Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 25 297
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
Май най-опасни са АГ, разбиращи от тромбофилия.....точно обратното е. Напълно подкрепям казаното от АА. Никакъв аспирин, особено в тази доза. Веднага трябва консултация с хематолог.

А коя е най-малката доза аспирин? Просто ми е любопитно. Също така ми е любопитно защо аспирина ми е назначен само от 18:00 до 20:00ч. Иначе ще се консултирам с хематолог, благодаря и на двете ви с АА!

# 241
  • Замък сред облаците
100 и 150мг действа по-слабо антиагрегантно, а от 150мг нагоре като доза няма такова действие, а действа като НСВПС.

Кате, въпрос на чувствителност на местата. На мен предимно отдясно ми правеше бучки, вляво без проблеми. Тялото не е симетрично Simple Smile Горещо препоръчвам да се научиш да си биеш сама. Контролът какво правиш е в пъти по-добър така, дори само с докосване на връхчето на иглата по кожата преди да пробиеш вече се усеща къде е по-чувствително и къде не е и си избираш по-добрите места.

# 242
Между другото и моите бучки са все отдясно 😅 Едната не можа да се махне цели 3 седмици.

# 243
АА сега това с аспирина обостри вниманието ми и ми стана интересно😀 Аз съм на Акард 150, това значи че не е много висока доза така ли? И действието му не е ли горе долу еднакво като на Клексан? Защото се зачетох в листовките и на двете и имаха сходно действие.

# 244
  • Замък сред облаците
Ами не е еднакво действието (на листовките пише за какво го изписват, а не какво е действието - цитирам листовката ка АП: “АП е показан за..” в точка 1 за как действа и за какво се предписва.) Аспиринът е антиагрегант - пречи на тромбоцитите да се слепват. Затова повишава риска от кръвоизливи и кървенето не може да спре в някои случаи.
НМХ е антикоагулант и разбива фракциите на силно слепените тромбоцити, те натурално си се слепват по 2-3 да речем, при тромбофилия обаче това е умножено многократно, естествената фибринолиза на тялото ако е дефектна или не смогва да ги разгради, това го прави НМХ без да пречи на естественото слепване и оттам не повишава риска от кръвоизливи (изключвам случаите на тромбоцитопения които могат да са страничен ефект, но това е много рядко).
За дозите на аспирина може Кактус да каже допълнително.

# 245
Така вече обяснено, наистина не изглеждат с еднакво действие. Благодаря за изчерпателния отговор!

# 246
  • Замък сред облаците
Аспиринът има своите ползи при определени мутации и при риск от прееклампсия. Но специално като го изписват за дефект на фибринолизата настръхвам и юркам към адекватни хематолози.

# 247
Аз го пия на тръни в момента и само чакам да ми върнат инжекциите. Въпреки, че хематоложката беше на 100% сигурна, че в моя случей мога да го пия за момента, пак си ме е страх😀 А и напоследък имам доста кръв от носа, не да тече спонтанно, а винаги като се издухам излиза кръв.

# 248
  • Замък сред облаците
Не е страшно това, типично е за бременни, с напредването на Б капилярите стават по-чупливи. Шефката ми без тромбофилия и терапия все й течеше кръв от носа и венците.

# 249
Аз по - рано писах, че пия АП заради риск от прееклампсия. За сега изследванията ми показват,.че има разреждане на кръвта и се чудя дали да не разредя приема на през ден. Скоро нямам консултация с лекар и може би ще го направя на своя глава, като си запазя фраксипарина както ми е изписан.
Макар че на този етап нямам някакво непредвидено кървене - от нос или венци.
С първата бременност, когато не съм правила БХС, не съм знаела какви рискове и мутации имам имах ужасно силно кървене от венците, дори това беше единствения ранен симптом на бременността, който се запази и в следващите месеци. Този път изобщо го няма това и се чудя защо предния път не ми е била по - сгъстена кръвта. Макар че това беше преди 7 години и сигурно няма начин да се търси някакво обяснение.

# 250
АА, достатъчно добре си го обяснила. Колкото по-ниска е дозата на аспирина, толкова е по-силен антиагрегантният ефект. Повечето жени си мислят, че са на най-ниската доза и нямат риск от кървене, а е точно обратното.....Иначе дори и филмирани таблетки имат непряко дразнещо действие върху лигавицата на стомаха, като по-високите дози аспирин дразнят повече лигавицата, но пък са с по-слаб антиагрегантен ефект. Също наистина много се ядосвам на лекари АГ, които спират НМХ при прокървяване, а понякога рискът от образуване на тромби е още по-висок в такива ситуации и дори се увеличава дозата на НМХ. Единствено аспирин се спира на момента при кървене, дори без да сте се свързали все още с хематолога. НО НМХ никога не се спира преди консултация с хематолог!

# 251
Има ли някой, който успоредно с аспирин е приемал и антибиотици.
Изолираха ми на ЖК е-coli в урината над 10*5 и ще се наложи лечение. Все още чакам гинеколога да ми напише какво да пия, но междувременно видях към кои антибиотици съм чувствителна и съответно кои от тях са от "позволените" през бременността.
В голяма част от тях пише, че трябва да се има предвид ако се приемат с перорални коагуланти, защото има ефект върху действието. Но кое на кое действа не разбрах много. Аз не съм сигурна че аспирина е коагулант, но все пак действа на съсирването, а в единия антибиотик пишеше че той също действа на съсирването на кръвта.

# 252
  • Замък сред облаците
Не е антикоагулант аспирина. Когато става въпрос за такива обикновено е уточнено в скоби варфарини и хепарини.

# 253
Здравейте, момичета
Идвам със следния въпрос:
Има ли ли сте кървене от аспирин протекта? И ако да, спират ли ви го веднага? И след колко време пак ви го включват?

# 254
  • Замък сред облаците
Веднага се спира при кървене и се включва прогестерон (не дуфастон, утрогестан или циклогест са добрите варианти), за да го спре. Аспиринът се подновява след като се оцени има ли хематом, риск от кръвоизлив и по кръвни изследвания също.

Общи условия

Активация на акаунт