Съпруги на военнослужещи - 33

• 29 183
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Извънредно включване от моя страна - пожелавам ви Светли и Благословени Великденски празници! Няма да имам възможност да пиша и реших предварително да ви поздравя.
Яйца ще боядисваме в събота, не знам дали ще месим козунаци.
Поздрави на всички!

# 511
Привет и от мен,

П.С. писано е в 14.30ч, публикувано сега 🤣🫣Нас ни пуснаха по-рано от работа, взехме и дребчето по-рано от градина, отиваме на разходка
Ние ще боядисваме в Събота, но и днес имам 3 боядисани яйчица, в градината децата са боядисвали. Страхотни са, кошничка са направили, постарали са се госпожите.
Показвам ви ги и изчезвам, първо ролери, после разходка, после багаж и утре на село при мама.

# 512
  • София
О, аз винаги правя едни 5-6 рано сутрин по изгрев. И днес така. После на работа боядисвахме и сега направихме едни шест с лучени люспи. Основното мацане ще е в събота, и нещо сладко ще се твори и торта батман за племеника ще правя... Ще пътуваме чак в неделя по ряното (дано другите вече да са се напътували).
Споделени празници, прекрасни!

# 513
Добро утро на Велика събота-денят преди Възкресение!
Наричат я още -Страстната!
Тя събира в себе си тъгата,скръбта и същевременно очакването на Възкресенската радост!
Светли Великденски празници на всички!
Показвам ви и нашите костенски писани яйца и слагам малко информация за тази наша традиция, която е вписана в Националната листа за нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища", която е аналогична на списъка на Юнеско.
Суровото бяло яйце се рисува чрез специална "писалка" с восък, после се фиксира в зелева чорба и накрая се вари в червената боя. Така восъкът пада, а яйцето грейва с чудните си "шарове" – лалета, дренки, петльов гребен, християнски кръст, риби, шевици, лози, стомни.

# 514
  • София
Браво, момичета!
МАГИ, спазила си традицията - да боядисваш яйца на изгрев слънце!
МИС Ю, я да организираш курс по рисуване на яйца. Отдавна ми е марак. Щерката днес опита, рисува с клечка за зъби и накрая счупи яйцето. От къде да си намеря такава писалка? Помооощ!
И аз да рапортувам: В четвъртък боядисвахме с малката внучка "мургавите" яйца. След обяд намерих бели, български, едри и много пресни. От мераци боядисах 10 с люспи от лук и с памук. Станаха много свежи.
Вчера нищо не правих - спазвах "разпоредбите". Водих внучките в Музея за история на София и на обад по момичешки в Хепи. Изкарахме си чудесно. Много бяха изненадани от видяните експонати - носии и тоалети от начапото на ХХ век, таетрални афиши, интериор на различни помещения, мебели, посуда. Изпаднаха във възторг от изложените царски атрибути - трон, скиптър, жезъл, мебели, каляската и бюрото  на царя. Много исках да видят, че не само във Виената е имало театри, трамваи, изискано облечени хора, култура, литература, процъфтяващи занаяти. Купили сме им книгата 1000 причини да се гордеем, че сме българи. Следващото на което искам да ги заведем е розобера. Миналата година не успяхме. Сега ще разчитам на информация от МЪНИЧЕТО и ДУНДИ и дано успеем.
Днес купих козунаци със стафиди и с шоколад,  от пекарната на моя приятелка. Искам да я стимулирам, да продължи да се занимава с това. Щерката и внучките добоядисаха още 10 бели яйца и с това бройката стана около 40. Много се радваха момичетата. И аз с тях. Сега ще замеся за адет само една доза козунак. Няма да остане.
На пътуващите - лек път, на тези, които ще си останат у дома - да им е приятно и уютно.
Гушкам ви! Hug

# 515
Здравейте, момичета! Боядисах яйцата, вчера изядохме първата доза козунаци, сега втасва втората доза, след малко ще ги пека.
Мис Ю, вчера дъщеря ми беше на урок, да прави такива красиви яйца. Аз съм си купила подобна писалка от една книжарница, но още не съм пробвала. Това за зелевия сок не го знаех. В Костенец наистина са най-красиви изписаните яйца.
До скоро!

