Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 25 088
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
И аз прерових всички проучвания и почти всички са за 2-3 триместър. На няколко места намерих, че за първи над 2 е завишено. Другата седмица ще изследвам тромбофилия и ако излезе нещо ще се консултирам с хематолог. Прегледах и изследванията ми от първата бременност и там по същия начин на първата фетална са били завишени, а на следващите две в едната артерия е спаднало драстично , но в другата не и отново бях на аспирин. Ще изчакам резултати от изследванията и ще действаме, за сега съм на Акард 150 само.
В лабораторията не намирам пакет коагулация и не знам какво точно да изследвам.
Да, да, съгласна съм с Билибо; ако има данни за проблем с кръвотока обикновено се виждат още първите седмици, но за съжаление нямаме (като пациентки да имаме идея визирам) конкретно инфо какво и как точно категоризират - уж над 1.68 е завишена стойността. И. Проучванията са основно за 2-3 триместър.

# 691
  • Замък сред облаците
Коагулацията са отделни показатели, не ги продават пакет - аптт, д димер (извинявам се за typo-то), фибриноген, протромбиново време.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 14:08 от АА

# 692
Ts.v, какви са стойностите на протеин S мисля беше от бхс?
За да подобриш кръвотока ходи колкото се може повече по хладно, пий над 3л вода на ден и взимай омега3. И следи желязото - феритин и жск.
Извинете, не е по темата и не искам да звуча параноична, но вярвам на мен това ми е помогнало и ако може да помогне и при теб.

# 693
  • Замък сред облаците
Протеин S е отделно изследване, няма общо с БХС. На БХС се изследват free-bHCG и PAPPa, секретирани от плацентата.

# 694
Резултатите от БХС са:
PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 0.63 част от медианата
Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM 0.42 част от медианата
Като доколкото разбрах те са изчислени на базата на статистиката.
Благодаря, че се опитваш да помогнеш. Започнах Омега 3 и се опитвам да пия доста вода. Само с ходенето е проблем в тези жеги. Сега ми включиха и Утрогестан за кървене заради ниска плацента.

# 695
  • Замък сред облаците
Те се мерят количествено и после се изчислява средно за медианата (МоМ). За съжаление нива близо или под 0,50 сочат висок риск от прееклампсия и гестационен диабет, ниско тегло  на бебето и преждевременно раждане.
Тези неща не идват от тромбофилията, а от качеството на мъжкия сперматозоид (от негови клетки се образува плацентата).
Тук единствената превенция е аспирин доколкото знам, режимно хранене и стриктно следене, именно заради което изброявам конкретно рисковете и какво е редно да се съблюдава на прегледите (и ежемесечни прегледи съответно).
Вече при наслагване с тромбофилия може да се адаптира терапията според необходимостта.
С редовни консултации и следене шансът за здраво износено бебе е над 95% бях гледала статистика някъде. Така че без шашкане, просто си следи нещата 🤗

# 696
Днес ми излязоха изследвания за тромбофилия, малко се успокоих но не намирам много информация за тази мутация. Ако може да дадете мнение.

# 697
  • Замък сред облаците
Единствената вродена мутация е половин мутация в ген ITGA2. Без комбинация с други мутации може да няма проявление, а потенциално може да има значение за слепването на плателетите/тромбоцитите. Така или иначе аспиринът е профилактиката за него, а ти го пиеш вече.
Браво, че нямаш други мутации, рядко съм виждала тук във форума.

# 698
Скъпи далеч по-разбиращи от мен мами,
Решихме вкъщи да правим опити за бебе, но след открити преди години тромбофилии, днес посетих хематолог.
Изписаха ми Аспирин протект до установяване на бременност и след това - Фраксипарин. Тук идва голямото НО - поради алергии към доста медикаменти, хематоложката ме изпрати първо при алерголог за тестване за - аспирин,  антистенокардин, фраксипарин и техни алтернативи, за да видим какво всъщност мога да приемам. Е много хубаво, но алерголога сега ми казва, че трябва да си нося аз лично лекарствата.... Добре, ще купя по една опаковка, но видях описание, че антистенокардина не е препоръчителен при бременност. На някоя мама изписван ли ѝ е изобщо и да го изследвам ли?
Прикачвам и изследвания, ако можете да ми дадете препоръки какво да правя.

# 699
  • Замък сред облаците
То на повечето, вкл аспирин и инжекции, пише че не са ок за бременност, но се приемат при необходимост по лекарско назначение. По-добре се тествайте, поне да знаете ако се наложи да го ползвате дали ще ви е ок.

# 700
  • София
Здравейте! Днес, няколко часа след преглед при АГ прокървих. Ама си прокървих сериозно, не беше зацапване. Веднага се върнах при АГ и се установи 4,8мм отлепване на сакчето. Тя каза да не спирам фраксипарина, но аз чета навсякъде, че можел да засили кръвотечението. Днес бях и при д-р Тончев, но прокървих след като се бях прибрала вкъщи. Сега съм в чуденка какво да правя. Уж да не спирам фраксито, но да не стане по-зле кървенето? Най-рано с хематолог мога да се свържа утре…
Добавям, че след установяването на отлепянето АГ ми изписа 3х1 Дуфасон , 200мг утрогестан вагинално и 3х1 но шпа…

# 701
  • Замък сред облаците
Имах отлепване, не съм спирала инжекциите. По принцип не засилва кръвотечението, има друго действие.

# 702
  • София
Благодаря, надявам се лежането и прогестерона да помогнат за спирането на кръвотечението. Колко време ти отне , докато се оправи сакчето и спре кървенето?
Имах отлепване, не съм спирала инжекциите. По принцип не засилва кръвотечението, има друго действие.

# 703
  • Замък сред облаците
При отлепване в 5 седмица в 13-14 вече го нямаше. Кръвотечението спря 2-3 дни след почване на прогестерона - циклогест ползвах аз. Впрочем ако имаш мутация в ПАИ, дуфастонът не е ок, утрогестанът е достатъчен.

# 704
  • София
Имам PAI 4G/5G. Ако съм само на утрогестан не е ли малко 200мг. Аз преди отлепянето бях на 2х2 на ден сутрин и вечер.

При отлепване в 5 седмица в 13-14 вече го нямаше. Кръвотечението спря 2-3 дни след почване на прогестерона - циклогест ползвах аз. Впрочем ако имаш мутация в ПАИ, дуфастонът не е ок, утрогестанът е достатъчен.

Общи условия

Активация на акаунт