Априлче 2025

• 43 787
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Здравйте! Бихте ли ми казали как седят нещата с болничните, след водене на женска консултация ли стават?
Имам час за гинеколог следващата седмица да потвърди бременност (имам вече положителен тест) и терминът ми би трябвало да е през Април 25та. Включвам се в темата, да обменяме опит и съвети. Желая ти успех.

Здравей, Симона, аз не мога да кажа, защото не живея в България и не съм запозната. Нека мамите, които знаят да се включат. Simple Smile

# 586
Здравейте!
Бих ли ми казали как седят нещата с болничен след кой месец може да се ползва болничен?
Как и в коя седмица лазахте на работодателите си?
Кактус то нищо не усеща че повръщаш аз с големия бях в болница за повръщане

# 587
Това което знам е, че стандартния болничен започва 45 дни преди датата на термин. Разбира се може да се излезе и по-рано ако работата която работите е неподходяща за бременна или ако недай си Боже е рискова бременността . Минава се през ЛЛ и комисия всеки месец, като дните не са неограничени имат някаква бройка която не помня. Попитайте следящия АГ или ЛЛ те са запознати.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 18:58 от MariaNicko

# 588
Болнични се взимат при необходимост и дано никога не се налагат, преди първия, 45 дни преди раждане.

# 589
В допълнение намерих този коментар с инфо от стара тема във форума:
“Преди да те регистрират като бременна, което се правеше май към 11 г.с. болнични може да ти издава личният лекар и то не за неща, свързани с бременността, а такива като грип и др. Като те регистрират, гинекологът може да ти издаде болнични по проблеми, свързани с бременността, но не по-дълги от 7 дни. Той може да ти даде направление за ЛКК (лекарска комисия), където вече ще преценят дали да ти дадат болничен - за 20 или 30 календарни дни. Но да ти кажа, че на ЛКК дават болнични за по-сериозни оплаквания като кървене, болки в корема и кръста, контракции или лежане в болница за задържане. За гадене и повръщане със сигурност не дават. Виж за лоши условия на работа не знам, може би ако са прекалено тежки за майката, се смята за показание. Имаш право и на 30-дневен болничен ако си лежал в болница (издават го от болничното заведение). Можеш да си удължаваш болничните месец за месец до отпуска по майчинство, като ходиш на ЛКК всеки месец, но трябва да имаш май основателни причини, за да ти дават до края. Това е по моя скромен опит. Дано да съм ти помогнала. Hug “

# 590
Така е, но не и ако работиш с малки деца, които боледуват постоянно Wink
Болнични се взимат при необходимост и дано никога не се налагат, преди първия, 45 дни преди раждане.

# 591
Аз лично казах в работата в 9г.с., тъй като трябва всеки ден да съм в офиса и да разкарвам разни тежки неща напред-назад. Да знаят, че няма как да го правя.

Мен гърдите вече не ме болят, само сутрин като стана едвам ми става сутиена и после се поуспокояват през деня. Гаденето е минимално, веднъж седмично може би, но пък продължавам да повръщам случайно от разни неща.

Например днес трябваше да давам урина за изследвания и ми стана гнусно та започнах да повръщам 😅, а не съм от гнусливите обикновено.

Видяхме бебчето днес, все още не можаха да кажат със сигурност пола, та чак другия месец ще се потвърди.

Има ли някоя от вас с плацента на предната стена и знаете ли дали това по някакъв начин пречи на секциото, тъй като ми е първа бременност и не съм запозната?

# 592
Аз само устно съм казала на мениджъра си, но не знам дали някакви документи трябва да предоставя на работодателя. За сега си мисля да си работя докато мога. Не знам дали по някакъв начин болничните не се отразяват на сумата, която ще получавам през първата година. Знам, че се гледат осигуровките за последните 2 години.

И аз днес бях на преглед и бебока върви добре. Доста съм го угоила и на размер е с 6 дни напред. Ще го слагам на диета. Само подутина се видя между краката, но още е и рано. Аз съм 10г + 4 дни.

При мен плацентата е на задната стена и знам, че по-рано ще го усещам. Днес само се въртеше и като почна да го усещам ще е екшън.

# 593
  • София
Така е, но не и ако работиш с малки деца, които боледуват постоянно Wink

Симона, аз също работя с малки деца и съм болничен. Доколкото знам от 12г.с можеш спокойно  да говориш с аг да ти пусне 14 дни, а след това всеки месец през ЛКК да ти дават по 30 дни. Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен , като не съм сигурна тези 45 преди раждането дали влизат в тях…май не, но ще те подведа. Работата с малки деца си е равна на сигурни боледувания, въпреки че в момента съм с хрема, която синът ми донесе от яслата 😀

# 594
45 дневния не влиза в 180 дни.
Аз, по стечение на обстоятелствата излязох много рано болничен, още 9-10 седмица на бременността.
Първо си взех 14 дни от ЛЛ с диагноза, която няма нищо общо с бременността. След това започнах с ЛКК за 30 дни.
Трябва да се внимава само да стигнат 180те дни, иначе трябва да се мине на ТЕЛК или да се ползва отпуска.

