Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 641
  • 779
  •   1
Отговори
# 15
Да, установих, че не съм се изразила правилно. След като договора стане постоянен и двете страни си дължат предизвестие. Между другото колежката от HR преди малко ми каза, че последните назначени колеги във фирмата са били с изпитателен срок в полза на двете страни, явно все още се сключват такива договори, макар и рядко.

# 16
След като договорът стане постоянен няма изпитателен срок, защото договорът е станал постоянен с изтичането на срока на изпитване. След това имаме предизвестие и то по закон е еднакво и за двете страни. Изпитателният срок обаче е свободен за договаряне и може (поне на теория) да е в полза на всяка страна или и на двете. Веднъж ми се е случвало да поискам договор да се промени от срок за изпитване в полза на работодателя на срок за изпитване в полза и на двете страни. HR-те се съгласиха, но после пак ми дадоха подписан от директора договор в тяхна полза. Гърчиха се нещо, не можело иначе, политика на фирмата... Казах им, че всъщност не ме е грижа, защото с тази клауза си слагат таралеж в гащите - ще си вземам три месеца заплатата с крака на бюрото. В последствие поисках да напусна след месец, защото стана ясно, че назначението е някакъв абсурд, и ме пуснаха веднага, защото си знаеха, че губят от това застраховане.

# 17
Много ясно, че след изпитателния срок предизвестието е за двете страни. Работодателят обаче трябва да има основание, за да ти отправи такова (съкращение), докато работникът няма нужда да посочва защо.

# 18
4те заплати пак е по инициатива на работодателя, но няма нужда са спазва предизвестието. Води се вид взаимно съгласие.

На никой работодател обаче не му се дават току-така 4 заплати.....

# 19
Изпитателният срок в полза на работодателя е от полза и за работника, защото ако е осигурен 24 месеца назад и го осводят, получава пълно обезщетение. Т.е., нямаш интерес като служител да си договаряш изпитатен срок в твоя полза.
Освен за условия, за които повечето от нас можем да гледаме само по филмите. Вълнуват ли ни - не.
Идвам да ви се оплача от себе си, че първо си уговарям интервю, после го отменям. Два пъти. Разколебана съм, защото не си харесвам само заплатата. Освен това, всички са в отпуска. Може би от октомври, знам ли....

# 20
Изпитателният срок в полза на работодателя е от полза и за работника, защото ако е осигурен 24 месеца назад и го осводят, получава пълно обезщетение. Т.е., нямаш интерес като служител да си договаряш изпитатен срок в твоя полза.
За обезщетението няма значение в чия полза е изпитателният срок. От значение е само по кой член си освободен. Последно като гледах, ако е по този за освобождаване в срока за изпитване, дори да е по инициатива на работника се получаваше пълно обезщетение, защото бяха изпуснли този член при промените. И да го добавят пак няма да има значение дали срока е бил в полза и на двете страни, ако инициативата идва от работодателя.

# 21
Ако е в твоя полза,  как да те освободят по инициатива на работодател, без да ти дължат обезщетение?   Ще излезе, че подлежиш на обезщетение хем от фирмата, хем е било по тяхно желание, т.е. и от държавата?

# 22
Ако е в твоя полза,  как да те освободят по инициатива на работодател, без да ти дължат обезщетение?   Ще излезе, че подлежиш на обезщетение хем от фирмата, хем е било по тяхно желание, т.е. и от държавата?
Малко ме обърква впросът, може би не сте съвсем наясно със закона. Точно така е, в изпитателния срок /само тогава/ работодателят може да освободи служителя без ограничения, без нужда от аргументи, обяснения и без да дължи никакво обезщетение. Затова пък се полага обезщетение за безработица после. Но трябва освобождаването да е по съответния член обвързан с изпитателният срок.

# 23
Съвсем наясно съм. Но е така, когато изп. срок е в полза на работодателя.
Ако е в твоя полза, няма да получиш пълен р-р обезщетение. Фирмата ще бъде възпрепятствана да те освободи по необходимия чл.
Така че стандартната клауза в полза на работодател "пази" и двете страни.

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 11:05 от Apple2020

# 24
Не четеш правилно закона. Сключен в полза на двете страни, осначава, че и двете има право да прекратят отношенията без предизвестие и без причина. Ако работодателят го направи по съответния член, работникът не губи нищо, т.е. пълна борса. Това, че изпитателния срок е в полза на двете страни няма общо с това как се прекратява договора. Не се сключва така, защото на работодателите НЕ им е изгодно, понеже работникът може от днес за днес да каже - няма да работя повече.

# 25
Абе има общо. Например, няма да се чудиш по кой чл. ще те освободят, ако условията са стандартни и те махат. Иначе хем ще си тръгнеш без да даваш обяснение, хем те освобождават както пожелаеш? Хм?

# 26
Прочете ли внимателно какво съм написала?

При изпитателен срок в полза на двете страни:
Можеш да си тръгнеш ти, като работник. Ако го направиш, не получаваш борса (ако това е целта), но имаш право да  напуснеш БЕЗ предизвестие.
Може и работодателят да те освободи. Вече зависи по кой член точно.

При срок в полза на работодателят важи само второто. Ти трябва да си изработиш/платиш предизвестието, освен ако не се споразумеете по взаимно съгласие.

Иначе при напускане, инициирано от страна на работника, той НЯМА право на пълна борса.

# 27
Вече зависи по кой член точно.
Ами да, зависи. Защо ли?

# 28
Здравейте,

моля за съвет, понеже не съм сигурна каква е процедурата в следния случай:

Мой близък започна работа юли месец, но вчера му предложиха нова оферта в друга компания, която съответно е с много по-високо заплащане от сегашната.

Изпитателният му срок е 6 месеца, но тъй като е минал само месец и половина, дали трябва да дава предизвестие с 1 месец (в договора е споменато следното - Срокът на предизвестие за прекратяване на трудовия договор от страна на работника до изтичане срока на изпитване е 30 дни) или има възможност да го освободят веднага?

Все още е в обучителен период, и от моята гледна точка не виждам смисъл компанията да го кара да остава насила още 1 месец, и да му плаща реално за обучение.

Някой от Вас бил ли е в подобна ситуация?

# 29
Да се опита да се разбере с настоящия работодател за напускане по взаимно съгласие. В повечето случаи не правят проблем, тъй като човекът не  е навлязъл достатъчно в работата. Ако не се съгласи, мъжът ти си пуска предизвестие, а от новата работа го чакат месец.

Общи условия

Активация на акаунт