Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 12

• 24 525
  • 261
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, решила съм юни да отидем до Девин. Разполагаме с около 5 нощувки. Замислила съм там да останем последните  3 от тях, като се разходим из околностите( Триград, Ягодина и т.н.).
Ще пътуваме от София с колата и ми се искаше да разделя пътя, така че да останем някъде за две нощувки . Можете ли да дадете предложения къде?

# 121
Бяхме няколко дни на Марциганица. Искам да Ви уверя, че пътя е в добро състояние ,като най- големия проблемен участък в края на селото е асфалтиран.Много сме доволни от всичко в комплекса- храна, персонал, чистота. Направихме преход от хижата до Сливодолското падало… Отне ни 8 часа в двете посоки, доста труден, но пък маркировката беше добра и водопада си заслужава.
До хижата е Пещера Добростански Бисер , малка и много красива, също и множество панорамни площадки.

# 122
Здравейте. Пак аз с моите въпроси. След дълги чудения и комбинации за лятото (август) се спряхме на Пампорово като отправна точка с идеята да посетим Кулата Снежанка (около нея Орфееви скали и приключенски парк Язовира), Широка лъка, Смолян (планетариума + една разходка през града), Смолянските езера, фермата Санта Клаус в Момчиловци и обсерваторията в Рожен. И после от Пампорово за Хисар да минем през Чудните мостове.

Имам няколко питания във връзка с горното. От много гледане из интернет така и не разбрах работи ли лифтът от Пампорово за Снежанка през август и ако да, какво е работното време. В краен случай ще се качим с колата до там, но предпочитам да е с лифта.

До колко интересна е обсерваторията за дете с неизряден български? Гледам, че в планетариума в Смолян има филми и на английски. В обсерваторията не разбрах какво точно има освен че пътят до там не е много добър.

Нещо друго за разглеждане в района?

За Пампорово съм си харесала хотел Мургавец (заради басейна на снимките), но ако имате други препоръки, с удоволствие ще ги чуя.

Мерси предварително на отзовалите се.

# 123
Вместо езера, които за мен лично не са никак атрактивни, защото вече са като блато, препоръчвам да отидете до екопътека Невяста. Лека и приятна е, може да я разгледате в интернет.

# 124
Забравих как се казва пътеката с водопадите в Смолян. Около 1,5часа в посока е и е много хубава.
Погледнете и хотел Снежанка и той е с басейн.
Много обичам Пампорово.

# 125
  • Пловдив
Може ли препоръка за къща за гости около Смолянските езера?

# 126
Благодаря за препоръките, ще разгледам Невястата и хотел Снежанка. А за пътеката с водопадите се чудех - дали ще има достатъчно вода през август? Иначе е впечатляваща на снимките.

# 127
Прекрасна е пътеката с водопадите.
Невястата също е приятна и в пъти по-лека и къса. Също, сенчеста и прохладна.
Там, където започва Невястата има разклонение още една пътека по европейски проект. Беше някаква крепост, не помня името. Също много приятна.
На входа им има и стена за катерене и тролей за най-малките. А в края на Невястата има тролей за възрастни.
Планетариума е добре също, но ние много чакахме, трябва да си проверите часовете предварително.
Препоръчвам и Роженската обсерватория, за нея се облечете добре, че е много студено вечер.

# 128
  • Разпиляна във въображението
Манастир „Свети Великомъченик Пантелеймон“ също е много хубав и поддържан. А в Момчиловци посетете Музея на магията.

# 129
  • Варна
Скрит текст:
Здравейте. Пак аз с моите въпроси. След дълги чудения и комбинации за лятото (август) се спряхме на Пампорово като отправна точка с идеята да посетим Кулата Снежанка (около нея Орфееви скали и приключенски парк Язовира), Широка лъка, Смолян (планетариума + една разходка през града), Смолянските езера, фермата Санта Клаус в Момчиловци и обсерваторията в Рожен. И после от Пампорово за Хисар да минем през Чудните мостове.

Имам няколко питания във връзка с горното. От много гледане из интернет така и не разбрах работи ли лифтът от Пампорово за Снежанка през август и ако да, какво е работното време. В краен случай ще се качим с колата до там, но предпочитам да е с лифта
.

