Покупка на Апартамента, какво да гледам?

• 2 783
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Всичко се гледа. Апартаментът се гледа,  всяко ъгълче. снимки, ако ти позволят.  Проверка на документи -адвокат.  Изработване на договори - адвокат и Нотариус.

# 16
Същите неща.

# 17
Щом дават кредит на такива хора, търсещи апартамен, положението е апокалиптично. Simple Smile

# 18
Ако става въпрос за мен, не планирам ипотечен кредит, а потребителски. Отглеждам сама детето си, предстои ми да си сменям работата и не мога да отделя много пари за вноска. За това не гледам нещо уау, апартамента, който ще гледам е старо ЕПК на 50-60 години, отвън го видях как изглежда, за вътре ще видя евентуално след десетина дни, защото продавачите не живеят в града. На този етап го искам предимно за инвестиция, имам малко заделени пари и ме е страх да не се обезценят, като приемат еврото. Знам, че за да може да се живее в апартамента ще трябват доста пари за ремонти, това или ще се прави на по-късен етап или ще се продава, според зависи. В момента трябва да планирам ремонти в жилището, в което живеем и което е на дъщеря ми.

# 19
  • София
Един съвет - купи ремонтиран апартамент с ипотека. Има такива, но трябва да се търси. Но е много по-разумно за сама жена.
Как така апартамент на дъщеря ти? Тя пълнолетна ли е?

# 20
Дъщеря ми е на 14, но с ММ нямахме брак, апартамента беше купен преди да се съберем и детето му е единствен наследник. Последните 2 години преди да умре, моя мъж на няколко пъти е отварял темата да идем при нотариус да ми прехвърли половината, но все го отлагахме. Той не е бил болен, поне не знаеше, защото не ходеше да се търси.         И аз предпочитам ремонтирано, даже и по-малко да е, честно казано този апартамент ми е голям, но ме изкушава, че в нашия блок, който не е панел и е на много удобно място. За ремонтирано малко ме притеснява да не би да се амортизира, докато отида евентуално да живея в него. На този етап няма как да отида да живея отделно от детето. И след няколко години, пак да трябва да се дават пари за ремонти.

# 21
  • София
Е как ще се амортизира ако седи заключено?
Ако пък го пуснеш под наем, то ще се изплаща даже.

# 22
Ако става въпрос за мен, не планирам ипотечен кредит, а потребителски. Отглеждам сама детето си, предстои ми да си сменям работата и не мога да отделя много пари за вноска. За това не гледам нещо уау, апартамента, който ще гледам е старо ЕПК на 50-60 години, отвън го видях как изглежда, за вътре ще видя евентуално след десетина дни, защото продавачите не живеят в града. На този етап го искам предимно за инвестиция, имам малко заделени пари и ме е страх да не се обезценят, като приемат еврото. Знам, че за да може да се живее в апартамента ще трябват доста пари за ремонти, това или ще се прави на по-късен етап или ще се продава, според зависи. В момента трябва да планирам ремонти в жилището, в което живеем и което е на дъщеря ми.
Потребителския кредит е с доста по-висока лихва, а и в общия случай е за доста по-малка сума. Може би е добре да се консултирате с кредитен консултант.

# 23
  • София
Най-добре директно в банката да се консултирате. Аз така с кредитния консултант - уж всичко точно, а после в банката излязоха проблеми. Най-ясно е с кредитния на банката.

# 24
Здравейте на всички. Реших да не отварям нова тема, а да използвам тази. От известно време се чудим къде да купим инвестиционен/ваканционен имот. Лутахме се между България и Гърция, но заради сложността на процеса по купуване в Гърция се отказахме от там и решихме да е на нашето море. Дотук добре, но започна сагата с брокерите и украинците. Оказва се, че 90% от обявите са на агенции, от които 40% украински. Масово търсят 3,6% комисионна от купувач без да са си мръднали и пръста за него. Повечето апартаменти са на подотчетни ВИК партиди, което не е съвсем безопасно. Но най-притеснителното за мен е това стоп капаро, което агенциите търсят и за което реално нямаш никаква гаранция. Та искам да ви попитам, трябва ли да се съгласявам с него или да търся имот, чийто собственик ще се съгласи на написано от мой адвокат намарение за купуване и след проверка на документите да сключим сделка или трябва да реагирам според ситуацията. Не стига, че цените са ужасно завишени, ами и брокерите допълнително ги надуват. После препират да бързаш да капарираш, защото стоят на опашка и ти попадаш в омагьосан кръг. Не знам какво да правя и как да постъпвам, вие какво бихте ме посъветвали?

# 25
Не бих платила стоп-капаро. Ако не го дават без, премествам се на друг обект.

# 26
Здравейте на всички. Реших да не отварям нова тема, а да използвам тази. От известно време се чудим къде да купим инвестиционен/ваканционен имот. Лутахме се между България и Гърция, но заради сложността на процеса по купуване в Гърция се отказахме от там и решихме да е на нашето море. Дотук добре, но започна сагата с брокерите и украинците. Оказва се, че 90% от обявите са на агенции, от които 40% украински. Масово търсят 3,6% комисионна от купувач без да са си мръднали и пръста за него. Повечето апартаменти са на подотчетни ВИК партиди, което не е съвсем безопасно. Но най-притеснителното за мен е това стоп капаро, което агенциите търсят и за което реално нямаш никаква гаранция. Та искам да ви попитам, трябва ли да се съгласявам с него или да търся имот, чийто собственик ще се съгласи на написано от мой адвокат намарение за купуване и след проверка на документите да сключим сделка или трябва да реагирам според ситуацията. Не стига, че цените са ужасно завишени, ами и брокерите допълнително ги надуват. После препират да бързаш да капарираш, защото стоят на опашка и ти попадаш в омагьосан кръг. Не знам какво да правя и как да постъпвам, вие какво бихте ме посъветвали?
Да си наемете брокер, който да защитава вашите интереси. Това със стоп капарото стана модерно в последно време. Аз не го разбирам, но го прилагат - един вид заявявате интерес, за да ви дадат документи да направите проверки. Със сигурност има как да бъде с текстове в документа, които да са във ваш интерес.

# 27
Да си наемете брокер, който да защитава вашите интереси. Това със стоп капарото стана модерно в последно време. Аз не го разбирам, но го прилагат - един вид заявявате интерес, за да ви дадат документи да направите проверки. Със сигурност има как да бъде с текстове в документа, които да са във ваш интерес.

Няма против при покупка да платя комисионна на брокер, но не и в тези размери. Опитах да намеря препоръки, срещнах се с няколко брокера, не си допаднахме. Но моят въпрос не е свързан с темата ЗА/ПРОТИВ брокерите, а дали да се съгласявам на стоп капаро и как са процедирали хора, които са минали по този път.

Не бих платила стоп-капаро. Ако не го дават без, премествам се на друг обект.
Някакси и аз съм с тази нагласа - или стоп капаро с документ от адвоката ми или никакво, но явно се е превърнало в масова практика и се чудя какво да правя.

# 28
Или се включваш в масовото залагане или гледаш от страни. За всеки случай нали знаеш какво казват по казината - залагайте отговорно пари, които може да си позволите да загубите.

# 29
  • София
Аз дадох на моите брокери 2 Хил първоначално, но те после ги включиха в комисионната, а свършиха много, много работа.

Общи условия

Активация на акаунт