Седми клас 2023/2024 - гимназисти разпускат заслужено, а лятото неусетно изтича

• 45 254
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Аз водя децата в Александровска при др Кемилев. Пролетта ми се накара, защото бяха минали 3 г от последния преглед. Държи всяка година децата да минават профилактичен. Наборът засега е добре, но сестра му сложи очила. Тя поне е по-малка и има шанс да й се оправят очите.

# 196
Ние на случаен принцип почнахме да ходим при Георгиев в Очна болница и клиника Академик Пашев. Намира се в сградата на 18 ДКЦ. Децата минават с направление от педиатърката.
Моята чете книги от 5 годишна, предимно в легнало положение, като не заспива без книга. Редовно я засичаме в 2-3 ч. през нощта да чете. Може би и това е допринесло за очилата.

# 197
  • София
Jsed, може да изчакате със слагането на очилата. Има време до началото на учебната година. Децата често правят спазъм от дълго гледане на екрани, продължително четене на изкуствена светлина и подобни дейности с взиране отблизо. Знам, че звучи еретично за повечето хора (особено лекари), но ако е открито късогледство и още не е носило детето очила, тогава с необходимата зрителна хигиена се оправя и то доста бързо. Миналото лято след подобен шок и искане от очен лекар да сложи на нашето очила 1.5 диоптъра за късогледство и на двете очи, изчетох доста информация, нови изследвания и статии и решихме проблема за 1-2 месеца. Просто детето спря да гледа малки екрани (телефон), гледаше 2 часа максимум на ден голям екран от 2-3 метра разстояние и прекарваше минимум 2-3 часа навън на дневна светлина - спорт, игра и пр. Също му спрях четенето за 1 месец. Оправи се напълно, но нищо не сме говорили с очни лекари, те си знаят, каквото са правили и учили. Единствено втори очен лекар го прегледа за диоптър след около месец и половина и установи нормално зрение. Една година мина вече и детето си вижда съвсем нормално - пак играе игри на компютър, чете книги, просто внимаваме да не се прекалява. Обаче сложите ли очила за корекция на късогледство, - няма връщане назад - след 1-2 години ще трябват по-силни, после пак и пак, защото очната ябълка се издължава от носене на очилата (лещите), тъй като те променят мястото на пречупване на светлината и окото компенсира с издължаване на ябълката.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 17:52 от Magenta2022

# 198
Jsed, може да изчакате със слагането на очилата. Има време до началото на учебната година. Децата често правят спазъм от дълго гледане на екрани, продължително четене на изкуствена светлина и подобни дейности с взиране отблизо. Знам, че звучи еретично за повечето хора (особено лекари), но ако е открито късогледство и още не е носило детето очила, тогава с необходимата зрителна хигиена се оправя и то доста бързо. Миналото лято след подобен шок и искане от очен лекар да сложи на нашето очила 1.5 диоптъра за късогледство и на двете очи, изчетох доста информация, нови изследвания и статии и решихме проблема за 1-2 месеца. Просто детето спря да гледа малки екрани (телефон), гледаше 2 часа максимум на ден голям екран от 2-3 метра разстояние и прекарваше минимум 2-3 часа навън на дневна светлина - спорт, игра и пр. Също му спрях четенето за 1 месец. Оправи се напълно, но нищо не сме говорили с очни лекари, те си знаят, каквото са правили и учили. Просто втори очен лекар го прегледа за диоптър след около месец и половина и установи нормално зрение. Една година мина вече и детето си вижда съвсем нормално - пак играе игри на компютър, чете книги, просто внимаваме да не се прекалява. Обаче сложите ли очила за корекция на късогледство, - няма връщане назад - след 1-2 години ще трябват по-силни, после пак и пак, защото очната ябълка се издължава от носене на очилата (лещите), тъй като те променят мястото на пречупване на светлината и окото компенсира с издължаване на ябълката.
Много ми харесва начинът ти на мислене! И аз мисля, че всичко е поправимо и без очилата. За това, въпреки че лекаря настояваше да ги носи непрекъснато, аз я посъветвах да ги слага само когато са крайно наложителни. От всичко изброено най-невъзможно ми се струва да ѝ спра четенето на книги.

# 199
  • София
Да, това е принципът - очилата да се носят само при необходимост - напр.в училище, когато не виждат на дъската, но не и когато четат или пишат - тогава е направо вредно. За четене и писане трябва силна лампа с бяла светлина 4000 до 6000 К, тоест най-близо до естествения спектър на светлината през деня. И книгата максимално надалеч, а очите в хоризонтално положение спрямо текста.

# 200
  • София
Когато имаше 0,5 диотъра лекарката каза да носи постоянно очила. Не можа да ми обясни защо. Нямало да й помогне да не качва, нямало да помогне нищо, просто да виждала добре. Категорично отказах и чак на 2,5 диоптъра ги сложи, защото вече й беше трудно без тях. До тогава слагаше само в училище, за да вижда дъската. Баща й при очила с 1,5 диоптъра ако ги свали е като къртица, точно защото от самото начало ги е носил постоянно. За съжаление сега я гледам, че без очилата и тя мижи и едвам вижда.

