Майчинството счетоводно - 99

• 37 049
  • 780
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте, работя от тази година на трудов договор от януари месец. Бременна съм и терминът ми е март месец, ще получавам майчинство нали, защото ще имам 12 месеца трудов стаж? Четох, че изчислението е 24 месеца назад, но аз работя от януари, тогава как се излислява

# 301
  • София-Младост
Здравейте, работя от тази година на трудов договор от януари месец. Бременна съм и терминът ми е март месец, ще получавам майчинство нали, защото ще имам 12 месеца трудов стаж? Четох, че изчислението е 24 месеца назад, но аз работя от януари, тогава как се излислява
Имате право на обезщетение! за бременост и раждане, ако имате общо 12 месеца осигурителен стаж. Без значение кога и при колко работодателя е придобит.
Обезщетението! за бременост и раждане се изчислява на база 24 месеца назад, от месеца предхождащ този в който е издаден болничния лист. Ако не сте работили част от тези месеци, те се смятат на база МРЗ.

# 302
Здравейте! Преди няколко седмици колежка ми спомена, че имам право на допълнителен платен отпуск, тъй като съм бременна, който да използвам за прегледи. Знаете ли дали е така, защото попитах счетоводителката и тя каза, че не е сигурна за такова нещо. Благодаря предварително!

# 303
Не, нямаш право на допълнителен отпуск. Работодателят е длъжен да те пуска за прегледи, когато те трябва да се проведат в работно време. Времето на отсъствие се плаща като отпуск. Ако се налага да отсъстваш цял ден - болничен.

# 304
Включвам се с още едно питане. От януари до март 2023г. бях на трудов договор, но в Германия. Когато се прибрах си прехвърлих здравните осигуровки за този период от Германия в България. Сега въпросът ми е мога ли по същия начин да прехвърля и трудовия стаж и парите, на които съм осигурявана? В момента в НОИ за този период ме водят, че съм била на минималната. Ходих и до НОИ да попитам, но ми казаха, че няма как да стане, защото там е една валута, а тук друга. Ама то здравните там не съм си ги плащала в лева, че да ги прехвърля тук успешно. Чудя се дали в действителнот няма какво да се направи, или просто не им се занимава?

# 305
Не съм много сигурна, но мисля че заплатата в чужбина не може да се ползва тук като осигурителен доход. Признава се само стажът като период

# 306
  • В полите на Пирин планина
Да, признава се само за пенсия.

# 307
Здравейте! Преди няколко седмици колежка ми спомена, че имам право на допълнителен платен отпуск, тъй като съм бременна, който да използвам за прегледи. Знаете ли дали е така, защото попитах счетоводителката и тя каза, че не е сигурна за такова нещо. Благодаря предварително!

Да имаш право по чл.157,Ал.2 и се взима служебна бележка от лекаря или от мед. Заведение,че на този ден си била на лекар за да я предоставиш в ЧР. Аз съм в Надежда. Ползвах такъв отпуск за пункция и за 1-2 прегледа вече откакто съм бременна.

# 308
Здравейте,
Не знам дали някой си спомня моя казус, но бях дисциплинарно уволнена по време на ползване на отпуск по майчинство преди половин година. Тук си коментирахме, че е незаконно и бях обещала да споделя какво ще реши съда. Днес на първа инстанция съда отмени заповедта за уволнение! 🥳
Сега имам друг въпрос. По принцип се дължат до 6 заплати обезщетение при незаконно уволнение. Аз имам ли право на тях, при все че съм получавала майчинство в този период. В КТ има други хипотези, но точно като моята няма изрична. Няма и много практика по въпроса. Ще се радвам ако има някоя мама с подобен опит да сподели!

# 309
Здравейте, от началото на следващата година, всички служители във фирмата ми ще бъдат прехвърлени в друга фирма чрез анекс на договора. Аз към този момент ще съм в 1-вата си година майчинство. Това въможно ли е докато съм майчинстово и ще имам ли проблем с майчинството?

# 310
  • София-Младост
Здравейте,
Не знам дали някой си спомня моя казус, но бях дисциплинарно уволнена по време на ползване на отпуск по майчинство преди половин година. Тук си коментирахме, че е незаконно и бях обещала да споделя какво ще реши съда. Днес на първа инстанция съда отмени заповедта за уволнение! 🥳
Сега имам друг въпрос. По принцип се дължат до 6 заплати обезщетение при незаконно уволнение. Аз имам ли право на тях, при все че съм получавала майчинство в този период. В КТ има други хипотези, но точно като моята няма изрична. Няма и много практика по въпроса. Ще се радвам ако има някоя мама с подобен опит да сподели!
КТ Чл. 225. (1)
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/nezakonno-uvolnenie-eto-ka … i-dylzhat-2396397

# 311
Няма как да те прехвърлят докато си в майчинство. Когато се върнеш на работа в първия работен ден ще подпишеш анекса. Няма да имаш проблеми с майчинството.

Здравейте, от началото на следващата година, всички служители във фирмата ми ще бъдат прехвърлени в друга фирма чрез анекс на договора. Аз към този момент ще съм в 1-вата си година майчинство. Това въможно ли е докато съм майчинстово и ще имам ли проблем с майчинството?

# 312
Да, но сегашната ми фирма в един момент ще я закрият, не знам кога, но всички служители се прехвърлят към новата

Няма как да те прехвърлят докато си в майчинство. Когато се върнеш на работа в първия работен ден ще подпишеш анекса. Няма да имаш проблеми с майчинството.

# 313
Не виждам проблем. Прекратяваш майчинството, на другия ден си "на работа", подписваш споразумението за прехвърляне, и от следващия ден излизаш отново в майчинство. Документална бумащина е, но нито ще ти се отрази на плащането, нито нищо.

# 314
Здравейте!  На 19 август ми свърши майчинството. Осигурявана съм на минимална заплата. И след майчинството си пуснах платен отпуск. За септември ми платиха 470лв. 2022г съм работила само януари и после излязох болничен. Чета ,че минималната заплата от 2022г е била 710лв , възможно ли е да имам толкова много удръжки? И на по малък процент ли се изплаща платения отпуск? Имам съмнения , защото ме прецакаха и с дните платен отпуск. Накараха ме да подпиша документ за 60 дни (за 22г,23г,24г) , а после ми казаха, че имам 50 дни и то до края на тази година ,не ми се полагал повече платен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт