Августовски книжен клуб - 2024

• 3 040
  • 39
  •   1
Отговори
Една идея, родена из другите теми във форума - нашият книжен клуб!

Целта на клуба е не само обсъждане на месечна книга, но и разкази на всеки две седмици, за да могат да се включат и хора, за които времето за четене е силно ограничено.

Правила за участие в клуба и разяснения как ще процедираме:
Скрит текст:
- В рамките на един месец се обсъжда една книга.
- В рамките на един месец ще се обсъждат два разказа по възможност. Някой разказ може да отнеме и повече време, графикът ще е плаващ в зависимост от настоението на членовете и наличните предложения за следващ.
- Нека не обръщаме внимание на ден-два-три забавяне или избързване в подаването на информация - хора сме!
- Изборът на книги и разкази ще се случва чрез анкета, освен, ако няма само едно предложение.
- Избраните книга и разкази за следващия месец ще се задават няколко дни предварително, възможно най-рано, за по-безпроблемно сдобиване с четивото.
- Предложения за книги и разкази могат да се правят в самата тема (напр. вместо "запис") или на лично към мен. Ще подканвам, когато наближи средата на месеца, но можете да давате предложения през целия месец. В зависимост от броя предложения и брой гласували на място ще решаваме дали някои заглавия да останат в предложенията за следващия месец.
- Много моля за конкретни предложения за разказ. Нещо на автор Х или от сборник У няма как да бъде подложено на гласуване.
- Хубаво е книгите да са достъпни и на места като Амазон, за членовете извън страната. Читанка също, разбира се.
- При равни гласове ще хвърлям зарче. Едната ще е текущия месец, другата - следващия.
- С предимство са книгите, които успея да намеря в електронен вариант, за да могат да се включат повече хора. Помощ от членовете на клуба винаги е добре дошла.
- Всеки четящ темата е съгласен да попадне на спойлери!
- Абсолютно всяко едно мнение е добре дошло, стига да е конструктивно. Нека си спестим просто "Пф, по-тъпа книга не съм чел". Няма лошо, разбира се, това е мнение, което всеки има за не една и две книги, но нека бъде подкрепено с обяснение кое точно ѝ е тъпото на книгата.
- Има ли нужда да споменавам, че сме тук за забавление и добрият тон е на почит? Не всеки обича люто, не всеки обича сладко, не всеки ще хареса всички книги или изобщо която и да е от предложените.
Месец Август

Книга: "Игра на живот" на Кен Гримуд
График: Всеки чете и коментира, както му е комфортно -> https://chitanka.info/text/42315-igra-na-zhivot

Предишни обсъждани книжи и разкази с линкове към темите:
- 2022
Скрит текст:
Септември 2022 - "Хартиеният дворец" на Миранда Каули Хелър, "Двубой с Касандра" - Светослав Славчев
Октомври 2022 - "Момичето с гръмовния глас" на Аби Даре, "Не съм от тях" на Чудомир, "Кръв от къртица" на Здравка Евтимова
Ноември 2022 - "Убийствен ум" на Майк Оумър, "До вратата" на Георги Господинов, "Даровете на влъхвите" на О'Хенри
Декември 2022 -  "Уроци по химия" на Бони Гармъс, ", "Коледен дар" на Вазов
- 2023
Скрит текст:
Януари 2023 - "Приказка" на Стивън Кинг, "Песента на колелетата" на Йовков, "Последния ден на 20 век" на Вазов
Февруари 2023 - "Списъкът" на Луси Фоли, "Децата на царевицата" на Стивън Кинг, "Съдба" на Йосиф Перец
Март 2023 - "Момичетата от мочурището" на Кели Мъстиан, "Гост от палеолита" и"ОБВС" на Йосиф Перец
Април 2023 - "Вода за цветята" на Валери Перн, "Бърнис се подстригва" на Франсис Скот Фицджералд
Май 2023 - "Последната любов на баба Дуня" на Алина Бронски, "Бягството на номер 811" на Жан Тардьо, Пътепис на Филип Захариев
Юни 2023 - "Камък, ножица, хартия" на Алекс Фини, "Клисарят" на Моъм
Юли 2023 - "Симон" на Нарине Абгарян, "Лили" на Здравка Евтимова, "Чакалът" на Камелия Панайотова
Август 2023 - "Мамник" на Васил Попов, "Практическа ЕСХТ" на Невена Стоянова, "Събирача на очи" на Теа Монева
Септември 2023 - "Един аристократ в Москва" на Еймър Тауълс
Октомври 2023 - "Празникът на Вси Светии"/"Призраци във Венеция" на Агата Кристи, "Убийстватта на улица "Морг" на Едгар Алан По, "Откраднатият бял слон" на Марк Твен
Ноември 2023 - "Камериерката" на Нита Проуз, "Гръмна Гръм" на Рей Бредбъри, "Дервишово семе" на Николай Хайтов
Декември 2023 - "Тътени" на Цончо Родев, "Зимна разкодка" на Иван Вазов, "Хиляда долара" на О'Хенри
- 2024
Скрит текст:
Януари 2024 - "Трябва да те предам" на Рута Сепетис
Февруари 2024 - "Светлината, която не виждаме" на Антъни Доер
Март 2024 - "Жената в бялото кимоно" на Ана Джонс
Април 2024 - "Благодаря ви, че слушахте" на Джулия Уелан, "Татко" на Радослав Бимбалов, "07" на Велко Милоев
Май 2024 - "18% сиво" на Захари Карабишлиев,  "Цветя за Олджернън" - Даниел Кийс, "Кръглите развалини" -  Хорхе Луис Борхес
Юни 2024 - "Проектът "Аве Мария" на Анди Уеър
Юли 2024 - "Терапията" на Себастиан Фицек, "Историята на Гилгамеш" на Пиер Гримал
Ако някой желае може да сподели мнение и коментар по предходните произведения дори след като месеца е свършил, само, моля, отбележете изрично произведението.

