Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 23 985
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте, днес ми излезнаха резултатите от кръвните, за първите път ми пуснаха за коагулация. В 8ми месец съм и АГто ми каза, че трябва да мина на клексан/фраксипарин 0.4. Малко се стресирах, не каза дали е сериозно положението или по-скоро профилактично. Не съм сигурно и с кой да почна. Дали може да хвърлите око?

# 736
Здравейте,момичета! Бременна съм в 9г.с. Преди два дни ми излязоха резултатите за тромбофилия.

Консултирах се с хематолог, той изписа до 12 седмица фраксипарин, след това аспирин. АГ не беше съгласен с фраксипарина, а днес реши, че ще слагам фраксипарин до края на бременността след като видя резултатите от коагулация. Аptt -20s, fibrinogen 2,36.D dimer-0,41. Моля ви за съвет!

# 737
  • Замък сред облаците
Здравейте, днес ми излезнаха резултатите от кръвните, за първите път ми пуснаха за коагулация. В 8ми месец съм и АГто ми каза, че трябва да мина на клексан/фраксипарин 0.4. Малко се стресирах, не каза дали е сериозно положението или по-скоро профилактично. Не съм сигурно и с кой да почна. Дали може да хвърлите око?

Ниско аптт и много висок фибриноген за седмицата (дори за 3 триместър би бил висок, там границата е 6.2). Задължително инжекции, иначе рискът за загуба или тромбоза при вас си е ваш риск (не го казвам от лошотия, но това не е хранителна добавка да решавате дали да я почвате - тоест ако не почнете инжекциите съществува сериозен риск и е редно да сте наясно).
Тук профилактиката не е за всеки случай, a ако се стигне до тромб може да е късно.
Клексанът се води по-пречистен от фраксито.

Здравейте,момичета! Бременна съм в 9г.с. Преди два дни ми излязоха резултатите за тромбофилия.

Консултирах се с хематолог, той изписа до 12 седмица фраксипарин, след това аспирин. АГ не беше съгласен с фраксипарина, а днес реши, че ще слагам фраксипарин до края на бременността след като видя резултатите от коагулация. Аptt -20s, fibrinogen 2,36.D dimer-0,41. Моля ви за съвет!

Ниското аптт означава ускорено време за агрегиране(слепване) на тромбоцитите. Мутацията е свързана с намалена фибринолиза (разграждане на слепените тромбоцити) и инжекциите компенсират това действие, което не работи ефективно при тази мутация. Аспиринът не е ок за нея и повишава шансовете за кървене.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 11:04 от АА

# 738

Ниско аптт и много висок фибриноген за седмицата (дори за 3 триместър би бил висок, там границата е 6.2). Задължително инжекции, иначе рискът за загуба или тромбоза при вас си е ваш (не го казвам от лошотия, но това не е хранителна добавка да решавате дали да я почвате - тоест ако не почнете инжекциите съществува сериозен риск и е редно да сте наясно).
Тук профилактиката не е за всеки случай, a ако се стигне до тромб може да е късно.
Клексанът се води по-пречистен от фраксито.

Ниското аптт означава ускорено време за агрегиране(слепване) на тромбоцитите. Мутацията е свързана с намалена фибринолиза (разграждане на слепените тромбоцити) и инжекциите компенсират това действие, което не работи ефективно при тази мутация. Аспиринът не е ок за нея и повишава шансовете за кървене.

Благодаря ви, взимам днес и го почвам. Казаха ми е около 10 да се взима, надявам се час разлика не е проблем.

# 739
  • Замък сред облаците
Абсолютно няма значение по кое време на деня, после за пускането на антиХа само има значение отстоянието между инжекцията и изследването.

# 740
Абсолютно няма значение по кое време на деня, после за пускането на антиХа само има значение отстоянието между инжекцията и изследването.
Благодаря за отговора, почнах още днес с Клексан. Лекарката ми също каза да не го отлагам. На колко време после си правите изследвания да проверите как се развиват нещата?

# 741
  • Замък сред облаците
В зависимост от мутациите обикновено. На 2 седмици за високорисковите, на 4 седмици за нискорисковите.

# 742
В зависимост от мутациите обикновено. На 2 седмици за високорисковите, на 4 седмици за нискорисковите.

Ясно, благодаря ви. Какво ви е мнението ако понякога вместо в корема си го бия в бедрото? В листовката пише само корем, но онлайн намирам информация, че може и на бедрото.

# 743
  • Замък сред облаците
В бедрото е най-слабо усвояването принципно. И задължително в горната предна част на бедрото, не във вътрешната!!!

# 744
Привет, има ли нужда от отстояние между поставяне на клексан/фраксипарин и пролутекс?

# 745
  • Замък сред облаците
Не.

# 746
Здравейте, искам да споделя съвет от една много мила акушерка от АГ Варна. Каза, че мога да бия фраксипарина и в паласките (където има сланинка). Буквално ме спаси последните около два месеца от бременността, защото корема вече освен че беше само на бучки, а и гънка накрая беше невъзможно да хвана.

# 747
  • Замък сред облаците
Да, описано е на първа страница тук в темата, както и на листовката на инжекциите.

# 748
Здравейте, момичета, за Анти-Ха изследването знам, че трябва да се на прави 4 часа след поставяне на Фраксипарин. Поставям го вечер в 21ч, удачно ли е в деня на изследването да го поставя преди обяд и после да се върна към нормално поставяне в 21ч и реално в деня на изследването два пъти ли трябва да гопоставя?

# 749
  • Замък сред облаците
Не, не трябва да е два пъти. Принципно е препоръчително седмица преди изследването или поне няколко дни да се поставя в един и същи час. При профилактична терапия не трябва да има по-малко от 12 часа между 2 инжекции!!!
На предната страница има примерна схема за изместване.

Общи условия

Активация на акаунт