"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 435
  • 685
  •   1
Отговори
# 315
Тя пише, че е необитаемо жилище.
Ако тези 57 единици не са на уреда, сигурно са от сградната инсталация, която доставя топлина в жилището.
Необитаемо е от 1 декември. Преди това имаме октомври и ноември 🙂
Разбрах, че тези единици са отчетени на уреда на радиатора.

# 316
както казах - някакви единици са, не е като при водомерите, където се вижда старо и ново показание, за да е сигурен човек, че наистина са потребени

2022-2023 - апартаментът е обитаем

2023-2024 - апартаментът е обитаем

2024-2025 - частично обитаем, а дори от края на ноември - необитаем

възможно е и аз нещо да не разбирам, но не ми изглежда особено нормална ситуация при непотребление да платя над два пъти повече
тази необитаемост лесно мога да я докажа дори и със сметките за ток, които от 60 лв месечно падат на 3 лв месечно /включен само един хладилник/, както и с водомерите, по които има нищожно потребление

доколкото виждам в Техем в портала мога да им пратя писмо, иначе някаква специална бланка не откривам....

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 14:27 от antea

# 317
Нищо няма да докажеш.
Имаш ли разход на вода?-имаш За 22-23г и 23-24г., когато апартаментът е обитаем, имаш по 13 кубика топла вода, а за 24-25г, когато казваш, че е необитаем, имаш 10 кубика топла вода.  На кого ще му прозвучи достоверно това?!

Имаш ли разход на ток?-имаш някакъв

Имаш ли единици на устройството? Провери ли колко показва? Ако ги показва тези единици, значи са си твои. За да се натрупат, е достатъчно кранът да е бил отворен 2-3 дни и изобщо да не си разбрала, че са пуснали парното. Тези 57 единици са нещо от сорта на 5 лв, че даже и по-малко.
И кой е казал, че когато са пуснали парното, не сте отворили вентила, за да се обезвъздуши?
Нали знаеш, че цената на енергията този сезон беше по-скъпа и цената на топлата вода силно зависи от потреблението към абонатната станция и за всяка сграда е различна?

Добавям: Погледнах си моята сметка. Имам 3965 единици сумарно от всички устройства в жилището и за отопление 550 лв без ДДС. Излиза, че една единица, натрупана на устройството, при мен се равнява на 0.1387 стотинки. При вас ще е различно.

както казах - някакви единици са, не е като при водомерите, където се вижда старо и ново показание, за да е сигурен човек, че наистина са потребени

2022-2023 - апартаментът е обитаем

2023-2024 - апартаментът е обитаем

2024-2025 - частично обитаем, а дори от края на ноември - необитаем

възможно е и аз нещо да не разбирам, но не ми изглежда особено нормална ситуация при непотребление да платя над два пъти повече
тази необитаемост лесно мога да я докажа дори и със сметките за ток, които от 60 лв месечно падат на 3 лв месечно /включен само един хладилник/, както и с водомерите, по които има нищожно потребление

доколкото виждам в Техем в портала мога да им пратя писмо, иначе някаква специална бланка не откривам....

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 12:47 от petiaivanov

# 318
обаче при нас тези 57 единици са 252 лв без ДДС, а не 5 лв, така че е доста различно, нали? освен това водата е за 12 календарни месеца - от май 2024 до април 2025, а отоплението е пуснато от 21 октомври 2024 нататък, апартаментът е на майка ми, радиаторът е включван за по час вечер максимум няколко дни в отоплителния сезон 2024-2025, след което постъпи в болница през ноември и почина, идеално знам в колко затворено положение е бил кранът и не съм малоумна, за да оставя празен апартамент с включена ламя от топлофикация

както и да е, аз така или иначе голямата част от тези 300 лв с ДДС само за парното съм ги платила с месечните сметки, но си подадох вчера рекламация, понеже не ми се вижда редно няколко часа отопление да струват такива пари

# 319
Тези 300 лв. Не включват ли и сградната+топлата вода?

# 320
  • София
Аз пък не си спомням паролата си за сайта и не мога да разбера дали имаме изравнителна сметка. Надали, защото последната ми звучи като стандартна лятна сметка при наличието на двама човека в момента у дома (съпругът ми и третата дъщеря, която определено обича да стои дълго под душа).
Интересно ми е какво ще показва изравняването, защото последната зима беше много топла и изобщо не сме пускали радиаторите в София. Евентуално от водата може да има разлика.
В планината парното ни е на газ и там пускахме всеки уикенд, но не е съпоставимо.