# 1
Благодаря за темата! Имам предложение за книга за септември - Джон Марс - Пет срещи с непознат

Скрит текст:
На този свят има някъде един-единствен човек – неповторим, – за когото сте генетично създадени. Това е откритието на компания „ДНК Съвпадение“. Нужен е най-обикновен ДНК тест и много скоро ще бъдете свързани със съвършения партньор.
Сега петима са получили съобщение, че техният избран е открит. Всеки от тях ще се запознае с истинската си любов. Само че „да живеят щастливо до края на дните си“, не е гарантирано за всички. Защото дори сродните души имат тайни. А някои са по-шокиращи – и по-смъртоносни – от други.

И да не е съвсем не по темата, на книгата за август съм към средата. За сега върви малко мудно, въпреки че като концепция много ми допада. С ММ доста разисквахме какво бихме направили ние, в случай че започнем отначало на 18. С ужас открих, че ми е трудно да си припомня значими събития през последните 15 години Grinning

# 2
Благодаря за новата тема!
Започнах новата книга веднага, след като стана ясно, че тя е избраната за месец август. Засега върви интересно, чудно ми е как ще се развие историята.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 13:47 от Elle Ganovska

# 3
Аз прочетох книгата 😅 Началото ми беше малко  скучновато, а сюжетът банален, но като навлязох в историята, нямах търпение да разбера края и четях всеки свободен момент. Засега няма да коментирам повече, защото е много рано.
Предложението за септември също звучи интересно и ми е някак познато. Със сигурност не съм чела книгата,  но дали нямаше подобен филм?

# 4
Здравейте и благодаря за темата!  Не съм сигурна, че ми се чете точно тази книга сега, а и съм събрала много други.

За следващия месец се надявам отново да можем да включим "Тайната на разказвачката на истории" от предишната анкета. Предлагам още веднъж и "Бабо, разкажи ми спомен" на Ивинела Самуилова. Чете ми се нещо на български.

# 5
На мен книгата ми е много увлекателна. Чудя се какъв ще е финалът и защо се случва всичко това.

# 6
  • Пловдив
Аз не успях да гласувам, но сте избрали тази книга, за която бих дала гласа си.
И аз като SwissT искам да разбера какво ще се случи и как ще приключи. Засега ми харесва.

# 7
По повод на последните коментари добавям, че краят ме изненада. Аз имам някаква творческа мисъл, но наистина не можех да си представя как би свършило всичко това. Обаче едно нещо доста ме разочарова. Слагам го скрито.
Скрит текст:
А именно, че дори намек нямаше защо се случва. Беше споменато нещо за чужда намеса  - извънземни, но аз поне разбрах, че идеята се отхвърля, защото човекът се оказа психично болен сериен убиец.

# 8
  • Den Haag
Благодаря за темата Simple Smile. Този месец ще пробвам и аз да взема участие.
В самото начало на книгата съм, малко мудно ми върви, но иначе замисълът е интересен.

# 9
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ще пиша скоро.
Благодаря за уютното местенце.

# 10
  • Пловдив
По повод на последните коментари добавям, че краят ме изненада. Аз имам някаква творческа мисъл, но наистина не можех да си представя как би свършило всичко това. Обаче едно нещо доста ме разочарова. Слагам го скрито.
Скрит текст:
А именно, че дори намек нямаше защо се случва. Беше споменато нещо за чужда намеса  - извънземни, но аз поне разбрах, че идеята се отхвърля, защото човекът се оказа психично болен сериен убиец.

И мен ме изненада края, не ми хареса как завършва. Исках още 😄
Останах с въпроси..
Скрит текст:
Какво се случва с Памела и Джеф след като се "събуждат" за последен път и заживяват остатъка от животите си? Нима не се събират заедно? (Понеже очаквах нещо такова).. Защо автора ги срещна само с един от "техния вид" и то сериен убиец?
Много ми допадна всеки път като се "събуждат", как се придвижват времево все по-напред, по-възрастни от последния път.
И аз исках някакво обяснение или поне нещо, което да свързва хората, които живеят тези животи по няколко пъти.

# 11
Аз още не съм стигнала до края, очаквам философски финал. Книгата ми напомня на филма "Коледа всеки ден".

# 12
Скрит текст:
Скрит текст:
И мен ме изненада края, не ми хареса как завършва. Исках още 😄
Останах с въпроси..
Скрит текст:
Какво се случва с Памела и Джеф след като се "събуждат" за последен път и заживяват остатъка от животите си? Нима не се събират заедно? (Понеже очаквах нещо такова).. Защо автора ги срещна само с един от "техния вид" и то сериен убиец?
Много ми допадна всеки път като се "събуждат", как се придвижват времево все по-напред, по-възрастни от последния път.
И аз исках някакво обяснение или поне нещо, което да свързва хората, които живеят тези животи по няколко пъти.

На мен ми хареса финалът...
Скрит текст:
...не беше толкова зле според мен - все пак се намериха и говориха, а останалото авторът оставя на въображението. Интересно беше и загатването, че следващият/следващите по реда си започват да живеят животите си. И тука малко повече разяснения нямаше да са излишни - все пак по каква причина и/или кой предизвиква тези риплеи.

# 13
  • Пловдив
Да не се оплаквам, книгата ми хареса като цяло. Ако ми попадне, ще в купя в хартиен вариант.

# 14
Прочетох я докрая. Много хубава книга, но накрая и за мен останаха въпроси без отговори.

Общи условия

Активация на акаунт