С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 390
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
Това е до хора, не до нотариални актове.
Има свекърви, които се завират през седмица непоканени в дома на младото семейство дори, ако то е на квартира и само си плаща наема или е в тяхно си жилище, че дори в жилището на снахата.
Светът не се върти около нотариални актове.
И наличието на такъв не те прави господар на света.
Хем ние СИ купихме с наши пари (наша ипотека) жилище и винаги съм била ЗА това човек сам да се справи.
Но това да си крайно невъзпитан и да не уважаваш личното пространство на хората не е оправдано дори да си собственик на града, а не само на апартамента.

Впрочем понякога си мисля, че има една стабилна разлика в условията преди за купуване на жилище и затова много народ възприема, че е нещо елементарно. Ние, например, успяхме само, защото хванахме последния влак преди скока в цените на жилищата и взехме нашия апартамент за "скромните" 49к евро. В днешно време жилищата са 3-4 ПЪТИ по-скъпи и далеч не всяко младо семейство е в състояние да се справи със замах. Това, обаче, не може да значи хората да спрат да се женят и да правят децата, защото наистина накрая ще изчезнем като нация с това мислене. Или масово хората ще се плодят след 40 г възраст, когато чисто финансово ще са в състояние да са напълно и абсолютно, и 100% независими от каквато и да е (финансова, емоционална и тн) помощ.

# 451
Поне свекървите тук могат да си направят изводите, че няма смисъл да дават апартаменти на синовете си по този начин.
Като имате пари, купете си апартамент, дайте го под наем, а младите все ще се оправят.
Аз млади хора, на които не е даден апартамент, не познавам да спят под мостовете.
Но ако свекъри или тъстове дадат, но после се натрапват, то това е мечешка услуга и би трябвало те, с повечето опит да го избегнат. Снахата, особено ако е по-младичка, има по-малко опит от свекърва си и затова свекървата за мен е по-виновна при влизане в такива отношения.
Та мисълта ми е, ако имате нужда от второ жилище, не го "давайте" на синовете си, ами си го ползвайте, че вместо да изпишете вежди, ще извадите очи.
А и семейството не е съдилище или агенция по вписванията, че нотариалният акт да гради отношенията.  Дръжте си нотариалните актове и ключовете в джоба и ходете на гости на децата си в техните домове с покана.
И тогава лошите снахи рязко ще намалеят.
П.П. Виждам, че Янтра се гласи да купува апартамент на синовете си. Един на тримата ли? Интересно пък там какви ще са условията, особено като почнат да се задомяват, не вярвам апартаментът да е с три кухни и три бани. Wink

# 452
Опосум, мантрата с предоставянето на жилище - синът да не се мъчи, а не на снахата да й е окей.
Толкова злостни изказвания към снахите прочетох, че ми стана откровено тъпо. А, че търкулнало се гърнето, намерило се похлупак - няма да коментираме.

# 453
Да, но така направено, се мъчи и синът.
Колкото и да доказват, че на синът му е добре, на никого няма да му е добре с проблеми в семейството.
Естествено, ще търпи, защото така е научен, но това не значи, че му е добре.

# 454
  • при късмета
Никак не е естествено да търпи. Ако му е важно семейството, изнудванията на майка му "аз ти дадох", няма да минават, защото едното няма общо с другото.
Да, наистина, ако ще купувате или прехвърляте съществуващ имот на детето си или го давайте без условия (само тогава е наистина за него, другото е лицемерие) или, ако имате такива е само и единствено ваше задължение да ги кажете ПРЕДВАРИТЕЛНО. Ако има условия и положението се промени, пак е ваше задължение да информирате дали ще има промени.
При подобен, като обсъждания казус, не знам свекърите дали предвиждат, че има вероятност една снаха да си тръгне, втора да си тръгне, защото е направила сина си муньо и на края, когато и нея я няма така обичания ѝ син, ще е сам м/у 4 стени на стари години.

# 455
  • София
Скрит текст:
Никак не е естествено да търпи. Ако му е важно семейството, изнудванията на майка му "аз ти дадох", няма да минават, защото едното няма общо с другото.
Да, наистина, ако ще купувате или прехвърляте съществуващ имот на детето си или го давайте без условия (само тогава е наистина за него, другото е лицемерие) или,
ако имате такива е само и единствено ваше задължение да ги кажете ПРЕДВАРИТЕЛНО. Ако има условия и положението се промени, пак е ваше задължение да информирате дали ще има промени.
Скрит текст:
При подобен, като обсъждания казус, не знам свекърите дали предвиждат, че има вероятност една снаха да си тръгне, втора да си тръгне, защото е направила сина си муньо и на края, когато и нея я няма така обичания ѝ син, ще е сам м/у 4 стени на стари години.
Така е честно. След това синът преценява дали това го устройва или не.

