"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 143
  • 685
  •   1
Отговори
# 45
Lina_86, според лаишкото ми обяснение, топлинните загуби по пътя, се разпределят върху топлата вода. Съответно няма как да контролираш цената на кубик топла вода. При нас проф.домоуправител вдига ръце - абонатната била ремонтирана, всичко е ток и жица. Същевременно ни излиза сходна на вашата цена на кубик (при вас 5-6 месец общо за 6.7 кубика излиза по 18 лв без ДДС), освен това имаме и двойно потребление, вероятно поради спряганите по-горе случаи с неправилно включени бойлери на съседи.
Бойлерите обаче са в частна собственост и няма как да се влезе и да се поправи, та ще си караме така.

# 46
Благодаря, HappyHeartbeat! Тоест няма какво да жаля според теб?

# 47
Благодаря, HappyHeartbeat! Тоест няма какво да жаля според теб?

И според мен няма какво да обжалваш.
Не знам дали видя, че тази година ДДС е 20%.
Знаеш ли какъв е изводът?-пусни си отоплението. Нищо не пестиш. Топлината в абонатната си върви, но....я плашаш във вид на топла вода. Затова и цената на топлата вода за всяка абонатна станция е различна и то много.
Моята сметка е почти същата, но леко надолу. Също имаме 41 кубика, само дето отопляваме цялото жилище без да спираме отоплението никога.

# 48
petiaivanov, не бих си пуснала парното, защото за нас инвестицията ще е доста голяма. Нямаме радиатори и само да ги купим и монтираме не ми се мисли колко хиляди е (две стаи + кухня). За съжаление така се нанесохме в апартамента - със свалени радиатори. Ако имах, бих пробвала да се отоплявам, но в случая не смятам да инвестирам.

# 49
РАзбирам, но изобщо не става дума за хиляди. Ето какви са цените за едно ребро (само за информация):
https://www.geraka.com/aluminievi-radiatori-za-parno?gad_source= … 3qpoaar16ealw_wcb

# 50
  • Out of the Mix
Не смятам, че ще плаща по-малко, ако сложи и пусне постоянно работещи радиатори, именно защото топломерите ще цъкат единици, и оттам допълнителна сметка.

Подгряване на вода и отопление са две отделни сметки, не се "прехвърля" от отоплението на подгряването, загубите и т.н. Ако са ти на 0 топломерите, ще плащаш само за подгряване. Във фактурите не излизат общите части.

Ако й е достатъчно топло, да кара така, на общи части - преминаващите тръби.

Тази година и аз ще доплащам. При мен е за топла вода, защото миналата година не се ползваше в имота, не се живееше.
Отоплението е символично, даже не го броя.

Общо взето с много поскъпна парното последните 2 г., и нека видим следващите сезони как ще е, при следене на консумацията.

# 51
Не смятам, че ще плаща по-малко, ако сложи и пусне постоянно работещи радиатори, именно защото топломерите ще цъкат единици, и оттам допълнителна сметка.

Подгряване на вода и отопление са две отделни сметки, не се "прехвърля" от отоплението на подгряването, загубите и т.н. Ако са ти на 0 топломерите, ще плащаш само за подгряване. Във фактурите не излизат общите части.

Ако й е достатъчно топло, да кара така, на общи части - преминаващите тръби.

Тази година и аз ще доплащам. При мен е за топла вода, защото миналата година не се ползваше в имота, не се живееше.
Отоплението е символично, даже не го броя.

Общо взето с много поскъпна парното последните 2 г., и нека видим следващите сезони как ще е, при следене на консумацията.
Не си съвсем наясно.
Ако са ти на нула разпределите (не са топломери) и да речем и на комшиите така, то цената на топлата вода скача значително. Та е все тая. Топлината си е топлина и тя се мери с топломер в абонатната станция.

Във фактурите излизат общите части. Погледни ѝ фактурата: има 272 лв без ддс. за отопление. Това са ѝ точно за сградната инсталация, защото тя каза, че нямат радиатори.

При нея 41 кубика топла вода са излезли 592.74+121.87= 714.61лв., а при мен същото количество вода е струвало 396.42+81.5=477.92 лв.
Виждаш ли колко е голяма разликата?

При мен за отопление са 519 лв (тук е включена и сградната инсталация). Ние сме със 5 радиатора, но този в мокрото помещение не го пускам, че става ужас, ако работи и сушилнята.

И каква е равносметката?

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 17:55 от petiaivanov

# 52
  • Out of the Mix
Не знам, аз освен калкулирани 7 единици от разпределителите, което са 6 лв. и ст.(отопление за целия сезон), и около 220 лв. топла вода за целия сезон, което месечно се връзва средно 20-на лв. (топла вода) и дяловото разпределение по 3 лв. месечно, друго не виждам да плащам.

Ерго, сега сезон 2024-2025 очаквам средна сметка от топлофикация от септември натам, след като си платя изравнителната 20-25 лв + 3 лв. за дяловото.
А сега с новата изолация въобще няма и да се пускат вентилите, ще седят на звезда и следващия сезон тези 6 лв. ще ги връщат, ако не поскъпне пак парното.
Ако изразходя по-малко кубици за топла вода, дори с 2-3, отново ще трябва да връщат.
Южен апартамент, вътрешен.
Да видим.

