"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 17 733
  • 500
  •   1
Отговори
# 30
Миналата година, когато смених моя топломер, в съседният ни апартамент, в който живееше сина ми /от 2 г. е необитаван/, смених старите водомери с дигитални /дистанционни/. След монтирането, те показваха около 50 - 70 литра /всеки различно/. От Бруната ми казаха, че това е нормално и когато изпращам самоотчети на Софийска вода да пиша 0 кубика. Същевременно платих такса 48 лв. на Бруната, за да ми отчитат дистанционно и студената вода. Но, дали са го правили, кога и как, не зная.

По принцип, при отчитането - годишното, проверяващи питат колко човека живеят в апартамента. Ако всичко е на дистанционно, дали влизат в апартамента, или не, не знам. При мен, в празния апартамент, влезнаха да отчетат топломера, защото не е сменен с дистанционен, а за топла вода в изравнителната сметка пише 1 кубик разход, като са използвали показанията отпреди да бъде сменен водомера 450 куб. старо и 451 куб. ново. Чудя се за следващата година, ако имам наематели и разход 20 куб. какво ще пишат - старо 451, ново 20. Но, това ще го мисля догодина.

# 31
Искам да попитам: когато нямаш водомер, колко кубика вода ти начисляват?
И когато не ти е отчетена водата колко кубика ти пишат?
Т.е. колко са наказателните кубици в единия и в другия случай?
Аз пак да попитам....

Обади се на топлинния счетоводител и питай, те ще ти цитират най-точно наредба, член... Някъде ми се мерна 280 литра/човек/ден, но откъде вземат броя живущи, нямам идея.
Имай предвид и една друга хипотеза, аз съм в нея, заради това я разнищвам втора година безуспешно 🤣 Ако има разлика между общия и индивидуалните водомери, то и разликата я разпределят между абонатите без водомери.
Ето ти скрийшотс от нашите изравнителни сметки, м.г. са били два апартамента без, тази са три, извън начисленото им, и разликата им е разпределена на тях.

Скрит текст:

ПС. Май не стана ясно, исках да ти кажа, че ако не знаеш, колко човека се водят на адреса, няма как да го хванеш. От моите скрийншотс 114 кубика са разделени на два апартамента, а 130 на три.
Благодаря!
Питам не за нашия апартамент, ние имаме водомер. В блока водомерите не са дистанционни, към Техен сме.
Комшията под нас няма водомер от 4-5 години, живее сам и казва, че за него не е проблем. Аз мисля, че се плаща доста повече, при липса на такъв.
Над нас е празен апартамента и собствениците са в чужбина, там пък не се отчита вода.
Та за това питам...

# 32
Мисля, че на база отчитат по 5-6 до 10 кубика на човек, зависи от общината. За София май са 5 или 6.
Ако и топлата се отчита така, стават 10 и повече, което за един човек не е малко. Като добавим и подгряването на водата от Топлофикация, вече се събира и голяма сума.

# 33
За София става въпрос.
И ми е странно, че не си слага водомер, а плаща излишно повече.

# 34
За сам човек с високи доходи  едни 50-60 лв. месечно за вода не са много. За "чужденците" пък съвсем. 20-30 евро са 2-3 сандвича при тях. Ако тези пари са им много, то за какво са отишли и стоят там 😃
Сумата става сериозен проблем при наше 3-4 членно семейство, при което плащането на база отива към 200-300 лв. всеки месец.

# 35
В линка има инфо за отчитането на разхода на база, да, за София е 6 куб./човек, в топлофицирано жилище, но за мен това е целият разход на вода, но как се определя колко е студената и колко е топлата вода, май не се разбира /четох по диагонал/. Освен това дали тези кубици включват и разпределението от общия водомер пак не разбрах. От изравнителната сметка видях, че за подгряване на 1 куб. вода, цената е 13.534 лв.

https://dogovor.at/ou/izmervane-otchitane-razpredelenie-voda-sofiiska-voda/

# 36
За Софийска вода им е все едно каква точно вода се е ляла, виж, Топлофикация как изчислява кубиците, не знам.
Знам, че мои познати платиха няколко огромни сметка за топлата вода, докато си сменят водомера.

# 37
За сам човек с високи доходи  едни 50-60 лв. месечно за вода не са много. За "чужденците" пък съвсем. 20-30 евро са 2-3 сандвича при тях. Ако тези пари са им много, то за какво са отишли и стоят там 😃
Сумата става сериозен проблем при наше 3-4 членно семейство, при което плащането на база отива към 200-300 лв. всеки месец.
Какво значение има дали са чужденци или не? Не са ли хора, които използват вода, като всички останали?
Мисля, че въпросът е принципен. Едно време по соц-а има имаше такси за музеите, които за чужденци бяха много по-високи. Хайде стига вече. Човекът си е човек.

Не сумата става проблем, а семейството, което е длъжно да си мисли проблемите и да си ги решава.

КАК СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ РАЗЛИКАТА ПРОПОРЦИОНАЛНО НА КОНСУМАЦИЯТА ПО ИНДИВИДУАЛНИТЕ ВОДОМЕРИ ?

Сумират се количествата начислена консумация по индивидуалните водомери, свързани след общия водомер.
Полученото по т.1 количество се изважда от количеството вода, преминала през общия водомер и се получава разликата за разпределяне.
Получената по т.2 разлика се дели на полученото количество по т.1 и се получава коефициента за разпределяне.
С получения по т.3 коефициент се умножава начислената консумация по индивидуалните водомери и така се получава пропорционалната част от разликата.