# 201
Ние на очен ходим в Ресбиомед. Много сме доволни цялото семейство. Включително сега и с бебето ходих и много доволна останах от прегледа и отношението.

# 202
  • София
Много време прекарват децата в и след училище в четене и писане на изкуствена светлина, а малко време навън на естествена светлина, когато да гледат надалеч - над 3 метра. Зрението ни не е еволюирало за гледане непрекъснато отблизо. Затова и с непрекъснатото взиране в телефоните и други екрани броят на хората с късогледство в света нараства главоломно. Дори ако в автобуса или колата, хората гледат през прозореца, а не в телефона, това им помага да не сложат очила. За децата трябват минимум 2 часа общо време през деня навън.

# 203
  • София
Аз водя и набора и сестра му на проследяване от две години при д-р Пенка Тодорова, намира се в Белите брези. Много добре оборудван кабинет, а и самата тя е много внимателна и подробна.  И двамата бяха с мързеливо око и докато траеше лечението бяха при д-р Димитрова в Александровска. Отличен лекар, обаче е безумно чакането и висенето пред кабинета и прецених , че може и при друг да се проследяват. Но не мога да изляза на глава с набора, защото трябва да носи очила при зрителна работа, защото е с астегматизъм и така ще си помага, а той ги пропуска.

# 204
Моето дете след серия оплаквания от главоболие и при боледуване миналата година забелязах, че не вижда. Заведох я на невролог и на очен и очния установи два диоптъра разлика между двете очи. Направихме очила, но още първите дни в клас отказа да ги носи, сещате се защо - станаха поредния повод за подигравки. За съжаление, категорично отказва да ги носи, твърдейки че няма нужда, а прогнозата на лекаря беше, че зрението ще отслабва още, но за операция може да се говори чак след 18-19 годишна възраст.

# 205
Мерси, момичета за съветите. Малък е диоптърът и лекарят ни посъветва да ги ползва само, когато усеща, че се напряга да прочете нещо на дъската например и се е наложило да седне по-назад. Като чете и пише подчерта да не ги носи. Иначе като споделяте лекарите аз ги водя при д-р Марков в МЦ Гина до НДК. Много е внимателен, не претупва прегледа и обръща внимание на децата. Ще процедирам най-вероятно като Magenta2022. Аз лично до -2,50 диоптъра карах без очила Smiley, но все се извинявах на приятелите - ако не ви видя, да знаете, че не е нарочно Smiley

# 206
Моето момиче не вижда наблизо. Има очила, с които да може да чете, но пак заради подигравки не ги ползва, че в началния курс и не говореше добре.

# 207
  • София
По повод лещите - моята е яко късогледа и носи лещи от 4-5 клас заради кикбокса. Пробва различни марки, видове и т.н., докато намери нейните - японски Miru, ежедневни. Железни са и са й много удобни. Изръжат кикбокс, гмуркане на 12 м. дълбочина с кислородна бутилка, басейни, морета, канго, стийл джъмп, батути…😃

# 208
О, наборът е носил очила и още как. Няма искам-не искам, не сме позволили. Сега е на път да ги махне, свали диоптера. А имаше проблеми и то големи, когато започнахме лечението.

# 209
Моето дете след серия оплаквания от главоболие и при боледуване миналата година забелязах, че не вижда. Заведох я на невролог и на очен и очния установи два диоптъра разлика между двете очи. Направихме очила, но още първите дни в клас отказа да ги носи, сещате се защо - станаха поредния повод за подигравки. За съжаление, категорично отказва да ги носи, твърдейки че няма нужда, а прогнозата на лекаря беше, че зрението ще отслабва още, но за операция може да се говори чак след 18-19 годишна възраст.
                 Аз също бях с голяма разлика на диоптрите на двете очи. Дясно - 1.45 , на ляво - 4.50. Откриха ми го много късно и когато сложих очила сякаш стъпвах в паници. Ще се пребия по улицата докато ходя.  Споделих на офталмолога и той даде съвет да ги нося само когато гледам нещо далеко - дъска ,кино ,театър и т.н. Каза ми ,че като остарея диоптрите ще се корегират. На 16 години това ми звучеше много несериозно. Стростта ми се виждаше нещо мноооого далечно. Само ,че докторът позна - нямам старческо далекогледство и от 40- годишна зрението ми е точно единица и на двете ми очи. Сега навърших 70 и очила изобщо не ми трябват.Чета и най-дребния шрифт и виждам перфектно и надалеч. Мои колежки ,които редово си носеха очилата свалиха  диоптри ,но им се появи и старческо далекогледство. Така ,че неносенето на очила постоянно не винаги е с отрицателен ефект.

Общи условия

Активация на акаунт