Спор за името на бебето

• 14 993
  • 363
  •   1
Отговори
# 225

Бащата все пак получава две имена по подразбиране. Интересно ми, има ли вариант детето да се запише с моминското име на майката?

Само ако бащата е неизвестен. Тогава всички имена ще са от майката.

# 226
  • София
Да се запише с имената на авторката е откровена война. По-добре да уталожат страстите и да не се стига до резки движения. Факт е, че мъжът е с потенциал за големи неприятности занапред, но най-добре жената да се пробва отново с по-меки прийоми за пореден път.

# 227
  • София
Аз по принцип съм за името да се избере и от двамата. И ако жената е съгласна, нека се кръсти на който той реши. Но за целта е нужно отношение. Мъжът на авторката не приема нищо различно от неговия вариант. Лошото е, че авторката пък не може да живее с неодобрението му. И така рано или късно се пречупва за всичко. А той няма проблем да си натиска за неговото. А за това дете тепърва ще трябва да се вземат всякакви решения.

# 228
Да се запише с имената на авторката е откровена война. По-добре да уталожат страстите и да не се стига до резки движения. Факт е, че мъжът е с потенциал за големи неприятности занапред, но най-добре жената да се пробва отново с по-меки прийоми за пореден път.
Сега ако послуша и е мека за  пореден път...
Ще е последния път когато ще има възможност да се наложи като пълноправна в това семейство. След това край със зачитане й.

# 229
  • София
Абсолютно съм съгласна с това.

# 230
На мен такива фикс идеи ("мечти") по отношение на деца ми звучат... детински. Може и 50 имена да си харесам, а накрая да преценя, че всъщност 51-вото е идеалното. Може да сънувам някакво конкретно име и да го приема за знак. Може в последния момент да реша, че искам да го кръстя на някого. 🤷

Това, че той си е мечтаел в пети клас да си кръсти детето Пенка, ми е като да си мечтаеш, че един ден непременно ще имаш деца с еди-какъв-си цвят очи. Детето, в крайна сметка, трябва да е на първо място, а то не е ни котка, ни бизнес, ни герой от книга. И аз като тийнейджърка съм имала някакви мои си фантазии за бъдещи деца, сега знам, че тази сфера е Божа работа и не зависи от мен какви ще ми се "паднат". Авторката наистина може да усеща, че името, което се предлага, не е подходящото за конкретно това дете. 🤷

Дълбоко уважавам мечтите, но.. освен че Лъвица много добре каза, че това е неговата мечта, но само и единствено негова, жената я няма в нея - понякога мечтите подлежат на промени с повечкото житейски опит и това невинаги е разочароващо или лошо. Аз на 14 си мечтаех да се оженя за едно момче от съседния клас, защото беше най-умният във випуска. Не само че не се ожених, ами и изобщо не се сещам за него вече. 😀 Та така ми звучи и тази история с мечтата за името на бебето.

Надявам се да няма и мечти, че детето на всяка цена ще стане футболист/концертен пианист/президент, че тогава тази липса на адаптивност ще му/им излезе през носа.

# 231
Е, винаги остава най-отчаяният ход - раздяла. На база живия живот и темите в беге мама съм склонна да предположа, че детето няма да остане при господина с мечтите и мъжкото поведение. Но това е вече хипотеза, нали.

# 232
Що да е отчаян ход? Това е логичния ход, когато е невъзможно да се разбереш с човека. Като не може, не може, значи няма, значи бай. Съвсем логичен и здравословен ход.

# 233
  • Пловдив
Аз по принцип съм за името да се избере и от двамата. И ако жената е съгласна, нека се кръсти на който той реши. Но за целта е нужно отношение. Мъжът на авторката не приема нищо различно от неговия вариант. Лошото е, че авторката пък не може да живее с неодобрението му. И така рано или късно се пречупва за всичко. А той няма проблем да си натиска за неговото. А за това дете тепърва ще трябва да се вземат всякакви решения.
Ами то никой дотук не го оспорва това.

# 234
Не е баш никой Simple Smile

Раздялата е отчаян ход , когато не е останало за какво да се бориш. Аз не знам авторката какво търси с този човек, тя реално никъде не го е обидила, просто преразказва случки и пак изглежда като някакъв изпаднал замечтан псевдопатриарх, дето ще си глътне граматиката, ако жена му е на неговото ниво.

# 235
Та вариант 2 - огледайте се за празници около датата на термина.
Важното е да не се карате и спорите, а да подходите и с малко хумор, ако щеш.
Той отказва въобще да участва в разговор за друго име.

Накрая ще излезе, че бащата най'-много да има право само да избере една буква от името, но без първата и последната.
Толкова се полага за теглото на един сперматозоид.
Пак е нещо. Според мъжа на авторката, тя и на това няма право. Толкова се полага за една яйцеклетка и всички последствия, които бременността и раждането оставят на здравето ѝ...

# 236
Яйцеклетката е имала избор от милион сперматозоиди.
От това по-голям избор здраве му кажи.
Ще ям бой накрая.

# 237
  • Down south
Много добре казано!
В конкретния случай, мисля, че ако бащата отново "се пребори" И за името, той ще е този, който ще взима всичките решения. Ако авторката реши да отстои, може би и нейното мнение занапред ще добие тежест, но ако капитулира, за да го направи доволен, няма какво повече да се обсъжда.

# 238
Яйцеклетката е имала избор от милион сперматозоиди.
От това по-голям избор здраве му кажи.
Ще ям бой накрая.

Откъде знаеш, че яйцеклетката е имала избор? Най-смелият и бързият е "взел олимпийското злато" под носа на останалите 999 999 събратя.
Кой я е питал кого избира.. 😀

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 22:23 от Valerie R

# 239
Всъщност наистина яйцеклетката избира кой сперматозоид да допусне чрез химически сигнали. Но това е друга тема.

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2020.0805

Общи условия

Активация на акаунт