"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 418
  • 685
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Топлинния счетоводител е топлофикация.
Понеже не намирам къде да си направя акаунт затова попитах.
До миналата година бяхме с бруната. За там съм наясно.

# 301
Кой си кореспондира с теб за отчитане на уредите? В сайта им няма ли информация?
Най-добре им се обади и попитай. Тук повечето май сме към Техен и бившата Бруната.

Черна станция, и аз като теб. Не помня 😃 Получавам уведомления за сметките, но за изравнителните как и къде проверявах...

# 302
Ние сме към "Siemens Elveko" и се чудех защо се бави изравнителната. Оказа се, че вече и те са към "Далсия". Нова регистрация направихме там и успях да я видя.

Връщат ни 70 лв.
237 лв. отопление и 318 лв. топла вода, общо 555 лева за периода.

Уточнение: двама сме, в много топъл двустаен апартамент 60 м2. Сумарно 2 месеца в годината ни няма.

# 303
Aз явно имам акаунт в Далсия (Бруната), защото получих мейл, че ми е излязла изравнителната. Обаче не помня нито парола, нито юзърнейм. Опитах да направя нещо, но мога само да получа нова парола, ама трябва да си знам юзърнейма. А аз даже съм забравила кога съм правила и какъв е...
Ние получихме хартиени от тях.

# 304
На "Директ " вчера получих.

# 305
Кога трябва да се платят?

# 306
  • Out of the Mix
Излезнала е и моята изравнителна.

4 лв. и стотинки имам да доплащам, което е ок, реално с всичките увеличения + леката икономия, нямам оплаквания.

Подгряването на топлата вода е поскъпнало много, не толкова отоплението.

Може и да съм ги платил сега с новата фактура, не обърнах внимание, то на такива стотинки кво да обръщаш внимание.

Сега ще е обжалването Август, всеки жали, или поне винаги ще се намери един, та реалните сметки от Септември натам.

# 307
Аз мисля, че дължимите или надплатени суми се изписват след окончателното приключване на срока за обжалване, когато всички промени са отразени. Освен това, сумите в изравнителната сметка сега е без ДДС /преди 2 години май, имах да доплащам около 300 лв., и когато излезе окончателния вариант бях неприятно изненадана, че трябва да плащам повече/.

Искам да посъветвам тези, които са с индивидуални топломери /в апартамента или пред него, за НС важи/, ако са с топломери от доста години, да ги проверяват начесто дали работят, защото ако има проблем, който се установи на следващото отчитане /другата година/, сметката ще бъде изчислена на база на тази година. Сега при отчитането на  апартамента на сина ми от топлинния счетоводител ми казаха да проверявам топломера така.

# 308
привет, знаете ли как се прави рекламация към Техем - нещо в свободен текст на имейла им ли? в апартамент с един радиатор в предишни години гледам във фактурата им разход 20 единици, за сезон 2024-2025 са отчетени 57 единици, като апартаментът е необитаем от 01 декември 2024 и съответно и радиаторът е бил съвсем изключен, и определено ми се вижда ненормално да доплащам някаква енергия, която изобщо не е влизала в апартамента

# 309
привет, знаете ли как се прави рекламация към Техем - нещо в свободен текст на имейла им ли? в апартамент с един радиатор в предишни години гледам във фактурата им разход 20 единици, за сезон 2024-2025 са отчетени 57 единици, като апартаментът е необитаем от 01 декември 2024 и съответно и радиаторът е бил съвсем изключен, и определено ми се вижда ненормално да доплащам някаква енергия, която изобщо не е влизала в апартамента
Не е свободен текст. Има си бланка.
А уредът/разпределителят, монтиран върху радиатора, коя година е поставен?
Уредът показва ли ги тези 57 единици на дисплея?

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 11:57 от petiaivanov

# 310
И друго важно, единиците изразходено показание ли са, или разпределена енергия от сградата?
Защото може да има 0 изразходена енергия, но доста разпределена.

# 311
Или предишната година не е било точно отчетено, или тази зима все пак е пускан радиаторът. Ако не от теб, от мъжа ти, децата, бабата?
С какво сте се топлили? Имаше и много студени дни тази година.

# 312
Или предишната година не е било точно отчетено, или тази зима все пак е пускан радиаторът. Ако не от теб, от мъжа ти, децата, бабата?
С какво сте се топлили? Имаше и много студени дни тази година.
Тя пише, че е необитаемо жилище.
Ако тези 57 единици не са на уреда, сигурно са от сградната инсталация, която доставя топлина в жилището.

# 313
Освен сградна инсталация, ако апартаментът е СС може да има лира в банята, на която няма измервателен уред. Аз имам такава в наследствения ми апартамент и обитаван или не, всяка година плащам сградна инсталация+нормативно определен разход за лирата.

Една година, пак необитаем, един измервателен уред показа някакъв разход, май 45 единици. Когато попитах при засичане на данните, ми отговориха, че ако случайно съм оставили термоглавата на "звезда", понякога тя се отваря някак си и може да пропусне минимално количество топлина. Дали е така или не, кой знае, но след това много стриктно проверявах термоглавите и не съм имала проблеми.

# 314
ами сравнявам с фактурите от предходните години, дадено е в единици като разход, а не като разлика между нов и стар отчет, топломера го отчетоха през месец май, както всяка година, не е с дистанционно отчитане, така че само по фактурата и липса на данни какво е показвал топломера в същия месец на предходните години, няма как да знам дали тези 57 единици са верни, но според мен не са, защото докато апартаментът е бил обитаван, в поредица години същото число е около 18-20-23 единици....

Общи условия

Активация на акаунт