# 516
И мама замеси козунака, втасва сега... ние с дребчето бяхме на разходка.
Фло, мама каза, че ще пита като види някоя от бабите, за писалка и за боята от къде се купува, както и восъка дали е нещо специално или не... Като получа информация ще ти кажа, сигурно ще е преди следващия Великден така че ще има време да се подготвиш 🤭
Лунно цвете, супер, че е проявила интерес към това... Може да й хареса и да иска да го прави занапред. Хубаво е да се продължават традициите.
За утре оставяме агнешкото с ориза, днес яйца и козунаци... Вчера и ние нищо не правихме 😄 Понеделник живот и здраве обратно към градските дела... 🫣
Но следват къси работни седмици, а аз планирам и отпуск, както ви бях казала и преди, надявам се и военният график да удовлетвори моят план 😄 още го чакаме да видим, та поне до 10ти Май ще съм с кратки работни седмици
Хубава вечер на всички, оставям една "пролетна"  снимка от днес!

# 517
  • Пловдив
Минавам да пожелая на всички Светли празници.
У нас яйцата боядиса майка ми още в четвъртък по най-различни способи, които видя в интернет. Нали ми е баба-хакерка. Козунаците си ги правя сама от доста време, но тази година пробвах една смеска от един магазин (много популярна в една фейсбук група), но не съм доволна от резултата. Утре ще видим на вкус как ще са. Курабии "пека" в пекарната в съседния блок. Взимам малко, за да не се налага да ги ям.
Еми такова е, килограми не мога да бутна, поне да не трупам.
Тази година решихме да напълним агнешка плешка, вече отлежава в хладилника добре омазана в масло и подправки. Утре сутрин ще влезе във фурната.
Готова съм с обяда, за съжаление няма с кого да отида на църква тази вечер, ММ ни пази. А сама да бродя по улиците малко ме е страх. То и наблизо нямаме църква, само един параклис, в който даже и свещеник няма. Някой подава огънчето и няма кой да поздрави.  
Още веднъж пожелавам на всички Светли празници, утре ще намина да проверя чие яйце е най-здраво.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 20:52 от dundi73

# 518
  • София
И аз съм потчти готова за околосветското утре.
Правих торта Батман на племеника - утре навършва четири и сме на кафе у тях. После на обяд у свеки - за там готвих дробсърма и яйца правих (тя за нищо няма мерак), след това сме на вечеря у мама. В понеделник по с време обратно към София. Обичайно правя козунаци, но днес не ми остана сила и накрая забърках поне един, по нова рецепта с едно прехвалено брашно, ще видим какво ще излезе, след малко ще го пека. После душ и до църквата... И така...

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 20:43 от magi_sveta

# 519
  • София
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Да благодарим на Бог за всичко, което прави за нас. Бъдете благословени!
Желая на вас и семействата ви светли Великденски празници. Нека е светлина в душите ви, нвка са светли помислите ви.

# 520

Бъдете живи и здрави! ❤️

# 521

Христос воскресе! Здрави и благословени бъдете, момичета!

# 522
Здравейте, посред нощ, но искам да ви помоля, който иска да даде един лайк на рисунката от линка по-долу. На наша любима приятелка е, участва в конкурс.. доста имаме да догоним водача, но все пак бих помолила да опитаме и да я зарадваме.
Благодаря! ❤️
Успешна работна седмица! 🍀
https://www.facebook.com/share/1Fu3tafUBH/

# 523
  • София
Ако не съм закъсняла, дадох едно сърчице за Даная!
А сега все пак да поспя, че след три часа ще ставам.

# 524
Здравейте,
Как сте всички?
Петъчно минавам да ви видя какво правите и да пожелая приятен уикенд, ще имаме доста задачи ние и вероятно само ще ви чета до Понеделник
При нас ежедневие, на работа, на градина, нищо различно с което да се похваля.
Днес отиваме при мама, рожденичка е, пожелавам си само да е до нас още дълго!
Ааа да ви се похваля, в целия ми живот до сега не съм си намирала четирилистна детелина, вчера в двора на работа в обедната почивка си намерих, дано ми е на късмет.
Пожелавам ви приятен ден и усмивкиии! ❤️

Общи условия

Активация на акаунт