Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 637
  • 779
  •   1
Отговори
# 30
Ако е квалифицирана работа, по която го обучават нямат интерес да го задържат и да влагат усилия в него. Само ако е на бачкаторски позиция могат да се заядат и да искат да си спази предизвестието.

# 31
А ако заплащането на новото място наистина е много по-високо, би могъл просто да плати обезщетение на настоящия работодател и да си вдига шапката веднага, ако той не е склонен да се разделят по взаимно съгласие.

# 32
Здравейте и от мен. След 3 години чакане, съобразяване с всички и всичко, днес ми стана много мъчно и мисля,че няма смисъл да стоя на място където не съм желана. Започвам с търсене на нова работа - в сферата на финанси, счетоводство или друго от сферата.

# 33
Далечен познат си отвори фирма и за да попълни някаква квота, има нужда да назначи човек с инженерно образование, което аз имам. Съответно ме попита дали мога да му свърша тази услуга. Аз имам постоянен ТД на 8 часа и неговата идея е да ме назначи в неговата фирма на 2 часа. Това възможно ли е? Също, при положение, че в сегашната ми работа ме осигуряват на максималния праг, аз допълнителни дивиденти мога ли да имам от другия ТД на 2 часа? Моля за съвети, благодаря ви!

# 34
Далечен познат си отвори фирма и за да попълни някаква квота, има нужда да назначи човек с инженерно образование, което аз имам. Съответно ме попита дали мога да му свърша тази услуга. Аз имам постоянен ТД на 8 часа и неговата идея е да ме назначи в неговата фирма на 2 часа. Това възможно ли е? Също, при положение, че в сегашната ми работа ме осигуряват на максималния праг, аз допълнителни дивиденти мога ли да имам от другия ТД на 2 часа? Моля за съвети, благодаря ви!

Може на допълнителен трудов договор, но в зависимост от някои неща, договорът може да е граждански. Щом си осигурена на максимума, в новият договор само ще ти начисляват ДОД 10%. Принципно трябва да уведомиш работодателя по основния договор. Да разбирам, че му правиш услуга и няма да имаш заплащане? Дивиденти не виждам в този случай.

# 35
Може да те назначи на договор до 4 часа, стига графика да е съобразен с настоящата работа, така че да се спазват минималните между дневени и между седмични почивки. Ако вече си осигурена на максималния праг, няма да се дължат осигуровки. Добре е да информираш настоящия си работодател за дипълнителния договор, защото има начини да разберат и иначе и да не ти направят проблем.

Дивиденти ще имаш каквато заплата ти плаща и каквото още се договорите.
Ако обмисляш фиктивно назначение без да ти плаща, както изглежда, то можеш само да губиш и то много.Първо е незаконено. Второ, щом се изисква специално да е човек с инженерно образование, значи се носи някаква отговорност. Или се усвояват евро фондове, или ще се разписват някакви документи. Може и те да те разпишат, без да разбереш. Ако стане проблем ще ти търсят отговорност и на теб.

# 36
Да, няма да имам залпащане, аз няма да извършвам никаква дейност там. Аз му върша услуга, не той на мен. Но се замислих дали няма да имам и аз някакъв плюс от цялата работа. В случая след като съм осигурена на максималния праг, то реално няма смисъл от неговите осигуровки, които ще ми плаща? А стаж ще ми се зачита ли? Много съм боса в тази материя...

# 37
При това положение той няма да ти плаща осигуровки, тъй като максималният праг е достигнат при основния работодател.

# 38
Никаква полза няма да има за теб, само риск. За стажа трябва да питаш счетоводител, но мисля, че нищо не ти носят тези допълнителни часове щом вече си на максималния праг.
Ти разпита ли го въобще за какво му е фиктивно назначен инженер, та е готов да плаща всеки месец за това? Защото 10% данък са неизбежни.

Учудвам се колко много хора въобще се замислят да извършат документална измама за да направят услуга на просто познат. А в случая "далечен познат".

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 21:02 от bboiko

# 39
Да, няма да имам залпащане, аз няма да извършвам никаква дейност там. Аз му върша услуга, не той на мен. Но се замислих дали няма да имам и аз някакъв плюс от цялата работа. В случая след като съм осигурена на максималния праг, то реално няма смисъл от неговите осигуровки, които ще ми плаща? А стаж ще ми се зачита ли? Много съм боса в тази материя...

Няма да ти плаща осигуровки, а само данък общ доход 10 %. Тъй като ще те назначи на два часа и да кажем на 1000 лв, то пропорционално тия 2 часа * 10 % е смешна сума, така че не го мислете колко ще се набута.
Стаж няма да ти се зачита допълнително. С една дума, абсолютно никаква полза нямаш, а само евентуална отговорност като назначен инженер.

Относно питането на bboiko за какво му е човека да назначава фиктивно - давам пример с транспортни фирми. За да може да извършва едно ЕООД превози, му трябва назначено лице притежаващо Професионална компетентност за ръководител на транспортна дейност. Масово назначават фиктивно такива лица или ползват чужди лицензи.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 21:56 от CloudyLady

# 40
Допълвам с консултанти по превоз на опасно товари. Аз имам такъв сертификат, защото ми трябва за работа и поне от 5-6 места са ме викали да ме назначават на 4 часа фиктивно. Аз не приемам по други съображения - не се толерира в нашата фирма да работим втора работа като цяло (въпреки че е противозаконно да е категорично забранено), а тя ми е по-важна, отколкото не кой знае колко високата сума, която бих взела от втория договор. Иначе си знам какви са изискванията, отговорностите и рисковете и бих приела, разбира се, при условие, че все пак действително упражнявам някакъв контрол в качеството ми на АДР консултант.

# 41
Работила съм на допълнителен договор преди и не съм информирала работодателя. Какво правя в личното си време не е тяхна работа, при положение че дейността е различна от това с което те се занимават, не ги конкурира и не ползвам техни ресурси.

# 42
Някои си слагат клауза в договора. Ако нямаш, може, стига да не ти се събират повече от 12 часа сумарно по двата дог., в работния ден.

# 43
Не съм специалист, но не виждам на какво основание се слага клауза в договора, след като законът го разрешава, кой е работодателят, че да го забранява. Тук въобще нямам предвид разни клаузи с изтичане на информация и конфиденциалност. Мен устно само ме предупредиха, че не се толерира втора работа, дори и коренно различна от основната. Предпочитат да сме си починали и да работим на максимален капацитет просто Simple Smile

# 44
Аз имам клауза, не че ми е забранено, но трябва да уведомя работодателя и да се подпиша, че страничната няма да ми пречи на работата при тях.

Общи условия

Активация на акаунт