Майчинството счетоводно - 99

• 37 036
  • 780
  •   1
Отговори
# 450
Значи ще ползва за другите две деца, за третото-догодина.

# 451
Здравейте,

Бременна съм в началото. Работя на две места- на 8 часа в офис и на един ден в седмицата като барманка в кафене.
Не смятам да продължавам да работя в кафенето, тъй като ми идва твърде много. Но ако всичко е наред ще си работя на офисната работа.
Въпросът ми е как се процедира с болничен в такъв случай, тъй като знам, че няма как при единия работодател да съм болничен, а при другия да се водя на работа?
Благодаря предварително за отговорите.

# 452
  • София-Младост
Ако няма д аработите в кафенето, прекратете ТД. И така ще взимате болничен само за офисната работа. Иначе болничен и за двете места.

# 453
Ако няма д аработите в кафенето, прекратете ТД. И така ще взимате болничен само за офисната работа. Иначе болничен и за двете места.

Да, но тези осигуровки ще се загубят ако прекратя ТД в кафенето или поне част от тях за майчинството. Предполагам, че мога да се водя на работа в кафенето, а да не работя, за да мога да се възползвам от осигуровките и работодателя в кафенето няма как да ми прекрати ТД ако съм в бременност, нали така?

Извинявам се предварително ако нещо е неточно и неясно.

# 454
  • Варна
Само ако имате такава уговорка с работодателя от кафето, иначе как да не работите, да се водите на работа и да не Ви прекратят договора? Доста нагло звучи. В подобен случай  договоряте се с работодателя си и поемата отговорността да си плащате всички осигуровки, докато дойде време за болничен на двете места.
Втори вариант-  прекратявате ТД като сервитьор и като дойде време за майчинство при основния договор, се вземат впредвид 24 месеца назад осигуровките, което означава, че и от двете места ще влизат в изчисленията.

# 455
Здравейте,ще подавам документите за детските, от почти началото на бременноста бях в болничен,т.е доход за 12 месеца имам малко,в документа има Обезщетения за болничен и обезщетения за майчинство ,та от преди 45дневния за бременност се води болничен и от 45дневния майчинство ли или аз се бъркам?

# 456
Гергана,
Не може и вълка сит, и агнето цяло. Хем да не работите, хем да ви вървят осигуровките. Няма как, поне не и законно.
Нямате много варианти, може да прекратите допълнителния договор и да останете само с основния, където работите докато дойде време за болничен. Другия вариант е в кафенето да излезете в неплатен отпуск, но това обезсмисля мотива ви за запазване на осигурителния доход. Третия вариант е да се договорите с втория работодател да ви води на работа и вие да си плащате всички осигуровки, което не знам колко е изгодно.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 21:56 от HoneyBee33

# 457
От 45 дневния болничен си в болнични за бременност и раждане; преди това са болнични за общо заболяване
Здравейте,ще подавам документите за детските, от почти началото на бременноста бях в болничен,т.е доход за 12 месеца имам малко,в документа има Обезщетения за болничен и обезщетения за майчинство ,та от преди 45дневния за бременност се води болничен и от 45дневния майчинство ли или аз се бъркам?

# 458
Здравейте!
Имам един въпрос и се надявам да намеря отговора тук.
В края на този месец влизам в 4-и месец. Ще излезна в непрекъснат болничен (180-дневният). Въпросът ми е следният:
Първият месец болничен ще взимам 80% от брутната ми заплата (и първите два дни 70% от работодател), вторият месец в болничен обаче, третият също, четвъртият.. и тн. тоест февруари, март, април... ще взимам ли отново 80% от брутната ми заплата или всеки следващ месец сумата ще е по-малка предвид факта, че предходния месец съм била отново в болничен? Тоест , до края на тези 180 дни ли ще си взимам 80% от брутото или всеки следващ месец ще взимам по-малко и по-малко?

Благодаря ви!

# 459
Ще вземате различно всеки месец спрямо броя работни дни в съответния месец, но дневната цаза ще бъде една и съща.
Т.е. ако в един месец тези 80% са 2000 лева при 20 работни дни, другия месец с 21 работни дни ще вземете 2100, с 19 работни дни ще вземете 1900 и т.н.
Първоначалното изчисление се прави веднъж, при първото излизане в непрекъснат болничен. Ако болничният прекъсне и излезете отново, за новия болничен се прави вече ново изчисление, и дори тогава не се взема получаваната от вас сума, а базата, от която тя е изчислена.

# 460
Благодаря за изчерпателния отговор!

Ще вземате различно всеки месец спрямо броя работни дни в съответния месец, но дневната цаза ще бъде една и съща.
Т.е. ако в един месец тези 80% са 2000 лева при 20 работни дни, другия месец с 21 работни дни ще вземете 2100, с 19 работни дни ще вземете 1900 и т.н.
Първоначалното изчисление се прави веднъж, при първото излизане в непрекъснат болничен. Ако болничният прекъсне и излезете отново, за новия болничен се прави вече ново изчисление, и дори тогава не се взема получаваната от вас сума, а базата, от която тя е изчислена.

# 461
  • В полите на Пирин планина
Освен това средно дневното обезщетение не може да надвишава средно дневното нетно възнаграждение на лицето.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 17:12 от Lady Brinne

# 462
Здравейте
Интересува ме до колко дни трябва да се представи болничния пред работодателя след издаването му?

# 463
  • В полите на Пирин планина
Здравейте
Интересува ме до колко дни трябва да се представи болничния пред работодателя след издаването му?

Трябва да го уведомите в срок от 2 дни, че сте в болничен, а представянето му може и по-късно. Евентуално не пречи да го пратите по мейл, вайбър, уотсъп и прочие.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 21:00 от Lady Brinne

# 464
Здравейте

Наредба за медицинската експертиза:

Чл.9 (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.

Общи условия

Активация на акаунт