# 595
За дамите от София, къде се/ще се следите? Моят АГ не следи бременности и ми каза няколко имена, които аз така и не запомних, но също така ме посъветва сама да си потърся и реша. Във Вита сумата е доста висока само за следенето и се ориентирам към Пентаграм - д-р. Тошева и след това за раждане ще го мисля. Имам позната, която се следи в Пентаграм и е доволна. Скоро трябва да ходя на фетална и не знам накъде да се ориентирам Sad

Обмислям Свети Лазар.

Първата  морфология в края на месеца -  Неоклиник , след това обмислям от втори триместър живот и здраве в Свети Лазар.

При кой лекар ще се следите там? Аз бях при д-р Николова. Предпочетох да си взема пакета за проследяване, защото в него са включени всички важни прегледи и морфологии.Simple Smile
Кръстницата си следии двете деца при Тошева и е много доволна мен ми каза ,че 3 годишния ми син е кухо яйце и искаше да ме кюртира хвърли ми визитки  да си избирам некакви тестове тъпотии и не я препоръчвам но пък има доста доволни може да съм изтеглила късата клечка

# 596
Здравей,
Когато запишеш ЖК и ти направят досието, ако не те питат за болнични, казваш че искаш да ползваш. Имаш право на 180 дни без прекъсване - (това е важно за изчисляване на майчинството, като взимат 12 месеца назад) и отделно 45 дни до раждане. АГ оформят болничния, подават към ЛКК и само трябва да си го вземеш когато е готов и занесеш на работното място.
Моята АГ ми изписа болничен от която дата искаш, но тъй като в тяхната болница няма ЛКК, го занесох на друго място в Бургас, където ми обясниха че заседават в определени дни, струва 30 лв и всеки може да го вземе. Единствено се обадих на работа да знаят, че ще го получат по късно, но важи от 27.09 до 26.10. След това ще ми пуснат болничен пак от 27.10 и т.н.
Ако имаш отпуск, използвай го или болнични от личен лекар, който дава до 14 дни.
ЖК обикновено записват от 4 месец, но има и изключения и изчисляват тези 180 дни да могат да ти стигнат до 45-те отделно.
Масово майчета са в болнични от началото на бременността, ако е усложнена.
Аз бях първите два месеца в отпуск и болничен, 3 месец ходих на работа, за да приключа отчетността и изчистя бюрото за отсъствието ми, и сега вече се възползвах от възможността да съм у дома.

Здравейте!
Бих ли ми казали как седят нещата с болничен след кой месец може да се ползва болничен?
Как и в коя седмица лазахте на работодателите си?
Кактус то нищо не усеща че повръщаш аз с големия бях в болница за повръщане

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 09:05 от B_vas

# 597
Момичета, мина и моят преглед в 10 +1 съм, всичко е наред. Обаче всеки път като влизам в кабинета от притеснение, загубвам звук и картина и направо забравям да питам всичко.
Сега съм след 2 седмици на БХС при Борис Стоилов. Ще ми дадате ли инфо как минава прегледа при него?
Ще питам и за пренатален при него.
Иначе тези дни се чувствам ужасно. Главата ме цепи, ужасно отпаднала съм, гаденето ми се усили, но не повръщам поне, отгоре на всичко на работа имам само нерви и дразги и направо чакам с нетърпение да съобщя на колежките, защото просто тормозът е страшен. Чудя се и аз за болничен, но съм решила да се помъча още...

# 598
Момичета, мина и моят преглед в 10 +1 съм, всичко е наред. Обаче всеки път като влизам в кабинета от притеснение, загубвам звук и картина и направо забравям да питам всичко.
Сега съм след 2 седмици на БХС при Борис Стоилов. Ще ми дадате ли инфо как минава прегледа при него?
Ще питам и за пренатален при него.
Иначе тези дни се чувствам ужасно. Главата ме цепи, ужасно отпаднала съм, гаденето ми се усили, но не повръщам поне, отгоре на всичко на работа имам само нерви и дразги и направо чакам с нетърпение да съобщя на колежките, защото просто тормозът е страшен. Чудя се и аз за болничен, но съм решила да се помъча още...

Аз на 10.10 съм на ФМ при др. Н. Апостолова в Селена, а прена тест Nifty-pro направих в лаборатория Лина, чакам резултати, единственото което знам е , че тези изследвания се правят от 11г.с до 13г.с като ранен скрининг и са препоръчителни , вие при кой лекар се следите ?

# 599
Здравейте, мами!
При мен, за съжаление, с бременността се отключва и автоимунно заболяване, което ме дебнеше от години като клинична картина, но винаги с отрицателни изследвания за антитела. От днес вече антителата са на средната граница, което означава , че прогресивно растат. Събирам мнения за добър ревматолог в София с опит при бременност с ревматологично автоимунно заболяване (Синдром на Сьогрен).
Моля Ви, не ме отчайвайте с коментари, четох достатъчно ужасни неща, опитвам се да мисля позитивно 😏

Общи условия

Активация на акаунт