"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 306
  • 685
  •   1
Отговори
# 180
Ако има някой компетентен в темата ще съм благодарна да ми отговори. Та......от обезвъздушаващия  кран на тръбата за единия радиатор/вертикални тръби на блок ЕПК/ започна да капе. Около литър-два на 24 часа. Показанията на измервателния уред продължават да са нулеви, защото парно не се ползва. Посъветваха ме да не бързам да сменям крана, а това да стане след отоплителния сезон, за да не източват водата на 15 етажния блок по времето на смяната на крана. Но да не направя така, че след това да се наложи да се плати някаква стабилна сума.

# 181
  • София
Не само стабилна сума, но и наводнение може да стане. Може да се усили струята и да наводниш съседите - следват разправии.
Какъв е проблема да се източи водата на ЕПКто? Ще се източи само на твоя кръг, а не на целия блок. При нас редовно източват като прокапе в някой апарт. Доколкото знам се източва само щранга, на който е радиатора.
Не бих рискувала, като живееща в 18 ет. ЕПК.

# 182
Ако се завърти на нула термовентилът, няма ли да може бързо да се смени или уплътни този кран? Той не е ли в горния срещуположен ъгъл на радиатора?

Айша е права, от капене може да стане на теч или избиване. По-скъпо ще ти излезе. А съседите пак ще стоят без парно, докато ремонтираш.

# 183
  • София
Ако има някой компетентен в темата ще съм благодарна да ми отговори. Та......от обезвъздушаващия  кран на тръбата за единия радиатор/вертикални тръби на блок ЕПК/ започна да капе. Около литър-два на 24 часа. Показанията на измервателния уред продължават да са нулеви, защото парно не се ползва. Посъветваха ме да не бързам да сменям крана, а това да стане след отоплителния сезон, за да не източват водата на 15 етажния блок по времето на смяната на крана. Но да не направя така, че след това да се наложи да се плати някаква стабилна сума.
Покажете снимка  къде е този кран.

# 184
Капе по-малко както написах. И исках да разбера от някой с опит може ли след отоплителния сезон, че каква фирма да търся за смяната не зная. Топлофикация била с ангажимент до апартаментите. Трябвало да присъства техника отговарящ за сградата. Преди малко домоуправителя ми даде номера му.  Пак да питам някой с опит тук кого да търся за смяна.

# 185
  • София
Да, Топл. е само до абонатната. Но отговорника за абонатната може да се съгласи да  го ремонтира нелегално.
Ако имаш ФБ може да попиташ в кварталната група. Поне при нас постоянно препоръчват всякакви майстори който и да попита. Бързо става ремонта.
За мене е притеснително ако  това капане ако се усили. Съседи така ги наводниха, но бяха застраховани. После трябваше и паркета да сушат и пренареждат - разправия си е.

# 186
Aicha, сега отидох до жилището да видя. Половин литър за 24 часа. Когато започна да капе беше литър/преди около месец/. Благодаря за съвета да питам отговорника на абонатната.

# 187
  • София
Aicha, сега отидох до жилището да видя. Половин литър за 24 часа. Когато започна да капе беше литър/преди около месец/. Благодаря за съвета да питам отговорника на абонатната.
Покажете снимка.може да има кран .

# 188
За съжаление не мога да качвам снимки тук. Колкото и да се затяга крана капките си капят.

# 189
kriakla, търси водопроводчик, но гледай да е читав, че някои са пишман майстори. После трябва да се обезвъздуши добре, за да работят както трябва радиаторите на съседите ти. Да не останат въздушни балони в тях, че там не грее.  Също трябва да се пуска бавно горещата вода, за да не избие някъде. Има майтори, които нарочно пускат бързо, за да избие и да ги викат и там.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 21:33 от Diorela

# 190
  • София
Ако е на самия радиатор долу на изходящата тръба трябва да има секретен кран

# 191
Не, не е на радиатора, а на вертикалната тръба и това е ръчката която   служи за обезвъздушаване. Самата тръба според домуоправителя служела за отвеждане на излишната вода????? 

# 192
За съжаление не мога да качвам снимки тук. Колкото и да се затяга крана капките си капят.
Аз, ако съм на твое място, ще звънна на техника и ще го питам дали иска срешу заплащане да оправи нещата. Повярвай ми, ще иска, защото всичките техници така си докарват допълнително. Просто му звънни и не бери грижа за източването-той си има ключове и знае какво да прави. Няколко кубика вода и 2-3 часа работа (максимум), няма да ви катурнат, нито ще умрете от студ.

# 193
Здравейте, предстои ми смяна на квартира

и искам да ви питам, понеже нямам изравнителна сметка за парното. Мога ли да извикам тези от Топлофикация София да ми засечът колко съм изразходил? И да изчислят към да кажем днешна дата колко съм изразходил, за да напусна квартирата с чисти сметки. Колко струва тази услуга и може ли да стане без собственика да е там?

# 194
Топлофикация май нямат такава услуга, това го прави фирмата за топлинно счетоводство. Възможно е да извършват такава услуга извън периода за отчетите, защото през годината се плаща на база старото потребление от предходната година. Затова се прави изравнявняването с точните показания.  
Провери кой е топлинен счетоводител на блока и ги питай. Ако дойдат, искай документ - показания, изразходвана енергия за периода от последния отчет, до този нов отчет и цените, дължимите суми. Т.е. това, което пише в изравнителнита сметка. Макар, че пак няма да е много точно, защото няма как да включат % за сградна инсталация.

Общи условия

Активация на акаунт