"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 143
  • 685
  •   1
Отговори
# 60
Срокът за обжалване мина на 30 август. Не чакайте хартиени фактури, а си правете нещата онлайн, за да не изпускате срокове.

Сметката наистина е много голяма, даже прекалено.

# 61
  • Out of the Mix
Абсурдно голяма е.
Пиеш студената вода и си плащаш.
За първа година ли си в имота? Под наем?
Нали знаеш, че се плаща прогнозно за минали периоди, за миналата и по-миналата година каква е била консумацията?
Много поскъпна подгряването на водата последните 18 м.

# 62
Абсурдно голяма е.
Пиеш студената вода и си плащаш.
За първа година ли си в имота? Под наем?
Нали знаеш, че се плаща прогнозно за минали периоди, за миналата и по-миналата година каква е била консумацията?
Много поскъпна подгряването на водата последните 18 м.
Да за първи път живея под наем около една година в този имот,преди това в него до колкото знам са живеели 3-ма човека("двама възрастни и едно дете") при такъв случай какво мога на направя ?
Предишни години изравнителната сметка е била около 2000лв.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 12:38 от tafko2001

# 63
  • Out of the Mix
Сега ли какво да направиш?
Нищо. Петя ти написа - срокът за обжалвания и корекции мина.
И аз написах - сега плащаш. Е, ако не искаш да ти се трупат лихви, не бих си го причинил.
Започваш да си следиш потреблението, водомерите, разхода, коментираш с комшии, виж си батерии, душове, смесители, може да имаш и загуби по цялата инсталация. Говори с комшии.
Е, сега си 1000 надолу, явно просто потребяваш толкова, безумно много е, на 1 не може да плащаш толкова, даже на 5. Толкова се плаща за половин сезон в къща, или огромен многостаен апартамент с постоянно ползване от поне 5-6 човека, нон-стоп парно и топла вода. Пълниш водоноска някаква.

# 64
  • София
Защо да е   голяма сметката?
Средно на месец е около 130 лв.
И при нас е така, но с месечно реално отчитане - зимата около 180 - 200 лв за 2 стаен, лятото към 80 лв топла вода. Говорила съм неофициално с работещи в  ТЕЦ и топл. счет. - смятат, че в блока доста се краде.
Но няма как да ги хванем.

# 65
  • Out of the Mix
Не може сам човек да плаща 100+ лв. за топла вода.
Дори по 3 пъти да се къпеш на ден.
На мен топлата ми е кубик, два.
Е, всичко е сменено, чисто ново, умни смесители и т.н.

# 66
Не знам какво гледате всичките, но водата му, цялата, е стотина лева за година. Голямата сума е за отопление.
И в някои блокове, с някои инсталации, дори пуснато съвсем леко, зависи от станцията, изолацията, общият разход, е съвсем нормална годишна сметка.

# 67
  • Марс
Предните наематели просто не са отоплявали с  парно и затова базата ви е била ниска. Сега сте ползвали и ви е дошло изравняването за целия сезон.

# 68
  • Out of the Mix
Два радиатора на степен 1 няма как да ти харчат 1000 лв., освен ако постоянно не е отворено и студено в стаята, термовентилите не изключват, дограмите "духат", мухлясали, стари, никой не ползва под теб, над теб, никъде няма никакви изолации, външен апартамент, някой краде и какво ли не.
В много жилища дори на степен 3 няма никой, защото инсталциите са запушени и стари.
Просто трябва да се види, ние само гадаем.

# 69
Два радиатора на степен 1 няма как да ти харчат 1000 лв., освен ако постоянно не е отворено и студено в стаята, термовентилите не изключват, дограмите "духат", мухлясали, стари, никой не ползва под теб, над теб, никъде няма никакви изолации, външен апартамент, някой краде и какво ли не.
В много жилища дори на степен 3 няма никой, защото инсталциите са запушени и стари.
Просто трябва да се види, ние само гадаем.
Ами във едната стая радиаторът беше развален и много малко топлеше и във тази стая си беше студено

# 70
Това вече е фактура, добре е да се види изравнителната сметка на топлинния счетоводител, където фигурират и разходите за сградата - отопление и разхода на топла вода. Тези показатели се прибавят към индивидуалните разходи за имота и оттам може да се получи голяма разлика. Освен това, ако в банята има лира, тя също се калкулира към имота, ако е с индивидуални отчетни уреди. Ако е НС с топломер, там се гледа каква топлоенергия влиза в имота. Радиаторите може да не работят, но по пода минават тръби, по които минава топлина /обяснявам го много лаишки, може да не съм права на 100%/.

В апартамента, в който живееше сина ми, 2 години нямаше никой. Плащала съм такси - прогнозни цени+сградна инсталация. Когато дойдоха да отчитат, топломерът показа някаква минимална консумация на топлинна енергия. На въпроса ми към отчетниците защо, отговорът беше, ако някой радиатор е бил "на звезда", можело в много студени дни нещо се отваряло, но разходът бил минимален в тези случаи. Вярно или не, така ми го обясниха.

# 71
  • Out of the Mix
Не би трябвало да се отваря на звезда, ако не са отворени прозорците на апартамента и не достига студа, под 10 градуса до датчика на термовентила, който ако не се лъжа на 8 градуса май включваше. Може и да греша, но нещо такова.

# 72
  • София
Развален радиатор.. Може да не е отчитал като хората. Сега плащате, викате техник да провери, за да е ок следващия сезон.

# 73
Някой скоро сменял ли е топломери да ме ориентира за цени, моля

# 74
  • на последния етаж
Някой скоро сменял ли е топломери да ме ориентира за цени, моля
172 лв ми взеха за смяна на два топломера миналата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт