Къщата на инфлуенсърите - Тема 6 (сезон 3)

• 41 663
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
Жорката защо изобщо кани гости, никой не може да вземе думата от него.

# 421
Бубето е гадже на Ицака, бивша на Йоан-Петър и Богдан Динчев от тик ток. Аз не я харесвам, ако влезе в предаването съм сигурна, че би била потенциален дразнител, но Ицака би я представил в друга светлина.

# 422
  • София
Не мисля, че докато са гаджета има някакъв шанс да влезе.

# 423
Включвам се с малко закъснение в дискусията и има вероятност да се припокрива с част от вече изказаното.

Всяко едно качество независимо от неговото основно категоризиране като добро или лошо може да бъде считано за различно в зависимост от ситуацията. Същото важи и за крайностите. Както и през различните години, за да оцелееш, са необходими различни качества.
В дневно време да си скромен и послушен е много вредно. Живеем в свят пълен с егоисти и по-тихите чинно спазващи правилата обикновено са мачкани от останалите. Давам елементарен пример - един мрънкащ и настоятелен служител ще му дигнат заплата ако надува главата на шефа, а другия, който мирно си седи на работното място ще си го кара по старо му. Разбира се, ако първия е много краен и досаден ще му покажат врата като не го устройва и тук идва мярката.
В миналия век не е било много хубаво да си устат и нагъл, защото е можело да си навлечеш неприятности. Сега е обратното. Колкото по гръмогласен си дори без да имаш реални адекватни аргоменти другите се съгласят само и само да не им надуваш главата. Пример от предаването мога да дам с Александра от миналата година, която врещя тряще и рева вглъбена в идеята си. Ронси, която изобщо не харесвам, се опита първо спокойно и кротко да обясни и чак когато и нейните нерви не издържаха и избухна, опонентката и спря.
Скромността когато стигне до крайност е вредна за човек, защото другите започват да го мачкат и самия той страда. Хората, които не са такива, трудно биха разбрали. Давам пример - изключително ме е страх от високо и краката ми адски треперят дори когато се кача по-високо от третия етаж. Моя мъж, скачал с бънджи от най-високия мост в страната, не може да ме разбере и редовни ми вика да не се лигавя. Всеки има своята истина за такива неща, качествата и страховете са много субективни неща, но това не изключва истината на човека отсреща.

Друго, което ще изкоментирам, е самокритичността, която трябваше участниците да покажат чрез тази мисия/игра. Трудно е, адски трудно е сам за себе си да си направиш такъв анализ, който да бъде откровен и верен. Човек трудно може да се види отстрани и е много по-лесно да обвини външни фактори и хора за това, което не му харесва в собственото му поведение и действия. Изключително много живеят с грешна представа за себе си, защото:
а) много по-хубаво е когато се мислиш за страхотен;
б) не е толкова лесно да видиш собствените си негативи.
Често срещано е хората сами да си приписват негативни качества по три основни причини. Първата е фалшивата скромност и желанието отсрещния човек да каже "Не, не е вярно" или "Да, но пък си еди какъв си" и даже ако не кажеш нещо подобно после ти се сърдят. Втората - насадено им е от околните, че притежават това качество. И третата - просто не могат да се анализират толкова добре или искрено вярват, че са съвършени (Цонев, позна ли се? Wink ).
В този епизод от къщата видяхме доста опити са себеанализ къде успешен, къде не. Имаше си точно хора, предпочитащи да хвърлят прах в очите, използвайки аргомента - травма от детството. Всички имаме такива. Мислещите хора знаят корена на проблеми си, но не го използват като оправдание за действията или думите си.
Ще обърна и внимание на това, което описа Мария. Много хора страдат от такава тревожност, но ние не я виждаме. Споменавам го по две причини.
Живеем във времена където почти всичко и всеки е на показ. Интернет направи хората както много критични, но и същевременно много чувствителни. Социалните мрежи дадоха поле за изява на куцо, кюраво и сакато дали под формата да показва себе си, свойте мисли, физия и действия, дали като критици към другите. За съжаление не всеки има топките да понесе чуждото мнение когато то е негативно. Ще си позволя леко отклонение. Хейта  (копирано значение от Гугъл) - "Това е чуждица, която идва от английското hate. Според речника означава човек, който не е доволен от успеха на другите. Непрекъснато изтъква пропуските и неточностите на другите. В наши дни хората удобно избягват да приемат критиката и когато не им изнася директно го наричат хейт и приключват темата."
Да се върнем към случая на Мария. Цялото това съдене и критикуване на другите в социалните мрежи се пренася и извън екрана. Хората гледат другите по улиците и ги критикуват, гласно или на ум, по същия начин както биха критикували и чрез клавиатурата, защото това стана новото нормално (макар че колко пъти сме чували и от възрастните - "Внимавай какво правиш, че какво ще си помислят хората.) Цялото това нещо води до една затвореност и притеснителното на индивида, защото той ще бъде критикуват или нахейтен от околните без дори да се познават.
И чрез цялото това нещо искам да кажа, че дори някой да ни изглежда наред на външен вид или да си седи кротко в ъгъла, не знаем какво става в главата му.

Затварям кръга на словесните си излияния, връщайки се към скромността. Прекалената искрена скромност независимо дали е насадена в детството или породена от стеснителност и желанието просто да не разваляне комфорта на другите, или за да се избегне хейт и негативно мнение от останалите, е вредна за самия индивид. Отиването в крайност на това качество не вреди, а създава комфорт за всички останали, но самоунищожава човека.
Всяко качество, изолирано и стигнало до крайност, е вредно. Ако някой е чел Дивергенти, там много хубаво е описано.