# 456
За мен трябва да дадеш жилище само и единствено, ако го правиш от сърце за доброто на детето и семейството му без хиляда странични условия ала да си го ползваш, когато си искаш. Или предоставяш за ползване без да се натрисаш през седмица и без това да ти е поантата при всеки фамилен спор (А аз ви дадох дом!), или си го пускаш под наем и си взимаш един допълнителен доход, а детето все ще се оправи. Другото е някакъв вариант на контрол над син/дъщеря и нейното семейство, което няма как да свърши добре.

Аз си го представям така: един ден, ако съм в състояние, ще платя на детето самоучастие и оттам нататък само с ипотека. Така нито го правя готованче, нито трябва да ми козирува и да постила червен килим като ме види. А не е само.

# 457
  • при късмета
Абе те всички казват, че са купили за доброто на детето, ама ей на, в повечето случаи се оказва, че имат задни мисли. Само не знам кого си мислят, че лъжат, най-много себе си. Не може да изнудваш детето си за контакт и подчинение с осигуряване на нещо си. Ако само на това разчиташ, значи, че си провалил мноооого преди това като родител. Има получили, които изобщо не питаят добри чувства към родители, има и неполучили, които до последно си ги обгрижват. Даването на имот, нищо не ти гарантира, ако ще си лицемер и изнудвач

# 458
Има една поговорка "Голо пък голямо". Много е подходяща за обсъждания казус.

В момента  така  бих искала да имам жилище в София по  важни причини за пребиваване, че  си мисля, ако някой ми  осигури такова и ми спести едни 200 и повече хиляди, ще си кротувам, а даже и диван чапраз ще стоя.

Затова, невесто, от казуса, при  получено жилище наготово бъди малко смирена. Като не са ти приятни свекърите, стой си в стаята или иди при майка си, докато са  там.  Едва ли свекърва ти чака наготово да я изхранвате и обслужвате. Не вярвам да идва с празна чанта.
А защо изчезна и не отговаряш? Струва ми се, че нещата не стоят така, както ги описваш. По-скоро си попаднала в темата и се решила да се присъединиш с малко пресилени причини.

Hristiaa,   аз съм свекърва и мога да готвя прилично, но не всеки път става идеално. Например във  вчерашните пълнени чушки оризът  остана сух и леко суров. Резултатът зависи от ястието, отделеното време за готвене, качество на продуктите, даже от настроението.

# 459
Абе те всички казват, че са купили за доброто на детето, ама ей на, в повечето случаи се оказва, че имат задни мисли. Само не знам кого си мислят, че лъжат, най-много себе си. Не може да изнудваш детето си за контакт и подчинение с осигуряване на нещо си. Ако само на това разчиташ, значи, че си провалил мноооого преди това като родител. Има получили, които изобщо не питаят добри чувства към родители, има и неполучили, които до последно си ги обгрижват. Даването на имот, нищо не ти гарантира, ако ще си лицемер и изнудвач
Всъщност може.
И много родители го правят - аз те изучих, ще ме слушаш, аз ти дадох жилище, ще ме слушаш, аз съм си дал живота за теб, ще слушаш. Има много млади хора, които изживяват живота си по този начин - с вменена изначална вина и дълг към родителя, който много успешно може да им натиска бутоните с всякакви театри. Те могат да бъдат от по-явни разправии, до тънки манипулации като "лошо ми е, ще умра, не се обаждаш всеки ден, не идваш всеки уикенд на гости".
Естествено, че това не се случва съзнателно, но го има като манталитет и хич не е екзотика. Най-видимите странични ефекти са върху новото семейство, ако такова бъде създадено.

# 460
То че може, може. Но не бива и не е редно, ако родителят си обича детето. Ако си мисли, че обичта към детето = контрол, тогава така става и се развяват нотариални актове и прочее

# 461
  • София
Поне свекървите тук могат да си направят изводите, че няма смисъл да дават апартаменти на синовете си по този начин.
Като имате пари, купете си апартамент, дайте го под наем, а младите все ще се оправят.
Аз млади хора, на които не е даден апартамент, не познавам да спят под мостовете.
Тогава е възможно да се отиде в другата крайност - да се дават пари само на инат.
Майка ми даваше наследственото си жилище евтино на чужди хора, а когато й намекнах за същите пари да отидат да живеят дъщеря ми и гаджето (вече съпруг) - взе да мънка и увърта...
Подозирам, че е заради брат ми, да не би трайно да се заселят там и за него да не остане.
Ами младите даваха двойно пари за гарсониера около година. Не беше длъжна, разбира се, но да правиш добро на чужди, а не на своите...

