"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 449
  • 685
  •   1
Отговори
# 330
# 331
Някой има ли обяснение на този феномен?
Общ водомер показва по-малко от индивидуалните и то при условие, че на някой са му нашили 50м3.
Изключвам възможността да не работи общият, няма да го допуснат.
Скрит текст:

# 332
не пише
както казах назад, тези единици (57) не са разлика между показанията на уреда сега и по предишен отчет
уредът е поставен през 2018 и като разглеждам изравнителните сметки от тогава до 2025, в първите 4-5 години са отчитани по 23 единици, една година 8,  една година 20 и сега в първия почти необитаем сезон - 57
Еее, ами ти кажи, че не знаеш как се засичат тези единици.

Преди всеки отоплителен сезон уредът се нулира от Техем и в края на сезона показва единиците, изразходени през текущия сезон. Не е като при водомерите.

Как така не пише? Не може да пише нула, защото казваш, че радиаторът е пускан за няколко дни по няколко часа.
Погледни го. Показва номер на уред, показание от миналата година (например20), показание от тази година(57).  (тези двете показания не са разлика между старо и ново, а колко е било миналата година и колко тази)Тези трите показания се изреждат едно след друго. Така се въртят непрекъснато на дисплея.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 13:39 от petiaivanov

# 333
Студено ѝ е било на майка ти, топлила се е повечко. Или е забравяла да спре кранчето.
не е това, но както и да е, иначе благодаря ти!

почвам да се съмнявам, че нещо абонатната станция не е била в ред, отново за първа година има някакви ничии 100 кубика топла вода, разпределени между всички, докато в предишни години тези неотчетени при никого кубици са били от 10 до максимум 30 на година

# 334
Може да е източвана абонатната по някаква причина, да е имало авария, случвало се и при нас.

Не разбрах какво пише на топломера. Дори да е 0, все нещо трябва да пише.

# 335
  • Пловдив
А лира в банята няма ли? Тя не може да се спре и се изчислява на пълна мощност, независимо живее или не някой в апартамента.

# 336
Момичето показа разпечатката с какво е отчетено на радиаторите. На единия нула, на другия 57. Да продължим да предполагаме едно или друго е безсмислено. Щом и жалба е подала.
Но най-вероятно грешка няма, колкото и да не ѝ се вярва или иска.

# 337
Ние сме с тръби в банята без топломер. Не можем да ги регулираме. Начисляват се служебно единици, но не варират (сумата е различна, спрямо цената, но единиците са константа).

Момичето показа разпечатката с какво е отчетено на радиаторите. На единия нула, на другия 57.
Въпросът е дали тези 57 съвпадат с показанията на топломера. Възможно е да е станала грешка при засичането.
В офиса сме към Техем и именно това са показанията на топломера.
Ако на него пише друго, трябва да го напише в жалбата.

# 338
Може да е източвана абонатната по някаква причина, да е имало авария, случвало се и при нас.

ами трябва да кажа, че не знам какво пише всъщност, не съм го снимала, нито записвала, съседи ме извикаха при посещението за засичане, дойде човек, отчете каквото отчете и ми даде протокол за проверката, в който са нанесени само данни за водомерите, няма абсолютно нищо вътре за топломера като данни
при следващо ходене в апартамента ще погледна и ако наистина пише 57 ще се извиня публично и че ангажирах аудиторията с безсмислена дискусия, нямам проблем да си признавам, ако съм сгрешила, така или иначе покрай сегашните ми съмнения поне научих от тук доста полезни неща

а ако се премине към дистанционно ежемесечно отчитане, пак ли има изравнителна сметка накрая? и сигурно също се начислява допълнително веднъж годишно и потреблението от сградната инсталация? тоест интересувам се ползата от ежемесечно дистанционно отчитане е, че не плащаш текущо върху прогнозното потребление от миналия сезон, но накрая все пак отново има изравняване?

# 339
ами трябва да кажа, че не знам какво пише всъщност, не съм го снимала, нито записвала, съседи ме извикаха при посещението за засичане, дойде човек, отчете каквото отчете и ми даде протокол за проверката, в който са нанесени само данни за водомерите, няма абсолютно нищо вътре за топломера като данни
при следващо ходене в апартамента ще погледна...
Изравнителната е направена спрямо това, под което сте сложили подписа си. Случвала ми се е такава грешка при отчитане на електромер, преди, когато ги засичаха ръчно. Стават грешки, затова е хубаво да видите какво пише на тях и дали съотвества на засеченото, преди да се подпишете. Но ако е това, не е фатално, ще го коригират. Трябва обаче да проверите и да ги уведомите, защото само вие имате достъп до апартамента. Без това не вярвам да има ефект жалбата.

Нямам личен опит с дистанционното, но мисля, че там няма прогнозни и изравнителни, всеки месец си получавате реалното изразходено.

# 340
  • Пловдив
С електронно отчитане сме от повече от шест години. Всичко се засича дистанционно веднъж в месеца както електромерите, и си излиза сметката след това на база реална консумация, без прогнози и изравнителни сметки. Дистанционно ни се отчита топломера и водомера за топла вода. Не сме към Техем, но мисля няма значение.

ПП: входът е на 100% дистанционно отчитане.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 21:02 от Джи

# 341
За да няма изравнителни сметки и всеки месец да се плаща реално потребление е необходимо абсолютно всички абонати към съответната абонатна станция да имат монтирани водомери за топла вода с дистанционен отчет и абсолютно всички устройства върху радиаторите в сградата да са с дистанционен отчет, а не само на някои жилища.  Аз предполагам, че вашите върху радиаторите са такива и затова човекът не ги е записал.

# 342
С електронно отчитане сме от повече от шест години. Всичко се засича дистанционно веднъж в месеца както електромерите, и си излиза сметката след това на база реална консумация, без прогнози и изравнителни сметки. Дистанционно ни се отчита топломера и водомера за топла вода. Не сме към Техем, но мисля няма значение. Ми
Не е задължително. Както Петя го е обяснила, трябва абсолютно всички към въпросната абонатна да са с уреди за дистанционно отчитане, на радиаторите и водомерите, и сключен договор за месечно отчитане, за което се плаща допълнително такса. Иначе сметките са си прогнозни за месеца и изравнителна в края на сезона. Единственото добро е, че не си длъжен да си вкъщи при отчитането април месец и не ти обикалят из къщата.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 15:17 от птица

# 343
  • София
От 2002 г. сме с ежемесечно отчитане към Нелбо.
Целия блок е с дистанционни топломери от началото. От десетина години и водомерите са дистанционни във всичките 120 апарт. Преди това оставяхме бележки за показанията им и отчетника ги събираше. Вече с нищо не се занимаваме.
Всяка есен се сключва договор и се плащат допълнително към 15 лв. за отчитането. Няма доплащане, но няма и връщане на пари.
Разходите за общите части на блока също се начисляват в месечната сметка.
Потребителката с 57 единици - предполагам, че са начислени за общи части/сградна инсталация/ . И да си знаеш - колкото по-често се спира радиатора и пуска за 2 - 3 часа толкова повече енергия и единици харчи. Много по-изгодно е радиатора да работи на ниска степен през целия зимен сезон - така се поддържа температура. А и стенита на стаите не изстиват.

# 344
  • на последния етаж
Дойде изравнителната сметка, само дистанционни топломери. Правилно ли разбирам, че Топлофикация ни дължи пари?! Това никога не се е случвало!
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт