Априлче 2025

• 42 244
  • 753
  •   2
Отговори
# 750
MariaNicko, казва се "благодаря за информацията" ❤️ Имам мнооого богат опит за съжаление. И да, остри са ми изказванията, защото за мен това не е сериозно отношение на лекар. Много бременни съм предпазила от лекарски грешки и ще продължа да го правя,когато видя, че нещо не е наред. Бъдете отговорни към своето здраве и здравето на бъдещите си деца. Не се доверявайте на един единствен лекар, ФМ се прави САМО при специалист, който има сертификат! Грешки се допускат и от най-добрите лекари, спор няма, но поне избирайте тесни специалисти за важните прегледи. БХС е просто една статистика и за жени над 35г., такива с мъжки фактор и с НЯР е добре да се направи пренатален тест. Да, аз бих направила и не бих разчитала на БХС....нали знаете, че това е просто изчисление със софтуер? Не само, аз и други патили жени се включиха, че шийката трябва да се следи от самото начало. Какъв е този "лекар", който си позволява да прави ФМ без сертификат и да не направи и вагинален преглед? Да, такива има много, но от нас зависи при кой ще отидем. Качих списък, избирайте от него. И да, без да има резултат от изследването за риска от прееклампсия, това не е никакъв БХС. В скрит текст ти слагам цитат от сайта на МЗ:
Скрит текст:
Благодарение на проведените до момента проучвания, е създаден ранен скринингов тест, който се провежда в 11-13 гестационна седмица едновременно със скрининга за хромозомни аномалии. Този тест се прави и в България от сертифицирани специалисти по майчино-фетална медицина. Включва измерване на кръвното налягане, ултразвуково сканиране и кръвен тест на хормони, които могат да насочат към прееклампсия преди появата на клиничните симптоми.

ПП няма такова нещо като "всеки лекар си има срокове" 😅 има си развита медицина и всички лекари със сертификат трябва да спазват сроковете, които съм написала. Не съм ги измислила аз. Нека не си заряваме главите като щрауси, а да бъдем по-информирани. А пък генетик, който праща жена на 4 ФМ, вместо да я насочи към пакет за пренатален тест.....ама то и генетици нямаме.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 23:17 от Kactus

# 751
MariaNicko, казва се "благодаря за информацията" ❤ Имам мнооого богат опит за съжаление. И да, остри са ми изказванията, защото за мен това не е сериозно отношение на лекар. Много бременни съм предпазила от лекарски грешки и ще продължа да го правя,когато видя, че нещо не е наред. Бъдете отговорни към своето здраве и здравето на бъдещите си деца. Не се доверявайте на един единствен лекар, ФМ се прави САМО при специалист, който има сертификат! Грешки се допускат и от най-добрите лекари, спор няма, но поне избирайте тесни специалисти за важните прегледи. БХС е просто една статистика и за жени над 35г., такива с мъжки фактор и с НЯР е добре да се направи пренатален тест. Да, аз бих направила и не бих разчитала на БХС....нали знаете, че това е просто изчисление със софтуер? Не само, аз и други патили жени се включиха, че шийката трябва да се следи от самото начало. Какъв е този "лекар", който си позволява да прави ФМ без сертификат и да не направи и вагинален преглед? Да, такива има много, но от нас зависи при кой ще отидем. Качих списък, избирайте от него.
ПП няма такова нещо като "всеки лекар си има срокове" 😅 има си развита медицина и всички лекари със сертификат трябва да спазват сроковете, които съм написала. Не съм ги измислила аз. Нека не си заряваме главите като щрауси, а да бъдем по-информирани. А пък генетик, който праща жена на 4 ФМ, вместо да я насочи към пакет за пренатален тест.....ама то и генетици нямаме.
Сега можем да изпаднем в една доста сеирджийска полемика, която аз ще избегна Wink опит за съжалени лош имам и аз. Всеки знае през какво е преминал и си носи кръста- нека не си мерим негатива.
Не оспорвам нито твърдението ти за шийката, нито за специлизираните морфолози, НО например сроковете за ФМ в МЦ Марков се разминават с написаното от теб- и това е само един пример. Хубаво е да четем с разбиране.
 Все пак нито ти нито аз сме АГ-специалисти учили над 10години Simple Smile и няма как смело да твърдим достоверността на каквато и да е информация.
Апела ми е нека не създаваме излишно напрежение в крайна сметка каквото е писано, ще бъде. Бъдете спокойни и с положителни мисли- понякога това е по-ценно от всичко - и това далеч не значи да сме безотговорни! Просто се доверявайте повече на лекарите, отколкото на форуми Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 23:27 от MariaNicko