С всичко това не казвам, че Азов е такъв като всичко изписани горе. Не го познавам лично, за да мога да кажа.  Просто защитавам тезата, че скромността може да е и негативно качество. Ще си позволя и последни размисли за изказването на Тодор по отношение на жените. За мен е смело това да се каже пред хората. Разбирам го, защото аз съм така с хората като цяло. Работата ми е свързана от години с ежедневна работа с клиенти, но ги мразя. На вън не ми личи и винаги се старая да съм усмихната и любезно, но вътрешно искам да ги напсувам.
Изказването на Тодор показва не само добра себеоценка, той знае защо е така, не го ползва като оправдание, но и смелост да застанеш и да го заявиш.

Всичко това са мойте развъждания по засегнатите теми. Това не ги прави истина.

# 424
Изслушах Чакалкаст без Чакала. И за мен беше огромно разочарование, че той не беше там, защото ми харесват мненията му като неутрален участник.
Бубето за мен е излишна - не, че не я харесвам, много е красива и сладка, но на няколко пъти повтори думите на Павел и Ицака от "Ще си кажат", а отделно от това твърде много се отплесва в приказки, когато не е нужно. Просто е неопитна. Динамиката на разговора щеше да е различна между Жорката и Ицака.

Друго нещо се сещам - мис Вкиснато мляко сумтеше как другите не искали коалиции (все едно срещу нея бяха Ивка и Марианов от предния сезон, а не хора, които реално направиха коалиция и то по-силна от тяхната), сега и Жорката казва, че вероятно са шушукали точно тези, които не искали коалиции... кои са тези? Втълпяват ли си? Да, чухме подобни думи от Валерия и Венета, но те го правят да изглежда все едно всички са го твърдели.

# 425
Според мен всяко човешко качество може да бъде и вредно, и полезно. Да, някак странно е да кажеш, че и добрите качества на даден човек са вредни, но си е истина. Защото има хора, които виждат качествата на даден човек, независимо дали са добри или лоши, и може така да стане, че да ги използват срещу дадена личност, за да имат някаква изгода. За това не виждам нищо лошо, че някой си е признал, че някое от добрите човешки качества, по някакъв начин, му вреди. Хубаво е да се говори по тази тема, за да се покаже, че има и други гледни точки по този въпрос.

# 426
Така и не разбрах кога излизат тези епизоди и защо последния беше толкова кратък. Този Антонио къде е ?

# 427
Така и не разбрах кога излизат тези епизоди и защо последния беше толкова кратък. Този Антонио къде е ?
Нови епизоди: всеки понеделник и четвъртък - 19.00 ч.

# 428
Антонио е на участие, твърдят, че ни изглежда дълго защото от един ден правят няколко епизода. Може би скоро ще се появи.

# 429
  • Paris
Епизодът беше супер! Браво на Алекса и Валерия за смелостта да споделят историите си! Милите момичета, не са имали лека съдба. Мария ме изкефи също със споделянето си за супермаркета. Азов ми стана много мил с това, което сподели за скромността. Чудно ми е само в какво се изразява “злобата към жените”, защото може да има и не добри интерпретации.
А къде са Васко(май така се казваше) и Антонио? Смятам, че е редно при такива игри да присъстват всички.

# 430
А къде са Васко(май така се казваше) и Антонио? Смятам, че е редно при такива игри да присъстват всички.
С тези отсъствия са неравнопоставени на останалите. И не е много честно в играта занапред. Редно е от продукцията да измислят нещо, което да е в техен ущърб. Примерно 1 автоматичен глас за тях по време на номинации или отнемане на някакво предимство при игра.  Поне като са навън, хапват и пушат на воля Grinning

# 431
  • Paris
В Чакалкаста на 41-вата минута Веси ли се чу?

# 432
Това обаждане и провикване зад камерата (и без микрофон) е голяма простотия. Да не говорим, че никой не й е дал думата, обажда се неканена. Включва се по своя инициатива.  Като толкова иска да каже нещо, да седне на дивана при другите и да говори.
Гласа не мога да определя дали е на Веси.

# 433
  • България
Аз видях в превюто за следващия епизод, че Коцето ще подстригва Кико, така че ще се случи нещо различно. Да видим дали ще му подравни косата, за да заприлича на човек.

# 434
Хах, откога скромността стана недостатък?
Дефиниция:
- избягването на привличане на внимание към себе си;
- омаловажаване на собствените постижения;

Който има очи ще види, не е нужно да се самоизтъкваме (освен, ако не живеем в Америка). Много по-важно е да има полза от действията ни. Определено ще се намерят интелигентни хора, които да забележат постиженията ни, а останалите не са интересни.

Нима Локалния не ви подразни с неговото самохвалство? – Толкова съм перфектен, че не се сещам за какъвто и да бил недостатък.

Валерия ми се видя малко по-обрана при споделянето, в сравнение с Ергенът. Тя също е споменавала за паник-атаки, след загубата на майка ѝ. Определено посещенията при психолог са ѝ помогнали да разбере, че споделянето на тежки семейни драми не води до разбиране и съчувствие от околните – някои неща е по-добре да пазим за себе си.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 03:56 от LadyCharming

Общи условия

Активация на акаунт