Да живееш с труден характер и безкрайно неотстъпчив мъж

• 15 190
  • 235
  •   1
Отговори
# 165
Нелечимо заболяване означава, че е за цял живот. Ако наистина обичаш човека, не се жертваш, а проявяваш грижа към него. Ако обичаш само на думи или само когато е лесно, това е друг въпрос. Не твърдя, че някой на някого е длъжен. Обаче с тези гръмко заявени чувства от нейна страна...

# 166
Болните стават егоисти и за околните е много трудно.

# 167
Ами то хубаво грижа, но да се търпи тормоз не е грижа. Не е и грижа да се лишиш напълно от собствените си желания. Няма нищо лошо на жената да и се ходи на екскурзия. И тя е човек, и тя си има нейни си потребности и желания

# 168
Авторке, щом 14, или 15 години си изкарала с тоя мъж, виждам, че още толкова ще сте.
Оплачи се, няма лошо, но промяна няма да задействаш.

Хората се разделят в първите години, когато не се напаснат.
После....кучето си лае, керванът си върви.

# 169
Единствената промяна, която може да се случи, е ако въпросният мъж посети психиатър, бъде насочен към сериозни медикаменти+ продължителна психотерапия. Вероятно е развил форма на ОКР в следствие от болестта и си мисли, че може да контролира нещо в живота си именно през храната, но манията му по здравословното хранене е излязла извън контрол. Личи си, че те е страх от него и те е смачкал психически. В тази ситуация ще бъде безкрайно трудно да го убедиш да предприеме лечение. Ако не се лекува с медикаменти, няма да последва нищо хубаво, а може и маниите му да придобият още по-плашещи размери.

# 170
След като човекът не се чувства добре, за да ходи по екскурзии е глупаво авторката да се оплаква от това. Тя може да намери свой начин да разписка, като толкова иска екскурзия, може да отисе сама или с други. Не знам защо го прави на въпрос въобще. Много ясно, че ако не се чувстваш добре няма да тръгнеш нанякъде. Сърденето със седмици и тежкия характер не са нещо, което може да се оправдае само с болестта, не му знам конкретното състояние, но явно не му липсват грижи, помощ и възможности, което не може да се каже за всички с това заболяване, вече писах, че познавам жена, която всеки ден ходи на работа за да оцелява семейството им, и деца гледа.
Не в заболяването е въпроса, а в липсата на разбирателство помежду им.

# 171
  • София
Нелечимо заболяване означава, че е за цял живот. Ако наистина обичаш човека, не се жертваш, а проявяваш грижа към него. Ако обичаш само на думи или само когато е лесно, това е друг въпрос. Не твърдя, че някой на някого е длъжен. Обаче с тези гръмко заявени чувства от нейна страна...

Напротив, пак се жертваш. Дори да обичаш някой, пак се жертваш. Жертвата си заслужава, когато се оценява. Иначе е реваншизъм от страна на другия. А подчертаното съвсем няма смисъл, ако не е двустранно. Иначе е, аз се мъча, мъчи се и ти... Иначе не ме обичаш. На мен би ми било гадно да знам, че заради мен, любимият не може да изживее нещо. И ако аз не мога да се включа, бих предпочела да го направи без мен, иначе ще ми е още по-зле.

# 172
Не си представям живот, в който някой ще ми налага да ям само моркови, ще ми брои чашите и т.н
Тука нещата яко са излезли от контрол и не виждам как ще се променят.
Освен с раздяла, която авторката няма да предприеме.

# 173
Скрит текст:

Напротив, пак се жертваш. Дори да обичаш някой, пак се жертваш. Жертвата си заслужава, когато се оценява. Иначе е реваншизъм от страна на другия. А подчертаното съвсем няма смисъл, ако не е двустранно. Иначе е, аз се мъча, мъчи се и ти... Иначе не ме обичаш. На мен би ми било гадно да знам, че заради мен, любимият не може да изживее нещо. И ако аз не мога да се включа, бих предпочела да го направи без мен, иначе ще ми е още по-зле.
Нямам предвид светът да спре да се върти само защото някой се е разболял. Обаче ако все пак има болен в семейството, редно е според мен останалите да направят известни промени в ежедневието си заради него.
Ако не мога или не искам да участвам в хобито на партньора си, нека го практикува без мен, но при условие, че не му е приоритет пред нашите отношения.

# 174
  • София
Разбира се, нормално е да има промени и за здравите в семейството. Даже не знам възможно ли е да е другояче. Болестта засяга всички, просто болният е най-тежко засегнат. В случая жената например е поела бизнеса. Това е сериозна промяна и отговорност и за нея. Лошото идва, когато единият, или и двамата, почне да си го изкарва на другия заради тези промени. Но някакво напрежение е неминуемо да няма, защото колкото и да има взаимно разбиране и желание, тези промени са насилствени и следствие на обстоятелства, извън контрола на участниците, а не на желано разпределение.

# 175
Никакви болести, даже и най-тежките не променят човека, просто изваждат навън лошите характеропатии, прикривани до момента.

# 176
Аз имам (и) други наблюдения.
Какъв е този зор да се съди, все лошото, гадното виждаме и все чуждите хора с пръст да посочим?

# 177
  • Пловдив
Точно жертва си е. Ок, болния не може, но това, че някой е болен означава ли, че близките/семейството му никога не трябва да отидат на екскурзия, на почивка, никога да не ядат, това, което той не може? Защото в случая това означава.

Скрит текст:
Скрит текст:

Нямам предвид светът да спре да се върти само защото някой се е разболял. Обаче ако все пак има болен в семейството, редно е според мен останалите да направят известни промени в ежедневието си заради него.
Ако не мога или не искам да участвам в хобито на партньора си, нека го практикува без мен, но при условие, че не му е приоритет пред нашите отношения.
Например моето хоби е да карам ски. Означава за поне един цял ден да се вдигна, да опаковам екипировка и да ме няма. Мислиш, че за авторката на темата е възможно, а?

# 178
Авторката на темата трябва да поясни (макар че не изглежда, че ще се появи отново). Ще се повторя, не знаем със сигурност дали той не я пуска да пътува без него.

# 179
  • Пловдив
Авторката на темата трябва да поясни (макар че не изглежда, че ще се появи отново). Ще се повторя, не знаем със сигурност дали той не я пуска да пътува без него.
Нещо в първото мнение дали те навежда на мисълта, че я пуска?

И изобщо какво значи "ПУСКА"?!?!?!?! Аз съм партньор с мъжа ми и с него се уговаряме и обсъждаме и не се налага да ме пуска. Примерно днес го информирах, да е наясно, че уикенда ще отивам на гости на приятелка на 300 км. Не съм го питала за разрешение, а го обсъдихме да е наясно с плановете.

Общи условия

Активация на акаунт