Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 640
  • 779
  •   1
Отговори
# 45
Никаква полза няма да има за теб, само риск. За стажа трябва да питаш счетоводител, но мисля, че нищо не ти носят тези допълнителни часове щом вече си на максималния праг.
Ти разпита ли го въобще за какво му е фиктивно назначен инженер, та е готов да плаща всеки месец за това? Защото 10% данък са неизбежни.

Учудвам се колко много хора въобще се замислят да извършат документална измама за да направят услуга на просто познат. А в случая "далечен познат".

Аз пък се учудвам за пореден път как се стига до крайни заключения. Каква измама, какви 5 лева? Видяли сте вие измами, излезте от филма!
Благодаря все пак за отговорите.

# 46
Всъщност има вероятност ако там нещо сгазят лука да те държат отговорна. Ако нямаше нужда от такъв специалист нямаше да има изискване, нали? Значи има тънкости, а и отговорности. А щом има отговорности някой трябва да ги носи. Но това ти си решаваш. Облаги нямаш никакви, но все някаква отговорност имаш.

# 47
Нямам абсолютно никаква отговорност, видях договора. Като цяло не мисля да се съгласявам, но ако имаше полза и за мен, щях да се замисля. Сега не.

# 48
Ако ти плаща, може и да се съгласиш. Иначе не виждам смисъл.

# 49
Аз пък се учудвам за пореден път как се стига до крайни заключения. Каква измама, какви 5 лева? Видяли сте вие измами, излезте от филма!
Благодаря все пак за отговорите.
Всички прочели въпроса ти го възприемат, че питаш за фиктивно назначение. Фиктивното назначение е измама, независимо дали за теб е морално приемливо когато има далавера.
Относно питането на bboiko за какво му е човека да назначава фиктивно - давам пример с транспортни фирми. За да може да извършва едно ЕООД превози, му трябва назначено лице притежаващо Професионална компетентност за ръководител на транспортна дейност. Масово назначават фиктивно такива лица или ползват чужди лицензи.
Пределно наясно съм с тази практика. И като се случи инцидент после тези фиктивно назначените ги търсят съвсем реално от прокуратурата. Има едно определение "престъпна небрежност", където обикновено те съдят за това какво не си направил. Та затова няколко човека ѝ пишем да види каква е точната причина в конкретния случай, защото със сигурност има такава. Ама като не иска да го възприеме, риска си е изцяло за нея.

# 50
Ама нека си носи рисковете. Едва ли смята, че някой иска да я назначи просто така.... Ако не получава обаче нищо срещу това назначение, не виждам смисъл да го прави. Ако получава някакво заплащане, поне ще ѝ се плаща рискът нещо да се обърка. Ако не иска да рискува, просто се отказва от това нещо.

# 51
За последно коментирам темата - разбира се, че съм наясно с причината, за която търси да назначи специалист с инженерно образование и тя не е свързана с носене на отговорност. То въобще има ли човек, който ще се навие да подпише нещо, без да го работи реално, пък да носи някаква отговорност? Всичко е проформа, за да покрие дадена квота, приемете го така, все едно му е нужен сертификат по ISO, за да го одобрят. Длъжностната характеристика и договора не са обвързани с никаква отговорност за нищо.

# 52
Амииии....значи си е чиста измама. Не трябва да взема ISO, ако не отговаря наистина на изискванията. Ама мила, родна картинка.....

# 53
Това го дадох само за пример, като документ, който се изисква да имаш за да участваш в даден проект. Както искат ISO, така има изискване за назначени инженери по специалности, една от които той няма като служител (моята специалност).  Наистина ли не може да четете с разбиране?

# 54
Разбираме много добре, колкото и увъртяно да пишеш. Той за запълването на тая "квота" ще получи пари, нали? Почти сигурно или държавни, или европейски...

# 55
Продължавай с разсъденията по картинка, ще те разочаровам, но бизнесът му е изцяло насочен с частни клиенти и конкретния случай е за частен инвеститор.

# 56
Точно, защото разбираме, затова ти казваме, че това си е чиста измама. Той няма инженер на позицията, нали така? Ти си само по документи.... обаче за работата се изисква такъв, който да изготвя различни сметки, чертежи и т.н. Това се прави от някой-си-там или изобщо не се прави, а се "краде" от интернет (и двата варианта да достатъчно лоши). Фирмаджията обаче ще получи едни пари за този проект, който може да не сработи и/или дори да е опасен.
Обаче, троши си главата като искаш. Твоя си работа. Поне вземи пари, че ако те подведат под отговорност, да си е струвало.....

# 57
И още нещо - не бих си изненадал ако някой ден "подпишеш" някой и друг важен документ, без да знаеш, със съответните последици, които могат да произтекат от това.

# 58
Ххаха, вече ми става забавно в какви фантасмагории изпадате. Наистина спрете да коментирате темата, като не сте наясно за какво става въпрос.Както казах, нито е измама, нито са замесени държавни пари, нито назначените инженери носят някаква отговорност във фирмата. За сметки и чертежи (необходими за вътрешни нужди на фирмата) не е нужно да си инженер, ако не знаеш. А и тук не става дума за проектански услуги и проектантски отговорности. Спирам да се обяснаявам и ако е възможно да не коментираме повече случаят ми, че наспамихме темата.

# 59
Виж сега, това, че не ти харесва какво четеш, не го прави измислица.

Попита за мнение, даваме го. Не ти харесва, не е нужно да нападаш аудиторията. Като не сме наясно, внеси яснота. Няма как по частично зададен казус да получиш пълен отговор.

И имай малко уважение към отговарящите, независимо дали си съгласна с написаното.

На мен лично ми е все тая дали и какъв договор ще сключиш и дали после ще си носиш отговорността.

Общи условия

Активация на акаунт