Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 34 219
  • 777
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
И от мен глас за първо изречение.
Играчките се произвеждат .... и могат да се пакетират...Другото и е част от изброяването на вида материали, но не изброява какво правят играчките.

Честит рожденик, Мид! Здрав да е!

# 406
  • София
Да, правилото за запетая пред и.
Днес набора има рд. Здрав да е само.

Жив и здрав да е, да устои на всички трудности в 7 клас и да сбъдне мечтите си!

# 407
  • София
Честит рожденик, Миднайт Simple Smile

П.П. Как си пролича, че не съм преговаряла с ученика... Laughing

# 408
  • София
Благодаря.
И аз, ама важно, че научихме нещо 😁

# 409
  • София
Първото според мене. 2 и 3 има вмъкнати части, които не са отделени със запетая: 2. който поканих на срещата и 3. които растат с домашни любимци. Ама учили ли са това по БЕЛ? Пропуснала съм.

И едно предупреждение от нета - продават опсани прахчета.
https://www.facebook.com/yuliya.georgieva/posts/10225643790461317
"Тове е едно комплектче с прахче за шмъркане и тръбичка към него. Прахчето е рекламирано като безвредно и дори полезно, като съставките му са същите като при енергийните напитки. "Лъскавката, приличаща на метална, тръбичка веднага предизвика завист в очите на младежите, които вече пошмъркват "контролирано". Цената за 1 грам (да, продава се на грамове, като другите "неща") е 16 лв. Опаковано е в симпатична капсулка.
Това нещо се рекламира от млада чалга изпълнителка, наскоро станала известна с това, че врътна системата и не беше осъдена след шофиране след употреба на стимуланти, оправда се с употребата на... нурофен. Дамата има 225 000 последователи в ТикТок и 445 000 в Инстаграм.
Всички тези млади хора вече добиха представа колко е хубаво да напълниш носа с "енергийна напитка"..."

# 410
  • София
Първото изречение Simple Smile.

# 411
Първото изречение няма грешка.

Честит рожденик в темата!!! Много здраве и успехи!!! Flowers Hibiscus

ПС: 1. Играчките се произвеждат от пласмаса, дърво и метал и могат да се пакетират в целофан.
2. Запознах се с ръководителя, който поканих на срещата , и дълго обсъждахме проекта.
3. Доказано е, че децата, които растат с домашни любимци , се учат на отговорно отношение.

# 412
Освен това правилно е второто изречение да бъде:
2. Запознах се с ръководителя, когото поканих на срещата, и дълго обсъждахме проекта.

Но засега на НВО такъв тип грешка с употребата на местоименията не са давали.

# 413
Я да ви изпитам. Според вас къде НЯМА грешка в запетайките?

1. Играчките се произвеждат от пласмаса, дърво и метал и могат да се пакетират в целофан.
2. Запознах се с ръководителя, който поканих на срещата и дълго обсъждахме проекта.
3. Доказано е, че децата, които растат с домашни любимци се учат на отговорно отношение.

Очаква се това да е учено вече.
Само в първото изречение няма грешка при запетаите. Но има в думата "пласмаса".

# 414
  • ту тук, ту там
Не са вметнати или обособени части, а подчинени определителни изречения в 2 и 3.
В първото изречение няма грешка при поставянето на запетайките.

# 415
Освен това правилно е второто изречение да бъде:
2. Запознах се с ръководителя, когото поканих на срещата, и дълго обсъждахме проекта.

Но засега на НВО такъв тип грешка с употребата на местоименията не са давали.

Много често срещана грешка, особено в говоримия език.
Трябва да е "когото".

# 416
  • София
Love_lo , тамън щях да отбележа, че "който" е грешно. Поканих НЕГО, значи не може да е подлог и съответно "който"

# 417
  • София
Междучасие много зависи при кого сте. Аз имам лични впечатления от Кирил Тодоров по бел, много ерудиран, добър към децата, но и изискващ. Препоръчвам го с две ръце, моята много го обича.

Баткото беше при него и имаше доста приличен резултат на фона на очакванията и отношението, така че сега настоящата седмикласничка също записахме при него. Имаха домашни да пишат и се проверяваха.

П.С. Моля ви се не наричайте това момиченце със смъркането "дама", не й се полага...

# 418
При вас нещата вървят към разчитане изцяло на подготовката училище и самоподготовка. Евенгуално някой ПИ към края на първия срок за сверяване на часовника. Единствено ме притеснява, че по БЕЛ се очертава да са пак с нов учител, а това му е по-слабия предмет. Но пък госпожата, която спрягат, има славата на добър и изискващ учител, та ще видим.
Около мен се нагледах на деца, които ходят от пети-шести клас по уроци и накрая никакъв бал. Ми толкова си могат децата. С фуния знание не може да се налее, ако детето не е мотивирано и амбицирано за постигането на конкретен резултат.

# 419
  • ту тук, ту там
Ох, да, амбиция и мотивация. Аз не знам как да ги постигна. Затова искам някой с по-голям авторитет от мен да го натиска да се упражнява. Липсва му основно прецизност, внимание към детайла.
Много бих искала да ходи на школа, него състезателната среда го увлича и дърпа напред, но живеем в малък провинциален град (а ще се борим за място в софийско училище) и при нас няма. Дано поне някой пробен изпит да организират в училище.
Имам уговорка с една учителка по математика да се вижда с нея, тя ще определи в последствие темпото и честотата на срещите, но имам чувството, че това е по-скоро за мое вътрешно успокоение, че правя нещо и не съм оставила нещата на самотек.
За българския нямам ясна визия още. Притеснява ме повече литературата всъщност. Ще говоря с преподавателката по БЕЛ как вижда тя нещата и ще реша.
Много искам да не пренатягам нещата излишно, но много ме е страх и да не изпусна момент или възможност.

Общи условия

Активация на акаунт