Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 25 298
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
  • Замък сред облаците
Имай предвид че с напредването на бременността той си расте. Но е в норма за триместъра. Заповядай: https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

# 226
Супер, много ти благодаря за полезната информация и съвети! 🫶🏼

# 227
  • Варна
Аз не мога да коментирам изследванията, но бих споделила ,че при мен се получи същото нещо . Слагах НМХ до 19 г.с, след което спрях , поради алергична реакция . Не съм на нищо в момента, дори и аспирин не пия. В 30 г.с. съм. Надявам се всичко да е наред до края. Стискам палци и на Вас.

# 228
Сякаш чета моята история😀 Стискам палци и на Вас всичко да е наред 🤞🏼

# 229
Ох, а аз съм алергична към аспирин, та няма да имам алтернатива. В 16-та седмица съм и засега с Клексана се разбираме много добре, но съм доста алергична и след като споделихте, че късно развивате алергиите, се притесних.

# 230
Момичета, вчера АГ (разбиращ от тромбофилия) ми пуска доплер и кръвотока беше супер. В 6 г.с. съм, с 1 ембрион и 2 сака. Хомозигот съм по PAI и доктора ми изписа аспирин 75 мг. Каза, че се опасява ако започна НМХ да не прокървя заради 2-та сака. Аз пък се притеснявам да не прокървя от аспирина, защото съм чела, че той е "по-страшен" от НМХ. На някой да му се е случвало нещо подобно?

# 231
  • Замък сред облаците
Консултирай се с хематолог! Аз съм от тези прокървили заради АП, но с един сак. 75мг е най-силната доза АП откъм кръворазреждащо (антиагрегантно) действие. С тази мутация съм и се подписвам с две ръце под НМХ използването!

# 232
Май най-опасни са АГ, разбиращи от тромбофилия.....точно обратното е. Напълно подкрепям казаното от АА. Никакъв аспирин, особено в тази доза. Веднага трябва консултация с хематолог.

# 233
Здравейте, може ли някой по - запознат да ми каже дали има някаква съществена разлика в изследванията ми за коагулация. Уточнявам че съм на Фраксипарин 0.3 + АП. Едните изследвания са направени преди началото на приема на 26.10, но съм ги пуснала в лаборатория в която нямат референтни за бременни. Ето ги и тях:
D-dimer - 0.48 ug/ml, при реф. 0,50
Фибриноген - 3,47 g/l, при реф. 2-4
АРТТ - 33,46 s, при реф. 28-42

Следващите са след 3 седмици по - късно, на 18.11 и ми ги пуснаха от ЖК в друга лаборатория, в която имат референтни за бременни и някои от показателите /димера/ е в друга мерна единица :
D-Dimer - 139, при реф. <200, при бременни: I триместър <950, II триместър 320-1290, III триместър 130-1700
Фибриноген - 2,84 g/L, при реф. 2,00-4,00,при бременност I триместър 2,10-4,30, II trimestyr 1.50-7.10, III триместър 2,20-5,90
АРТТ - 35.9 s, при реф. <36, при бременност I триместър 24.3-38.9, II триместър 24,2-38,1, III триместър 24.70 - 38.1

В крайна сметка не мога да разбера дали има някаква промяна след приема или са относително същите показанията. Генетичката, която ми е назначила терапията ми каза да продължавам по същата схема.

# 234
  • Замък сред облаците
След почване на приема е малко по-разредена кръвта (аптт се гледа основно). Добри са показателите, даже бих казала че идва леко силна терапията. Има значение и коя седмица е.

# 235
Благодаря АА! Първоначално като ги погледнах ми се стори, че нямат съществена разлика, но после когато започнах да чета показател по показател установих че сякаш има ефект.....към разреждане. Но реално нали затова е назначена терапията. Аз съм сега в началото на 21 г.с.
Ще видя след 3 седмици какво ще покажат, мисля да пусна тогава и Анти Ха и аспи тест, за да добия съвсем представа за терапията.

# 236
  • Замък сред облаците
А при тези показатели преди 26.10 защо са назначили терапия? Заради мутации ли или заради риск от прееклампсия? В смисъл и без терапия са били прекрасни стойностите.

# 237
На първата фетална, на БХС ми излезе висок риск от прееклампсия и ниски стойности на. papp-a и pgif.
След това си пуснах изследване за тромбози с 12 гена, това беше максималния пакет който намерих във Варна и ми излязоха тези резултати:
Алелна специфичност на PAI - 1 675 5G>4G² - Хетерозигот

Мутация-MTHFR C677T - Хетерозигот

Фактор XIII ( F XIII ) V34L³ - Хетерозигот

ITGB3 (интегрин b3 ) T1565C - Хетерозигот

Генетичката ми каза, че не са високорискови, но понеже са няколко и има натрупване е препоръчително да се направи профилактика, особено предвид  находката за прееклампсия. АГ-то ми не е на същото мнение, защото вече имам едно дете ......но аз от всичко изчетено реших, че не искам да рискувам.
Освен това и двете деца се получиха много трудно, и си мисля, че тези мутации са имали някакво отношение към трудното зачеване.

# 238
  • Замък сред облаците
Ясно. Пожелавам успех!

# 239
Момичета, здравейте, първо благодаря за изчерпателната информация в темите и за полезните отговори!
Аз съм на терапия с  фраксипсрин 0,4 и забелязвам, че  ММ като ми я бие в дясната част на корема, доста ме боли, а в лявата част изобщо. Вчера даже като заспивах на дясната страна доста ме болеше и малко се притесних и успях да заспя на лявата страна. Нормална ли е такава болка?

Общи условия

Активация на акаунт