Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 34 216
  • 777
  •   1
Отговори
# 420
Всъщност в школите далеч не е състезателна и дърпаща напред средата. Много често се получава тъкмо обратното.

# 421
  • София
elleni, има и онлайн школи. Но на школата наитсина няма нищо състезателно, просто се преподава материала от училище още веднъж и се правята упражнения и преразкази. Понякога им диктуват тези, които да наизустят.

Момичета, и аз съм за 1, но не мога да обясня компетентно защо. Синът ми твърди, че е 2рото изречение и трябва да му докажа правотата си с термини от учебника.
Това е част от домашното по БЕЛ за лятото, време беше да го почнем.

# 422
  • ту тук, ту там
Защото в изречение 2 и 3 има подчинено изречение в състава на сложното, което се отнася към думата преди това, а подчиненото изречение се отделя със запетаи - както в началото, така и в края.

# 423
Първото изречение няма грешка.
ПС: 1. Играчките се произвеждат от пласмаса, дърво и метал и могат да се пакетират в целофан.
2. Запознах се с ръководителя, който поканих на срещата , и дълго обсъждахме проекта.
3. Доказано е, че децата, които растат с домашни любимци , се учат на отговорно отношение.

Единствено е пластмасата (правописна), но предполагам, че е от бързане.

Обясняваш така - Изречението може да съществува без "който поканих на срещата" и ще бъде Запознах се с ръководителя и дълго обсъждахме проекта. Обаче тук има уточняваща и определяща част, важаща за ръководителя, и затова трябва да се отдели със запетаи.

Подобно на "Днес видях изгрева, красив и ярък, и тръгнах по плажа."

# 424
След като избутаме дружно 7-ми клас, явно и родителите ще станем по грамотни Grinning

# 425
Пластмасата e за подвеждане, има такива капани в тестовете. Детето трябва да знае какво е грамтическа, пунктоационна и правописна грешка Simple Smile))

# 426
  • София
Не се вглеждайте в правописните грешки, запетайка търсим. Гледам да пиша грамотно, ама се случва да объркам като преписвам от лист.

Вчера спорихме и за лексикална грешка какво е. Но ще си пита госпожата като тръгне на училище, тъкмо да му обясни както трябва.

# 427
  • София
Един страничен въпрос:

Можете ли да ме насочите към някоя инициатива за даряване на раници ,но използвани, за училище?
Раницата на дъщеря ми е изключително запазена, има само на едно място протрит плат, и ми се иска да я дам на някой. Беше не евтина, не ми се пуска в ОЛХ, нямам близко дете, на което да му е необходима, и реших да я изпратя на някой в нужда. Става въпрос за от 1-ви до 4-ти клас ( тя си я пазеше).

# 428
Pouh, не знам за такава инициатива, но миналата година в училището на щерката беше получено писмо от директор на селско училище предимно с малцинствени групи с молба непотребни вече ученически пособия, дрехи и обувки да дадем на тяхните ученици. На мен лично много ми допадна този начин за задържане на учениците в училище. В случая може би ще трябва сама да потърсиш къде и как.

# 429
В училището на моя постоянно правят инициативи за даряване на дрехи, играчки, книги и подобни. Питай във вашето училище, може и да им нещо подобно.

# 430
  • Бургас
Pouh, следи кампаниите на "Подай ръка", питай в училище дали няма някое дете в нужда (персоналът си ги познава) или я занеси в близък до вас Център за обществена подкрепа (ЦОП). Абсолютно всичко запазено и ненужно нося в такъв в Бургас.

# 431
  • София
Защото в изречение 2 и 3 има подчинено изречение в състава на сложното, което се отнася към думата преди това, а подчиненото изречение се отделя със запетаи - както в началото, така и в края.

Дам.
Ако няма подчинено, ще има само една запетайка, а накрая точка:

Запознах се с ръководителя, когото поканих на срещата.
Запознах се с ръководителя, когото поканих на срещата , и дълго обсъждахме проекта.

Много мерси за обяснението. На мен ми идва отвътре да ги пиша запетаите, но не помня какво съм учила преди 30 години за тях.

# 432
  • София
Пластмасата e за подвеждане, има такива капани в тестовете. Детето трябва да знае какво е грамтическа, пунктоационна и правописна грешка Simple Smile))
Е! Обичайно текстовете са за всякакви грешки. 14 броя правописни и пунктуационни Simple Smile

# 433
  • ту тук, ту там
Скрит текст:

Дам.
Ако няма подчинено, ще има само една запетайка, а накрая точка:

Запознах се с ръководителя, когото поканих на срещата.
Запознах се с ръководителя, когото поканих на срещата , и дълго обсъждахме проекта.

Скрит текст:
Много мерси за обяснението. На мен ми идва отвътре да ги пиша запетаите, но не помня какво съм учила преди 30 години за тях.

Малка поправка само - не ако няма подчинено, а ако няма второ главно, както е в първият ти пример.
Ако няма подчинено, ще е “ Запознах се с ръководителя и дълго обсъждахме проекта.” Но към първото изречение е вмъкнато подчинено определително изречение (не знам дали са ги учили вече видовете подчинени), което трябва да се отдели със запетайки.

# 434
Видовете подчинени изречения се учат в 8. клас. По мое наблюдение в последните години на изпита за НВО в текста за редакция грешките за пунктуация са при еднородните части (учат се в 6. клас) и при обособените части (учат се в 7. клас).

Общи условия

Активация на акаунт