# 321
не, топлата вода е още 160 лв с ДДС, тези 302 лв са само за отопление, и най-вероятно излиза, че са заради сградната инсталация, която споменавате - т.е. ползвал-неползвал в собственото жилище, е възможно да ти се трупнат ей така -стотин лева от общата абонатна станция? наистина не знаех, живея в апартамент с климатици и не съм запозната с методологията на Топлофикацията

Fever Ray, изравнителната сметка ще я усетиш по-късно, това пише на сайта на Техем
! Резултатът от изравнителните сметки се отразява в общата фактура на Топлофикация София ЕАД, заедно фактурата за месец юли, която се изготвя от дружеството към 15.Август.

# 322
До есента изравнителната няма да се появи в месечните фактури.

# 323
  • София
Ясно. Значи ще почакам още няколко месеца.

# 324
  • Out of the Mix
Ясно. Значи ще почакам още няколко месеца.

След 30.08, като мине обжалването на недоволните.

Т.е. със септемврийската фактура.

Винаги е така.

# 325
При нас пристигнаха изравнителните. На Нелбо сме, отчетоха миналият месец. На 15-ти Топлофикация пуснаха месечните сметки, на 16-ти изравнителните. Но, има още неотчетени, и ще има възражения, при всички случаи.

Антеа, напълно възможно е да е сградна инсталация, винаги има такава, и според блока и ползването на всички, може да е и много повече.

# 326
обаче при нас тези 57 единици са 252 лв без ДДС, а не 5 лв, така че е доста различно, нали? освен това водата е за 12 календарни месеца - от май 2024 до април 2025, а отоплението е пуснато от 21 октомври 2024 нататък, апартаментът е на майка ми, радиаторът е включван за по час вечер максимум няколко дни в отоплителния сезон 2024-2025, след което постъпи в болница през ноември и почина, идеално знам в колко затворено положение е бил кранът и не съм малоумна, за да оставя празен апартамент с включена ламя от топлофикация

както и да е, аз така или иначе голямата част от тези 300 лв с ДДС само за парното съм ги платила с месечните сметки, но си подадох вчера рекламация, понеже не ми се вижда редно няколко часа отопление да струват такива пари
Щом е включван, е нормално да има отчетени единици. Колко ще бъдат тези единици се програмира от Техем при поставяне на устройството. Програмирането е свързано с големината и максималната мощност на поставения радиатор.
Отделно, всичко си зависи от потреблението в сградата и по какъв начин Ви определят % сградна инсталация. Има три начина, дефинирани по закон, и ако вашата етажна собственост не е заявила как, то топлинният счетоводител използва утвърдена формула от методика за целта (публикувана беше някъде).
Като цяло, колкото повече абонати потребяват топлинната енергия, произведена от абонатната станция в сградата, то толкова по-евтина излиза енергията на един потребител. В противен случай тази енергия се разпределя между по-малко потребители и излиза по-скъпа за отделния потребител.
В нашата сграда кубик топла вода излиза между 10-11лв. за загряване, докато има сгради, където може да достигне и 50 лв. за кубик., ако само няколко човека използват.

# 327
На уреда пише ли 57?

# 328
не пише
както казах назад, тези единици (57) не са разлика между показанията на уреда сега и по предишен отчет
уредът е поставен през 2018 и като разглеждам изравнителните сметки от тогава до 2025, в първите 4-5 години са отчитани по 23 единици, една година 8,  една година 20 и сега в първия почти необитаем сезон - 57

# 329
За миналата зима са тези единици. Така се пишат в изравнителните, само новите. Не е като при водомерите стари и нови показания.
Студено ѝ е било на майка ти, топлила се е повечко. Или е забравяла да спре кранчето.
Съболезнования за загубата ти!

Общи условия

Активация на акаунт