До колко интересна е обсерваторията за дете с неизряден български? Гледам, че в планетариума в Смолян има филми и на английски. В обсерваторията не разбрах какво точно има освен че пътят до там не е много добър.

Нещо друго за разглеждане в района?

Скрит текст:
За Пампорово съм си харесала хотел Мургавец (заради басейна на снимките), но ако имате други препоръки, с удоволствие ще ги чуя.

Мерси предварително на отзовалите се.
За мен винаги (т.е. и като бях дете) по-инересно ми беше в Планетариума (прожекцията е на куполния таван) отколкото в Обсерваторията - виждаш голям телескоп, научаваш за утройството му и за какво се използва (лятото обикновенно лекцията се води от студенти-доброволци) и излизаш на панорамната площадка около купола. Правят и организирани вечерни наблюдения, но на тях не съм присъствала (трябва да се обадите и да проверите кога и дали ще има).
Освен споделените от момичетата интересни места, ето и моите предложения, ако имате време. След Смолян към село Могилица има интересни места за посещение - Музей на боба с. Смилян, Каньон Горло, Крепост Калето с. Кошница, водна пещера Голубовица- много атрактивно изживяване и за малки и големи (с предварително записване), Пещера Ухловица, Агушеви конаци с.Могилица, после има и по-екстремни Панорамна площадка Върхът и Панорамна вишка "Лиса Гора" - за тези двете мисля Джиповете за разходка са в центъра на с. Могилица, ако сте с висока кола и умения на шофьора, може и сами да се пробвате. Маршрут

# 130
Благодаря, Савова, всички тези неща ги видяхме преди три години, когато бяхме на една организирана екскурзионна почивка в района. Беше страхотно. С удоволствие бихме ги посетили отново, но някой друг път ще бъде. От Пампорово ми идват далече май.

# 131
  • Монтана
Погледнете х.Орфей в Пампорово за деца е чудесно. Имат страхотна анимация. Специално х. Мургавец, басейна му не е нищо особенно и е студен.
Музея на гайдата в Стойките е хубав и срещу него има много хубава панорамна люлка.

# 132
Погледнете х.Орфей в Пампорово за деца е чудесно. Имат страхотна анимация. Специално х. Мургавец, басейна му не е нищо особенно и е студен.
Музея на гайдата в Стойките е хубав и срещу него има много хубава панорамна люлка.

Били сме в Орфей преди доста години и басейнът му беше мръсен и студен. От споделени в последно време впечатления реших, че положението е зле, но може и да го погледна. Нямаме нужда от анимация - синът ми е почти на 13 години. Стига да има силен уайфай и басейн, ще бъде доволен. 😆

# 133
  • Пловдив
Никога не съм била в Орфей, но с изключение на самото начало, отзивите са все по-зле.
Иначе под анимация- то има и програми за възрастни, някои от които хич не са лоши. Дневни турове, забавления....

# 134
Две допълнения- срещу Голубовица има крепост Кошница с вход част от пещера . Не е останало много, но гледката е страхотна , а на самия вход се прави алпийска люлка. От пътя е на 10-15мин с изкачването . Пътеката с водопадите се нарича Каньона на водопадите  и е много красива , не е ексктремна пътека - малко дългичка -около 1,5 часа на посока.Има още две пещери- но те са по екстремни Надърска и Телице и са с водачи. Пампорово за мен е оптимален вариант за пътешествие в района на Смолян - с много удобства, а лятото е със много добри цени предвид факта че не е сезон. Лично за мен не е далече да се ходи до Смилян(около 30-35км е и беше моя избор за автентична родопска храна до миналото лято когато страшно ме разочарова ) и красотите около него - но решението си е ваше. Относно хотели :Последните 3-4 години редувам Мурсалица и Белвю- според мен са оптимален вариант цена -удобства : и двата не са кой знае колко луксозни, дори са малко поовехтели, но е чисто: на първия му работи и СПАто (също не кой знае какво - сауни 2вида и парна баня и не голям  басейн ,ама то в планина колко голям басейн ), втория е доста по-зле откъм СПА , но пък откъм храна е много по добър. Била съм и в Орфей - ама там ми дойде в повече пуснатите без надзор деца в СПА зоната , в Камелия - може би защото бях в най долната част на първия етаж -имах чувството че съм в дупка , затова си намерих друго решение за отсядане.

Общи условия

Активация на акаунт