# 462
  • при късмета
Има една поговорка "Голо пък голямо". Много е подходяща за обсъждания казус.

В момента  така  бих искала да имам жилище в София по  важни причини за пребиваване, че  си мисля, ако някой ми  осигури такова и ми спести едни 200 и повече хиляди, ще си кротувам, а даже и диван чапраз ще стоя.

Затова, невесто, от казуса, при  получено жилище наготово бъди малко смирена. Като не са ти приятни свекърите, стой си в стаята или иди при майка си, докато са  там.  Едва ли свекърва ти чака наготово да я изхранвате и обслужвате. Не вярвам да идва с празна чанта.
А защо изчезна и не отговаряш? Струва ми се, че нещата не стоят така, както ги описваш. По-скоро си попаднала в темата и се решила да се присъединиш с малко пресилени причини.

Hristiaa,   аз съм свекърва и мога да готвя прилично, но не всеки път става идеално. Например във  вчерашните пълнени чушки оризът  остана сух и леко суров. Резултатът зависи от ястието, отделеното време за готвене, качество на продуктите, даже от настроението.
Значи, ако свекървата е с провинциално и робско мислене като теб, то задължително и снахите трябва да са със същото мислене? Няма вече такива снахи и слава Богу. Трябва само свекървите да го проумеят.
Дай пример за снаха получила на готово? Не измислен от теб, както обикновенно. Нищо не получава снахата, това е станало кристално ясно. Нещо, дадено дори без условия не е за снахата, а за мъжа ѝ, т.е. получил го и сина на даващия. Ни ги пробутвайте тези, защото просто не е вярно. Нито дефакто, нито юридически, никак, нищо не получава снахата. Все ти се струва, че нещо не е така, като не може да се намери оправдание за простотията и селянията на свекървата в някой казус.

Like_Smoke, така е, родители, често се опитват да изнудват и контролират доживот. Въпросът е детето, от страничните примери около себе си, кое ще приеме за нормално и неговото. Аз не мога да си представя да манипулирам детето си. Порасна вече, не е малък, говорим на всякакви теми и дори да мисли нещо различно, го обсъждаме и го уча да дава аргументи. Не толкова за да спечели спор или нещо подобно, а по този начин сам за себе си може да прецени плюсовете и минусите на аргументите, които сам дава по някаква тема, съответно да реши кое е правилното за него. То това си му е вродено де и много рано се прояви, но гледам да не го губи и да го поддържа. Не си представям да сме го отгледали по един начин, с някакви приоритети и изведнъж, когато си немари партньор и на път да си уреди сам живота и да вземе посока, която сам е избрал, да изкукам и да започна да го манипулирам, като 2 годишен. Не ги разбирам тези свекърви. Изобщо не е моя работа да преценявам снахата. Той си я е избрал, той ще живее с нея, ако има кусури (като всички нас) той е този, който трябва да прецени може или не може да ги преглътне. Все по-трудно става в днешно време да намериш партньор, който да мисли за двойката като нещо общо, а не всеки да дърпа в собствената си посока. Ако успее да изгради такава връзка, аз ще съм тази, която ще иска списъци, не само за отглеждането на внучето, а за гостувания, порядки в дома им и всичко останало. И ще се радвам, че е намерил партньорка по неговите си критерии.
В едно семейство двамата взимат решенията за правилно и неправилно. И родители нямат право да ги коригират, защото изобщо не са страна, която има значение

# 463
  • София
Е как, той ще намери перфектната жена, която ще е копие на перфектната му майка и двете ще плеснат с ръце и ще се прегърнат... по Вайбър, да не би случайно свекървата да досади.

# 464
  • Най-красивата страна
Свекървата купила жилище на сина си-ок.
На нейно име-това също го разбирам.
Да,тя има право да ходи в собствения си имот ,когато пожелае.
Но след като там живее младо семейство е въпрос на елементарно възпитание да се съобразява ,да се обажда предварително,да не се натрапва...
Ами аз дори гости като имам на вилата,пак се съобразявам с тях и се обаждам,че ще мина да ги видя.Нищо,че вилата е моя.

За снахата-може да прояви някаква търпимост към свекървата.
Жестът някой да ти предостави жилище не е никак малък.
Но пък наличието на едно жилище не пречи да се стегнат младите и да купят още някакъв имот,който ще е техен общ,а не на свекърите.

Общи условия

Активация на акаунт