Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 677
  • 779
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Моят опит с фирми никак не е положителен - много приказки, малко действия. Големите фирми имат някакво разделение и организация вътре - един екип търси хора за високи позиции, друг за ниски и т.н.

Никак не ми харесва вятърът, който духа, зад океана, ама ще видим.

# 721
По казуса на Шантал, без подробности за фирмата е трудно да се каже.
В BPO сектора,от който съм част и аз, хората ги карат да си изпълнят цялото предизвестие дори в изпитателен срок. Но това е нещо много типично именно за такъв тип фирми, с вечния недостиг на служители, малко повече entry level позиции, и така.

Относно търсенето на нова работа, за мен лично (личен опит!) е грешка да се търси по време на предизвестие. Търсиш и при приета оферта, тогава подаваш. Свестните работодатели ценят качество, биха изчакали въпросните 2м.

Колко е добър или лош пазарът, за мен е въпрос малко на ситуация и личен късмет. По време на Ковид беше голяма паника,как щял да се свие пазара, да не се напуска сигурно работно място. Да,ама не, мои познати точно тогава смениха работа и досега са си Ок.

Традиционно месеците октомври - ноември - декември се считат неблагоприятни за кандидатстване,но пак зависи, тогава има и по-малко наплив, по-лесно можеш да направиш добро впечатление и да те вземат.

Това, разбира се, са просто мои лични мнения на база наблюдения. Шантал,на интервютата трябва да си искрена относно ситуацията с предизвестието, мисля,че не малко места биха те взели веднага, ако наистина те харесват и се случи така,че твоят работодател да те прецака,или, ако е от "моите"(да те кара да си изработиш цялото предизвестие), биха те изчакали. Аз не съм нааай-висококвалифицираният кадър ever,но впечатлението ми е,че повечето сносни фирми влизат в положението на кандидатите, когато им се обясни. Сериозен червен флаг е, когато се наема скоростно,нямат време да чакат, искат да наемат веднага и т.н. Говори, за мен поне, за сериозни проблеми във фирмата.

# 722
Чакат 1 месец обикновено. Ако имаш пари да си пратиш, втория, ок, но иначе ще вземат друг. Стига да не си някой супер-дупер специалист. Тогава може и да ти го платят.

# 723
И аз аз от личен опит не съм съвсем съгласна за корелацията между читава фирма и чакане. Определено дава точки да не се налага да те чакат и може да получиш предложение за броени часове.

# 724
Зависи от много неща - дали са те харесали, дали имат много подходящи кандидатури, дали някой друг е съгласен да почне веднага и/или на по-ниска заплата и т.н.
Мен са ме чакали месец. За повече едва ли....

# 725
  • София
Чакат 1 месец обикновено. Ако имаш пари да си пратиш, втория, ок, но иначе ще вземат друг. Стига да не си някой супер-дупер специалист. Тогава може и да ти го платят.

Да добавя и аз за аутсорсинга през призмата на този коментар. Ако мястото е едно, може и да е така. Макар че невинаги. Но ако сформират в момента екип или друг вид нова единица - 'откупването' на кандидати е много разпространено дори за най- ниските позиции. Имат си отпуснати бюджети по пера и толгейтове, които да покрият времево, така че големи фирмми с много пари муха ги ухапала, че откупили българче с една заплата.

# 726
Предполага се, че вече са те харесали, но определено помага на харесването да си свободен. Другото, което много помага - да кажеш невисока очаквана заплата, това пък е особено полезно за тези, които трябва да отработят предизвестие.

# 727
  • София
Е, Нар, то най- полезно излиза да си бяла робиня. Laughing
Ако може да започнеш веднага и да е без пари.

# 728
Ами...всъщност да Grinning

# 729
Е, Нар, то най- полезно излиза да си бяла робиня. Laughing
Ако може да започнеш веднага и да е без пари.

Всъщност не.
Трябва да си знаеш цената, нито повече, нито по-малко. Ако кажеш много ниска заплата, може да се откажат. Златната среда.....

# 730
Фирмата, в която работя, е читава фирма, текучество почти няма, последните назначени служите са поради разширяване на дейността. Основното ядро сме много голям екип, "откраднат" от друг работодател. Поради разширяването, обаче, по стандартния начин са обявили 2 места за два от екипите. В единия започва девойка веднага, в другия колегите стискат зъби и чакат предизвестието от 2 месеца на другата девойка. В деня, в който трябва да се яви, казва, че си е си е счупила крак и има нужда от още 2 месеца. След тия 2 месеца казва, че се е отказала. При следващо набиране на персонал едва ли ще се навият да чакат някого 2 месеца, а директно ще преминат към  следващия читав кандидат, който може да започне възможно най-рано.

# 731
Мисля, че един месец ще изчака почти всеки читав работодател, за по-дълъг само за по-ценни кадри. Не мисля, че мен някой ще ме чака повече от месец. При 2 месеца предизвестие, пак е приемливо да си поемеш единия месец, но ако са три става неприятно. Ако ми предложат работа с толкова дълъг срок на изпитване, дори и иначе да е добре, ще имам големи колебания дали да приема. Най-добрия вариант за мен е един месец предизвестие и за двете страни.

# 732
Питате ли по време на интервю за работа какъв е срокът на предизвестието? Аз също си задавам въпроса как се напуска при дълги предизвестия и се притеснявам да не попадна на подобно място, но имам притеснения да обсъждам тази тема по време на интервю.

# 733
Всъщност не питам, което е пропуск. В една от фирмите, където съм работила, първо беше месец, после на всички го промениха на два месеца с анекс. Знам, че може да не разпишеш, но тогава ще си имаш други неприятности, така че приех положението. После се оказа добре за мен, защото ме съкратиха и ми изплатиха двата месеца предизвестие. (вярно е, че ме махнаха заради племеницата на няква шефка, която точно на моето място искала да се развива..... ама това е друг въпрос)

# 734
Аз на предната работа имах два месеца, което ми се струваше окей, но от тамошната гледна точка. От сегашната позиция ми е много.
Иначе не питам...но защото не съм имала такъв горчив опит, вече ще питам обезателно. Като започнах на настоящата работа и видях 3м. предизвестие, направо се озъбих. Добре, че шефа реши наскоро да го направи на 2м., камък ми падна от сърцето.

Общи условия

Активация на акаунт