"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 364
  • 685
  •   1
Отговори
# 255
  • Out of the Mix
Не смятам, че е нормално. 450 лв. е сметка за многостаен апартамент, или къща.

Относително е това вентилите да са на 3 и колко ще е топло, какви топлозагуби има, отопляват ли под вас, над вас, имате ли изолация, какви са дограмите.

Аз, ако пусна на 3 няма да мога да дишам.

# 256
  • София
Сметките, които писах аз, последната за 120 лв., са за сп.150 кв. Изключително топъл.
Всичко е относително, защото не зависи точно от квадратурата, а от изолацията, от разположението, от дебелината на преминаващите теъбии, от това дали и как е затоплена цялата сграда и т.н.
При аналогични сметки, понеже от години не сме го пускали и това е основно за топла вода, сградна инсталация и за колкото топлят тръбите (постоянна температура в зимния сезон около 23-24 градуса), миналата година имахме авария с единия радиатор и близо 2 седмици стояхме хем на максимално пуснати радиатори, хем на отворени прозорци, докато отстранят повредата. Доплатихме по спомен 140 лв. Грубо смятам, че за месец това е умножено по 2 + водата - около 400 лв за 150 кв на максимум, но температурата вкъщи стигаше юлските и не можеше да се търпи.

Освен това в момента би трябвало да получавате прогнозни сметки, освен ако топлинният ви счетоводител не засича текущо. Изравняването тепърва предстои. Ако след това нямате за връщане, трябва да проверите къде е проблемът.
Вариант е и много топла вода да ползвате. Един комшия скоро се оплака,че оставил тримата си внука в негов ваканционен апартамент и те му опукали 2 кубика!!! (все едно аз пълнили басейн тези младежи) вода,киснейки във ваната всеки ден.

# 257
  • София
Да не се оплаква комшията.
И без вана всеки месец опукваме 6 - 8 куб. вода общо, 2/3 от нея топла. През седмицата сме двама възрастни, къпем се и мием нормално. В почивните дни + 2 малки деца. За съдомиална няма място.
Съседка до нас с 2 сина 30 и 35 г имат 0.5 куб. м. общо. Видимо не понамирисват докато сме заедно в асансьора....
Водомерите са дистанционни, монтирани от топл. счетоводител преди 2 г, ежемесечно отчитане на всичко.

# 258
  • София
Не знам, но за трима младежи за ваканция около НГ само е това. Интересно ми е дали дядото скоро пак ще им даде ключа. Той беше толкова шокиран, че не го питах колко дни е била тази ваканция.

# 259
Че какво са 2 кубика вода?! Нищо.
Когато сме вкъщи лятото, само с майка ми и аз, 6-7 кубика месечно си хабим, само топла вода, още толкова и студена (понякога 8 кубика). Вода си върви, и без да миеш и переш на ръка, но къпане, пране, тоалетна..

# 260
  • София
Питах комшията. Били са за 4 нощувки младежите. Е, не си представям 2 кубика за 4 нощувки и 3-ма младежи.
Ще погледна как вървят кубиците вкъщи, че ми стана интересно.

П.П. Мдааа, последната ни сметка е за около 10 кубика. 5 човека, след които бъдеща абитуриентка и тодлър, които ползват двойно повече от останалите, но за 30 дни. Може пък съседът да сравнява с неговото ползване на жилището и да не харчи много - сам мъж, пенсионер, който (поне това съм виждала и не знам дали после вкъщи минава пак през душа) се къпе на душовете след целодневен плаж и си купува храна отвън (т.е. надали хаби кой знае колко). Забравил е явно как се киснат младежите в банята. Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 13:15 от Fever Ray

# 261
  • Out of the Mix
Да.
В началото, като прочетох Фивър, си помислих как 2 кубика да са много месечно, но се оказа, че било за 4 дни. Да, прекалено много е, все едно водоноска са пълнили, водата не е спирала с часове.

# 262
  • София
Възможно е младежите да не са затегнали някое кранче и да е текло. А ако никой не посети имота може и още да изтича по малко вода и да върти водомера.
У нас се случва когато малките искат да се мият сами в банята. След тях проверявам и често тече слаба струйка - нали бързат и тичат.

# 263
Здравейте,

Получавам фактури, на които пише "Топлофикация София" ЕАД, плащам и т.н.

Има разправия и спорове с наемателка, която ми твърди, че трябвало и от ТЕХЕМ да получавам изчисления и кредитни известия. Струва ми се абсурдно.

Може ли някой да коментира ситуацията. ТЕХЕМ осъществява измерванията, а ги калкулира и получава сумите Топлофикацията. Двете фирми са си в делови отношения.
Става дума за сумите за потребление, а не за измервателни уреди.

Как мислите ...

# 264
Фактурите на Топлофикация са единственият документ за плащане към днешна дата. В скоро време от Техен ще минат да отчетат потреблението и след месец вероятно ще получите изравнителна сметка, в която ще е отчетено годишното потребление на парно и топла вода.
Не са прави наемателите ви да искат нещо повече от месечните фактури.
Може би се опитват да икономисват, не ползват парно и сумите им се виждат големи. Дали е така, ще се разбере от изравнителната сметка. Може и да са, а може напротив и дори да се наложи да доплащат пари.

# 265
На страницата на Техем София, вече има качени дати  за отчитане на уредите.

Изравнителните сметки ще са налични в портала след 15 юли 2025г.

# 266
При нас ще има отчитане на уредите, в началото на май,  Техем София, Бъкстон.
Изравнителните ще са през юли.

# 267
Здравейте,

Има разправия и спорове с наемателка, която ми твърди, че трябвало и от ТЕХЕМ да получавам изчисления и кредитни известия. Струва ми се абсурдно.

Може ли някой да коментира ситуацията. ТЕХЕМ осъществява измерванията, а ги калкулира и получава сумите Топлофикацията. Двете фирми са си в делови отношения.
Става дума за сумите за потребление, а не за измервателни уреди.

Как мислите ...
НАемателката не е права.
Заведете я Техем да ѝ  обяснят, към кого се плащат сметките и от кого се издават фактурите. Техем си е един топлинен  счетоводител и нищо повече. Той не произвежда и не доставя топлинна енергия, че да издава фактури.

# 268
  • София
Здравейте,

Деборана, а защо наемателката оспорва сметките и те обучава от къде да са?
Ако сте на ежемесечно отчитане и на парно, и на затопляне на вода в сайта на Техем може да видите изчислението. Но сметката пак идва от Топлофикация.
Ако имота е на годишно отчитане - писали са горе  за графика, дати и евентуално оспорване.
Кредитно известие може и да получите   ако са надплатили над миналия сезон.
Напр. 2023-24 са се къпали 5 че и човека в имота, а сега е самотна наемателка и ще и върнат това, което е над прогнозната сметка като кубици затопляне на вода. Или ако са топлили 3 стаи, а тя сега спи на кушетка в кухнята и топломерите в другите помещения са на 0.
А тебе те съветвам да се поинтересуваш, да си изясниш основни понятия и да си подготвена за всякакви въпроси на разни наематели. Ако ти е трудно - познаваме се, винаги съм насреща да се видим и да ти обясня принципите на монополиста.

# 269
Точно защото ми е напълно ясно, че другата страна по сделката е само Топлофикация и на нея плащам, ама като насреща ми се говорят глупости, а аз съм критична към себе си, реших да споделя.
Контактите с психично- неуравновесен човек като моята наемателка, са си изпитание.

Общи условия

Активация на акаунт