Трябва да се види какъв ще е остатъка, за да се разпредели на тези без водомери или без редовни такива.
Не може крайното количество вода да превишава това, което е отчел общия водомер.

За топлата вода:
"Ако нямат такива измервателни уреди или пък не осигурят достъп според действащата Наредба им се начислява служебно количество до 280 литра на човек на денонощие, до 8 кубика месечно или до 100 кубика на сезон."
https://toplo.bg/about-hot-water

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 12:31 от petiaivanov

# 38
Искам да попитам: когато нямаш водомер, колко кубика вода ти начисляват?
И когато не ти е отчетена водата колко кубика ти пишат?
Т.е. колко са наказателните кубици в единия и в другия случай?
Аз пак да попитам....
Моят съвет е да си сложиш веднага водомер. Иначе ще ти надписват, било то 'на база" и до максималния разрешен размер от закона.
На база, означава някаква средна стойност за потребление на вода за района, за блока, за апартамента.
Ако не е отчетена е по-малък проблема, защото можеш да си плащаш някакви равни вноски, или на база, но ще имаш и изравняване и ще се плати точно изразходваната вода.
А ако ти сложат голяма сума да плащаш, не можеш да докажеш, че не си изразходвал(а).

# 39
За сам човек с високи доходи  едни 50-60 лв. месечно за вода не са много. За "чужденците" пък съвсем. 20-30 евро са 2-3 сандвича при тях. Ако тези пари са им много, то за какво са отишли и стоят там 😃
Какво значение има дали са чужденци или не? Не са ли хора, които използват вода, като всички останали?
Мисля, че въпросът е принципен. Едно време по соц-а има имаше такси за музеите, които за чужденци бяха много по-високи. Хайде стига вече. Човекът си е човек.
Така е, човекът си е човек и сам си решава какво и как да плаща, да слага ли водомер или не.
Не разбрах причината за избухването.

# 40
"Дебитно известие" за възстановяване на сума ли е или за заплащане?

Пиша си с един младеж от Топлофикация София вече втора седмица и обяснявам, че са ми начислили по-голяма сума отколко Техем са измерили, като същевременно имам 2 дебитни известия и не можем да се разберем.

# 41
  • Out of the Mix
60 лв. е изключително много за сам човек. Това са 20-25 кубика.
Водоноска и басейн ли се пълнят... Joy
Сам човек да се спука от ползване при изрядна инсталация повече от 5-7 кубика не трябва да консумира, плаща, даже са много. Това е за двама с къпане всеки ден, готвене, миене, 2 до 3 перални седмично.
Не е въпроса в кой има, или няма пари, а в ефективност и да не ни прави на балама монополистът.
Иначе докато всичко и навсякъде не стане дистанционно, автоматизирано, винаги ще има несправедливо "разпределение" на енергията, водата.
И като си следиш всичко също - отчети, уреди, инсталация, всичко е наред.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 14:43 от Revoker

# 42
В обсъждания случай монополистът никого не прави на балама. Слагаш си водомер и му плащаш само това, което си изразходвал. Иначе баламите ще са съседите, които ще плащат чуждия разход.
Нещо не разбрах защо толкова присърце се взе "ощетяването" на човек, който сам си е взел решението да плаща така. И толкова.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 18:06 от птица

# 43
  • Out of the Mix
Говоря принципно.
Кой, каквото, и както иска да плаща. Негови са си животът и парите му.
И милиони да имам в банковата сметка, стотинка отново излишна не бих плащал на монополист, да се разбира всички в кюпа - топлото, водата, мобилните оператори, банките. Но това е друга тема.
Даже обратното, ако видя, че нещо ме "щавят", за най-малкото нещо, ако щеш погледнали ме накриво, има адвокати точно обичащи такива казуси. Единият ми е близък.

# 44
Здравейте! Изчетох последните две теми и не успявам да се ориентирам имам ли основание за възражение срещу изравнителната сметка и дали изобщо бих постигнала нещо. Да вметна, че така и не получихме сметката от Техем, нито фактурата от Топлофикация, а случайно разбрах, че е излязла изравнителната сметка в онлайн банкирането си.
Моят казус е следният - нямаме парно, само топла вода. Миналата година сме изразходили 41 кубика и имах да доплащам 25лв/без ддс за подгряване на вода (отделно за СИ):

Тази година изразходихме 40куб. и очаквах проблизително същите сметки, едва ли не без доплащане или с минимално, но се оказа, че е близо 243лв. Не мога да си обясня на какво се дължи това. Видях коментарите, че вече цената за подгряване е значително по-висока. Звънях в Техем и ми потвърдиха, че мин год кубик вода ми е струвал 13.30лв, а тази година - 21лв. Според тях от там идва разликата.
Имаме 1 апт, който заяви нулево потребление, не знам това оказва ли влияние.
Нямам сметката от Техем и не виждам дали са отчели всички. Оналйн влязох - не е качено нищо в профила ми, може би защото получавам на хартия.

Ще съм ви благодарна за коментар и насоки как да обжалвам, има ли изобщо смисъл и какви стъпки да предприема. Знам, че срокът е 31.08, планирам в понеделник да отида до Топлофикация, за да входирам възражение на изравнителната сметка.

Общи условия

Активация на акаунт