научат по този начин да учат и да се организират да бъдат самостаятелни..
Та това са моите наблюдения.

# 591
  • Sofia
Е, на 14 г. никой вече не играе на ръбче и на ластик. По мое време също се шляехме - не по молове, защото нямаше, но по улиците и по къщите ни. Време, разбира се, че има, но са деца и имат нужда и от шляене и почивка. Така или иначе по 6 часа трябва да са съсредоточени в училище, отделно и домашни, направо си е пълен работен ден и то добре уплътнен и с прескачане в различни материи на всеки 40 минути.

Иначе проблемът с ел. устройства си е реален.

# 592
Привет,
изпуснах ви от има няма няколко теми...почивах си от училищните настроения за кратко.
За матурите в 10 клас и аз да кажа, че не трябва да се приемат за кой знае колко важни. Аз даже ги "бойкотирах"- изобщо не съм карала синко да учи за тях. Той пък за изненада се справи прилично, без курсове и напъване. Да и за мен тези матури са истинския показател за подготовка- повечето ученици не ходят на курсове за тях.
Ок съм да учат наизуст, все остава по нещо- ние как сме учили...вярно, че сега е различно, но пък не искам да бягаме от всичко "старо".
Тетрадки имаме известно количество, помагала не съм взела- чакам да стартират- школа и училище и да се обяви кой какво изисква. Школата започва и за нас от 14.09- много недомислено, ама...хващаме се на хорото и ще го играем.
За постановката- не знаех, че Игнатова играе. Тя за мен не е актриса, артистична - може, но откакто си направи и корекциите съвсем ми опротивя. Като я дават в близък кадър (по ТВ) ми е като Жокера.

# 593
шмърциплянку, представих си го как пее Опълченците с музика на Металика Grinning
Има никак нелош рок вариант на "Епизод". И то не само на "Опълченците на Шипка". Wink

# 594
  • Варна
 Manowar изпълниха химна ни, ако помните.
Подвърза новите учебници и надписа етикетите, тетрадки има много, една ще разчертае за речник. Направи си  снимка за ЛК, а аз влязох в Пепко и взех една черна долница за 8 лв., да има. За касата на класа се разбрахме по 100 лв.

# 595
Ооо, добре, че написахте - ученическа карта не съм купила, а тази година е особено важно да притежава такава.

# 596
Нито ученическа карта съм купувала, нито се е снимала. Joy
Тия дейности съвсем ги забравих, а утре е родителската среща.
Ама така да не ми се иска да започва тази учебна година, та няма до къде.

# 597
  • Бургас
Аз понеже миналата година издирвах ученическа карта къде ли не, та тази година си я купих още преди 2 седмици. Снимки имаме от миналогодишните.

Утре вечер е и нашата родителска среща, надявам се след това бързо да приключа с осигуряването на нужните УТ и помагала.

Преди час ми звънна госпожата от школата по БЕЛ, започват тази сряда. Който почивал, почивал Sad

# 598
И аз купих лична карта, едвам го накарах да се снима и е с такава намръщена физиономия, ще кажеш зъб ще му вадя.....
Помагалата ги набавих, трябва да ги облечем само, ама се чудя дали да не скокна до Джъмбо за подвързии....

# 599
  • ту тук, ту там
Досега никога не е имал моят син ученическа карта. Защо сега е задължителна?

Общи условия

Активация на акаунт