Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 28 517
  • 779
  •   1
Отговори
# 765
  • Melmak
В последните ми няколко работи съм с 2 месеца предизвестие. За мен това е напълно нормално, защото ако ще предаваш работа, за месец няма как винаги да се вместиш.

Докато работех в Атос, имах 1 месец предизвестие само. Имах да взимам и отпуск. В повечето случаи гледам да си ползвам отпуска между двете работи, особено ако е летния сезон. Така си почивам и на новото място не взимам отпуск от самото начало, а успявам да си почина преди това и да заредя батериите.
Ако човек вземе 1 седмица отпуск и от месеца предизвестие остават 3 седмици, в които да си приключиш нещата и да ги предадеш. Понякога е направо невъзможно, дори не говорим да обучаваш нов кадър, защото нов колега няма как да се намери за 1-2 седмици.

Сега съм с 2 месеца и ми е все тая. Намирала съм си работи и са ме чакали по 2 месеца. Вече в повечето фирми гледам, че това е стандартно. Не се е налагало да си плащам втория месец, а и честно казано не бих го направила. Като ме искат толкова, да го плащат те. Доста често, особено при сформиране на нови екипи това се случва, не бих си направила устата сама да си го плащам.

# 766
М, да...проблем е само, когато ТИ искаш да се махнеш по-бързо.

# 767
  • Melmak
И тогава е проблем на фирмата. Ако ще си играем на нервички, аз мога да ходя, за да си клатя краката.

Ако ще си предавам работата добросъвестно и ще си тръгна с добри чувства - 2 месеца са ок.

Ако ще си правим мръсотийки и няма да ме пуснат по-рано от срока в договора, рязко ще загубя мотивация и ще ходя там да не правя нищо или да правя някакъв минимум. Като искат да ми плащат заплата за това, ок.

Имах работодател, с който исках да се разделя на секундата. Бях в изпитателен срок и си ме махната по 71 член. Бях много щастлива, че се отървах от тях, вероятно и те от мен. Осъзнаха, че няма смисъл да си тровим живота взаимно.

# 768
Много пъти съм писала за предишната ми работа. Шефката ми беше супер гаднярка и понеже подозираше, че съм си намерила работа, ми каза, че, ако искам да си взема два месеца болничен, но няма да ме пусне по взаимно съгласие след месец. Не ѝ пукаше за друго, само да ме прецака....

# 769
В такъв случай си вземаш  болничен и си започваш на новата работа без договор.

# 770

В никоя уважаваща себе си и законите фирма няма да може да почнеш по този начин.

# 771

😃😃😃 Топ си 😃

# 772
  • София
Почти целия ми трудов стаж съм с 2 или 3 месеца предизвестие, никога не ми е пречело. Сериозните фирми чакат. А ако на някого съм толкова ценна е свободен да ми плати предизвестието. Simple Smile

За 2 седмици предизвестие - внимавайте какво си пожелавате. 2 седмици са много кратко време и ако работодателя ви предизвести, става много тегаво.

Никого не съм прецакала, винаги пускам желаещите да си ходят максимално рано. В крайна сметка, за какво са ми немотивирани хора? Ако ще седи и по цял ден и ще се чуди с кого да разтяга локуми - то по-добре да си ходи. Уин - уин.

# 773
На мен по-голям червен флаг ми е да предлагат социални придобивки, обаче чак след изтичане на изпитателния, който пък винаги е 6 месеца. Ако е и в комбинация с дълго предизвестие, ми е твърдо не.

# 774
В това няма нищо странно, все пак не се знае от ден първи дали служителят ще се задържи на съответното място. А и някои придобивки са по-специфични, като напр. кредитите с преференциални условия, предлагани от банките.

# 775
Аз си ги искам в пари, не ми трябват нито купони, нито карти за отстъпки, нито допълнително здравно.

# 776
На мен по-голям червен флаг ми е да предлагат социални придобивки, обаче чак след изтичане на изпитателния, който пък винаги е 6 месеца. Ако е и в комбинация с дълго предизвестие, ми е твърдо не.

Зависи от придобивките според мен, ако става въпрос за покриване на сертификати и обучения, според мен е ок да е чак след 6-я месец. Иначе за здравното, картата за спорт и т.н. съм съгласна че би трябвало да са от започването.

# 777
  • Сф
Точно, пък, здравното в пъти ползите от застраховката са по- големи, от колкото да ти наброят в кеш 400лв. Добрите полици ти покриват 300лв зъболекар, които така или иначе ще дадеш за годината.

# 778
  • София

Ами тук е според зависи.
Скъпи трейнинги и сертификационни програми, които са лични - след изпитателния срок. Някои са наистина ужасно скъпи (30-40-50К евро).
Здравно, ваучери - редно е да са от ден 1. И хората на пробен срок се хранят и боледуват.

Тука има и нещо друго обаче - как точно се комуникират тези ограничения.

# 779
  • Сф
Заповядайте в 95-та тема

Общи условия

Активация на акаунт