С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 253
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Ехеее, на много хора бабите не са работили по соц време 😳 От родителите ми и техните приятелски семейства знам точно това: всички работят, включително и жената, че иначе едната заплата не стига. Историята на родителите ми, както и на техните, е сходна с това, което Sunshine-rainbow-lollipop казва - всички работят, независимо, че има деца и къща за гледане и баш са били изземвани нивите за ТКЗС-арски нужди, без да ги питат. Ама то това си е комунизмът, де: селото храни града.

Може би преди соца наистина е имало някакъв аналогичен на запада модел с домакините, не знам. Но наистина по време на соца обикновените неноменклатури са работили здраво.

# 106
  • волно калдъръмче
Имаше един период от соца, в който хората се позамогнаха и жените започнаха да се шегуват с "айде да дойде понеделник, че да си починем малко от работа". Като дете не го разбирах, но като почнах да го играя работеща и домакиня, не само го разбрах, ама и взех да съчуствам на тези жени, които трябваше в събота и неделя да са задължително на село, за да помагат на възрастните за земята, животните и за селските къщи, плевни и каквото там има още. Баси машините са били.

# 107
  • София
Нито преди, нито по соц време бабите ми работеха. Не само че не са били номенклатурчици, но са били доста недолюбвани от партията.
Всички щяха да бъдат над 100-годишни, ако бяха живи.

# 108
Аз пък не мога да го разбера това с гледането на свекървата, тя нали си има син. В крайна сметка и на двамата ще е по-лесно като всеки обгрижва своите родители, а не единия да се нагърби с всички.
Имам приятелка, която по презумпция смята, че трябва да гледа свекърва си, независимо от отношенията им, защото как мъж щял да сменя памперси на майка си. Та възпитание...

Свекърва ми беше съвсем неподвижна на легло, защото имаше коксартроза.  Как мислите би се чувствала синът ѝ да ѝ сменя памперсите?  Сменяхме ги етърва ми, племенницата и аз. Плачеше жената, че затруднява всички и хиляди пъти е казала  "Защо той си отиде ( мъжът ми), а не аз"!

Та не е до възпитание.
За протокола, не е гледала моите синове. Гледаше двете племенници, защото живееше  с тях. Ние бяхме отделно, макар и в съседни къщи. Според ваши възгледи ако   се бях основавала на този факт, не трябваше дори да я посещавам, камо ли памперси да ѝ смяням.

# 109
  • София
Е, КАГ, как може да се чувства възрастен човек на памперси, независимо кой ги сменя? Плюс това защо се гледат чувствата само на възрастния? Снахата няма ли чувства? Или на нея й се полага да сменя памперси?

# 110
Имах чувства, Миленака. Мъчно ми беше за нея. От една страна неподвижна, от друга загубила сина си.  Щеше да ме е срам  от мене си, ако не бях помагала.

# 111
Имах чувства, Миленака. Мъчно ми беше за нея. От една страна неподвижна, от друга загубила сина си.  Щеше да ме е срам  от мене си, ако не бях помагала.
Ей това за мене е ключовото, когато става въпрос за свекърва. Дали снахата има добри чувства към нея. А това, в много голяма степен, зависи от самата свекърва. Няма начин да си настроила срещу себе си снаха си с претенции, месене, пренебрегване на внуци и тн и накрая да очакваш снахата да има добри чувства към теб и да те гледа.

# 112
  • София

А, КАГ, не е имала живо дете - при вас е било друго. Това не го знаех.

# 113
Синът може да сменя памперси, хайде да не се крие зад жена си и да вменява неприятни задължения. Знаем как изглеждаме различните полове, дъщеря къпе баща си, приемливо, ама син не може да забърше майка си, ауу ужас, жена си трябва, че коя освен неговата.
К.А.Г. твоето е селски работи, какво ще кажат комшиите, ако не сменям памперса на свекървата. Чак не ти вярвам , нямала син, ама има друг, да ходи да сменя, да види как е. Потрисам се, че при здрави и прави синове, снахата трябва да бърше задници, пък и го обличате в приемливи за вас форми.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 14:51 от Steana

# 114
  • София
Разбира се, че може. Кумът ни сменяше на майка си, баща му - на неговата...

# 115
КАГ, ама пак не разбирам какъв е проблема син да сменя памперси на майка си. Аз пък не виждам как една жена ще гледа и нейните родители и свекърва си и покрай нея сигурно и свекъра и ще се разкъса навсякъде. А синът какво ще прави, кръстосал ръце, ще чака жена му да обслужва всички.

# 116
Ама как не разбираш Jane, това е женска работа, той синът отива да лови мамути и да дере кожи за пещерата, Боряна мерси, взаимствах го🤭

# 117

А, КАГ, не е имала живо дете - при вас е било друго. Това не го знаех.
Имаше. Другият ѝ  син със семейство си,  с които живееше. Те са малко  по-млади от мен . В съседни къщи сме.

Jane122, аз пък се чудя изобщо що за хора сте! Разсъжденията ви са просто нямам думи да ги определя. Толкова ли не разбирате, че е голямо неудобство и за него, и за нея!   При 2 снахи и 2 големи внучки той да обслужва болната си майка  на легло! И не е гледал отстрани.  На ръце я вдигаше в пряк смисъл, за да я сложи да седне, защото трябваше да се сменя положението, обръщаше я.  Краката ѝ бяха станали на рани от залежаването. Всеки ден се обработваха и превързваха.

Само ще ти кажа да чукаш на дърво да не ти идва до главата!
Аз се моля да не стигам до такова положение.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 21:23 от K.A.G.

# 118
  • София
Според мен K.A.G. по-скоро се е съобразявала със срама на свекърва си, отколкото с мъжа.
Цял живот не се е показвала гола пред сина си и сега изведнъж - нямаш думата, каквото - такова.

# 119
  • при късмета
КАГ, ама пак не разбирам какъв е проблема син да сменя памперси на майка си. Аз пък не виждам как една жена ще гледа и нейните родители и свекърва си и покрай нея сигурно и свекъра и ще се разкъса навсякъде. А синът какво ще прави, кръстосал ръце, ще чака жена му да обслужва всички.
Как какво? Ще чака да обслужва и него и непораснали деца евентуално

Аз много пъти съм казвала в темата, че бившата свекърва на майка ми, на стари години беше у нас за зима, две (само тогава си беше в София). Повече от 10 години след развода ѝ. Още живеехме заедно, инициатор бях аз, майка се съгласи. Не беше на легло, но започна да проявява старчески изменения, беше на 85 + и е имало моменти в които беше опасно да стои сама. Беше направила мини наводнение, беше счупила видеото, защото лампата не изгасвала, мислела, че щяло да се запали, беше викала от балкона, че не може да излезе, а това не беше вярно, ей такива работи. Трябваше повече грижа, внимание и присъствие и от човек на легло. Него поне за час може да го оставиш, ако не и за повече.
И продължавам да смятам, че снаха, няма задължение към свекървата. Всичко опира до предишните им отношения и до човек, но в никакъв случай не е правило или възпитание. А добрите отношения могат да съществуват, само ако свекървата не налага на снаха си някакви отживелици и каквото е било по нейно време

Общи условия

Активация на акаунт