# 53
Виж си и изравнителната сметка от топлинния счетоводител. Там не може да не е отразена сградната инсталация.

# 54
Добре, на Топлофикация не плащате за отопление, но и на Електрото ли не плащате. Климатици, ел. радиатори, печки? Нищо ли не ползвате? Моржувате си само на тръбите? Колкото и среден и топъл да е апартаментът, колкото и топли да са тръбите, минаващи през него, колкото и топла да е зимата, съвсем без довнесено отопление ми се вижда нереално.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 18:33 от птица

# 55
Колкото и да ти се вижда нереално се получава, но е следствие на още много обстоятелства: изложение, етаж,  квартал на София, в Младост примерно винаги е по-студено, консумация на съседите и т.н, и т.н.

# 56
  • София
Птица, плащаме и ток. Но нали темата е за Топлофикация.
Давам ти пример - през зимата климатик отоплява около 40 кв.м. преходен кухньохол и спалня.  Ток без климатик 35/40 лв, с климатик зимата 60 лв. Равномерно топло в двете помещения, южни, със стара дограма и без изолация. Тръбите на парното ледено студени, втория кръг за горните етажи не работи, домсъвета не ще да го поправи. Постоянно се оплаквам на сайта, ефект няма. Сметка за топла вода и отопление на детска стая 12 кв. м. /вътрешна с изолация/ около 200 лв/месечно. Доплащане няма - на месечно отчитане сме.

# 57
Добре, на Топлофикация не плащате за отопление, но и на Електрото ли не плащате. Климатици, ел. радиатори, печки? Нищо ли не ползвате? Моржувате си само на тръбите? Колкото и среден и топъл да е апартаментът, колкото и топли да са тръбите, минаващи през него, колкото и топла да е зимата, съвсем без довнесено отопление ми се вижда нереално.
При нас само в едната спалня, която е външна, се налага отопление. Дневната с бокса е южна и вътрешна, за 20 г. никога не са били топли тръбите, но не мога да кажа, че моржуваме. В най-тежките зими Т е 20-21 градуса.
Нашата спалня е с остъклен балкон и външна изолация. На балкона, без никакво отопление не пада под 13 градуса (когато навън е -10). Последните зими бяха топли и термометърът не падна под 15. Преди да го остъклим нощем беше около 18 градуса в студените дни, което ми беше супер за спане. Сега държи 20-21 през нощта и отваряме по няколко пъти, все ни е топло, направо съжалявам, че сложихме дограма... Там тръбите са леко топли, ако съседите от горните 2 етажа пуснат (не е всеки ден, те също са със затворени тераси и изполация).
Но за тази топлина не допринасят толкова тръбите в стаите, колкото тези в банята. Нямаме лира, само 2 дебели тръби, които минават през целия блок и затоплят равномерно сградата. Държим нон стоп отворено, когато не се използва баня/тоалетна, защото иначе вътре не се диша. Климатикът пускаме само лятото за охлаждане.

Въпросните тръби в банята тази година струваха 72 лв.
Сградна инсталация 109 лв.
Втората спалня е ползвана около месец, 10 лв. са ни го изчислили.
В другите две стаи е 0.

# 58
  • Out of the Mix
Виж си и изравнителната сметка от топлинния счетоводител. Там не може да не е отразена сградната инсталация.
Разбира се, има секция СИ, но няма как да разбереш колко плащаш за нея, защото тези коефициенти и числа нищо не ми говорят, както и на всеки друг, или поне на повечето, а гледам най-отдолу изражението в цифри, лв. за плащане без ДДС, разпределено по месеци.
А тази сума е сумарно СИ и твоите единици от разпределителите, така би трябвало да е, защото няма други суми за плащане.

Птица, с двойни дограми съм (щори на вътрешните), 4 сезона стъкло външно, дори не съм с троен стъклопакет, а двоен, вътрешното бяло обикновено стъкло, 5 камерна дограма немска VEKA 70 mm. Дори не е top-of-the-top, но явно върши идеална работа. А външната дограма откъм балкон/балкони е плъзгаща се, която дори не уплътнява максимално, както нормалната си профилна дограма, но няма нужда от повече, една идея по-тихо е, спира вятър, дъжд, сняг, намаля прахта в апартамента, като цяло, влизаща отвън. В района ми е изключително тихо. Консултирал съм се максимално и съм взел най-правилното решение за дадения имот, резултатите са видими, и на усещане. Сега с новата изолация (Неопор 7 см., отново не най-дебелото и най-скъпото, просто няма смисъл, умувах много, парите не бяха фактор) очаквам да се качи поне с 2 градуса стайната температура при същите условия на ползване от предходни години. Изолация имам отвсякъде и от комшиите.
Лятото до 15.00-16.00 ч. в апаратамента е хладно. Тази година имах точно 4-5 дни, в които в интервала 17.00-20.00 ч. така леко имаше нужда от климатик, но не е фрапантно. С идването на следващите години, и ако настъпи някаква суша, по-натам ще сложа, засега не ми трябва.
Никакви радиатори и конвектори нямам, ако искам топло, само радиатор от парно признавам, или подово, не обичам "духалки". Климатикът не стопля, духа само, подът е студен, както и краката ти, постоянно усещаш духане.
И както казах, приключих с пускане на парно. Нека дойде новият сезон, ако съм още във форума, ще драсна в контекст.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 21:34 от Revoker

# 59
Здравейте, получих изравнителна ми сметка и ми се струва доста голяма и какво мислете вие, като се има предвид че живея сам и имам 2 радиатора, които работеха на първа степен ("най-ниската") мисля да обжалвам и да видим какво ще стане за напред.

Общи условия

Активация на акаунт