# 752
Моите резултати от БХС са добри. Аз съм на 34г., но ембриончето е от яйцеклетка, когато бях на 33г. Пише си риска от прееклампсия и риска от преждевременно раждане. Ранната ФМ+БХС се прави с коремен и след това с вагинален ехограф. Иначе няма как да се измери шийката и да се види добре плацентата. Следващата ФМ се прави 20-23г.с. Аз ще я направя в 21г.с., тогава е най-добре. Няма смисъл от ФМ в 18г.с., щом има правена в 12/13г.с. Тази от 21г.с. е най-информативна 🤗❤❤❤ Надявам се и моето гадене и повръщане да изчезне 🙏
ПП Славкова има ли сертификат за ФМ, защото нещо не ми харесват пропуските ѝ?
ЪПДЕЙТ!!! Сега проверих и тя е най-обикновен АГ. Тя няма сертификат за ФМ и не може да прави това изследване достоверно. Аз не бих се доверила, по-добре отиди в 21г.с. на ФМ при лекар, който е специализирал.
Скрит текст:
Вместо Сигридов трябва да е Мануелян*
Изумява ме тази информация за д-р Славкова
Препоръча ми я лекарката ми във Вита, която е израждала няколко мои близки и работи от много години в областта. Защо би ми препоръчала неквалифициран специалист…
А за втора фетална в 18та седмица ми е препоръчана пък от генетичката, предвид възрастта ми. Вярвам, че пишеш с най добри намерения, но може да не е един аршин за всеки. Вярвам и че в крайна сметка всичко ще е наред и ще родим страхотни бебенца. Най малкото ни пука достатъчно, че да пишем тук:))
Иначе никъде в тези резултати не пише за преекламсия.
Скрит текст:
Здравейте, момичета! На няколко пъти прочетох името на въпросната докторка и, честно да си призная, изправи ми се косата от ужас. Имам много горчив опит с доктор Славкова след профилактичен преглед преди година и половина и лош резултат от цитонамазка (ПАП 3D), въпросната докторка ми назначи биопсия и като видя “сквамозен папилом” съвсем спокойно ми заяви, че ще ми направи една процедура, с която ще ми режат част от шийката на матката до здрава тъкан. А аз… Как да Ви кажа… на 29 години си много чувствителен на тема органи и, в частност, рязането им 😏
Слава Богу моята АГ се върна от майчинство 1 седмица след поставената от доктор Славкова диагноза. През това време вече бях измислила 88 страшни сюжета. Накратко: 3-ма АГ специалисти след това бяха абсолютно изумени как при резултат ПАП 3Д доктор Славкова дори не беше и помислила да ми назначи изследване за човешки папиломен вирус … което се оказа същинският проблем, защото бях носител на един от рисковите щамове. Абсолютно безхаберие. И най-големият ми ужас дойде от фактът, че тази жена говореше абсолютно спокойно за това как ще ми отрежат шийката до здрава тъкан, все едно ще ми вадят мъдрец …
За да не бъде изцяло хейт поста, използвам , за да напиша, че доцент Карагьозов (абсолютното светило в областта) ме спаси  от касапницата с почистване с разтвор на въпросния папилом (който се оказа полип….) и 6 месеца лечение с имуностимулатори. Преди повече от 15 години баща му, който също е бил светило в областта спаси майка ми от ненужно отстраняване на матка. Пожелавам на всички ни да имаме държава, в която подобни специалисти биват стимулирани и задържани. Ние имаме нужда от тях.

# 753
Заповядайте в новата темичка:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1699383.new#new

MariaNicko, наистина, нека не си мерим загубите и тежките моменти🥺 Съжалявам, че и ти си имала загуби.
Скрит текст:
нямаш представа колко ембриончета съм загубила.
Не съм искала постът ми да се приеме така, но нямаше как да не реагирам остро на некомпетентно поведение от лекар. Просто се ядосвам и искам всички да карат лека бременност, като се преглеждат при сертифицирани специалисти. В случая не допринасяш с нищо полезно, когато се конфронтираш с мен....всява се излишно напрежение наистина. Аз също съм здравен специалист и имам приятели медици, лаборанти, сестри и т.н. Никога не говоря празни приказки. Вече съм си направо репродуктивен лекар, ама без китап, хаха 🤣(поне съм такава според обкръжението ми). Аз също съм учила 8 години имам още 10 години стаж. Сроковете са еднакви навсякъде, не знам в Марковск да е по-различно.
Скрит текст:
първи (между 12-13+6 г.с.), втори (18-23 г.с.) и трети (28-32 г.с.) триместър е на сайта на Марковс и по принцип средно се правят в 12г.с., 21г.с. и 30-32г.с. Жените, които са пропуснали първата ФМ, правят такава в 18г.с.
Пък и лично Чучумишев ми каза да запиша за 21г.с., както и знаех, че ще ми каже. Дори на сайта на Марковс си пише оптимален период 20-22г.с. Естествено 21г.с. си е точно в средата. Няма нужда от спорове, достатъчно ясно написах кога се ходи на ФМ, кои са сертифицирани специалисти, кога е добре да се направи пренатален тест, кога се мери шийката и т.н. Всичко това го пиша с най-добри чувства ❤️
ПП добре, че е форумът, защото не веднъж е спасявал хора от даден "специалист".

Hariom1❤️, по принцип, когато правиш БХС, това включва и изчислението за риск от прееклампсия. Наистина съм изумена, че не го правят 🥺 Освен това БХС не е безплатно изследване. Мисля, че 80лв. беше. Обикновено сертифицираните специалисти не работят със здравната каса и си плащаш ФМ и БХС. При мен ФМ+БХС общо беше 240лв. Попитай защо не са ти изчислили риска. ❤️
Гери❤️ според мен са дали от 14г.с.(вместо 12г.с.), защото тогава и гениталиите вече са по-добре развити. Ако ще ходиш в 14г.с., значи те ще ти кажат кога да отидеш за следващата, направо ще ти запишат час, ако имат отворен график. Би трябвало да е след 20г.с. втората ти.

Едно много важно уточнение! Всяка една бременна жена може да отиде, ако иска и 6 пъти на ФМ, няма проблем. НО не може да се пуска доплер толкова често! Ако решите да правите примерно две фетални с малка разлика, за да се презастраховате с още едно мнение, трябва да кажете, че ви е правен доплер.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 07:42 от Kactus

Общи условия

Активация на акаунт