Майчиния ужас -забелване на пениса при момченце .

• 1 197
  • 14
  •   1
Отговори
Привет !

Имам нужда от съвета на майки преминали през моя път . Имам момченце на 2г. И 3 месеца, което все още не е със забелено пишле . По принципно всяка вечер след баня дърпаме пишлето и малко по-малко се получава , по принципно има топчета смегма и едното беше доста голямо и беше точно на върха на кожичката .
Та с всичкия си акъл вчера го дръпнах малко по-силно и това топче взе, че се спука и кожичката се забели малко . Почистих го с Риванол и не изглеждаше зле нито малкия е плакал, нито показа някакъв вид дискомфорт . Обаче шока от това какво сътворих беше огромен .
Сутринта ми направи впечатление, че не е пишкал както винаги през ноща (забравих да добавя, че е още с памперс) . Храни се нормално и пие вода , НО като погледнах пишлето и дръпнах кожичката видях кръв и зачервяване около самото място . Пишлето не е подуто, но пишка по-малко от обичайното . От едната страна кожичката е като преди , но от другата където беше топчето стой като кратер .
Моля за съвет тъй като имам чувството, че съм си осакатила детето . Трябва ли да го водя на доктор ? По кой симптоми мога да позная, че има нужда от спешна помощ ? Кървенето опасно ли е ?
Благодаря много на всеки , който се отзове !

# 1
Пиши в темата на д-р Оги.

# 2
Мажете с Дефламол, обилно и често. Ако му опъва или пари да омекоти и да не залепне.

# 3
Ами, наистина е ужас! Това забелване е не самото  отживелица, но има вероятност да се нанесат големи вреди.
Децата ми са раждани извън БГ и още в началото педиатъра ме предупреди - там не се пипа!
Само и единствено лекар има право да извършва тая процедура!

# 4
  • София
Мажете с Дефламол, обилно и често. Ако му опъва или пари да омекоти и да не залепне.

Включвам се заради Дефламола. Това мазило не е подходящо, защото има по-съвременни средства - например Банивал.
Аз лично предпочитам при така описаните ситуации (нищо страшно не е станало) да се правят компреси с голяма марля и риванол - два три дни докато отзвучи раздразнението на мястото, а общо една седмица да се прилага Банивал. Може да се използва и Ригенома шпрей.

# 5
Аз лично заведох сина ми при уролог и той направи тази процедура за нула време.
И аз нямах достатъчно смелост да го направя
Заведете детето на лекар,тъй като инфекцията може да се задълбочи. Не мажете с дефламол или каквото и да е без лекар ,тъй като бебешката кожа е много деликатна ,да не говоря точно на това място .

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 21:41 от FBID100001745220325

# 6
  • София/Севлиево
И двете деца ги водих на лекар за това.Баткото по спешност в Пирогов, защото през деня на прегледа педиатърката, заедно с ММ ,направиха процедурата,но вечерта ММ като изкара главичката и не иска да се прибере.Доста се стреснахме,и доста ни се караха в болницата,после го водих няколко пъти на лекар, който да извърши процедурата.За щастие беше достатъчно малък и нищо не помни.С малкия ни беше страх, вече не живеехме в София и казах на новата педиатърка какъв опит имаме с големия.Тя директно ни прати на лекар.ММ го води няколко пъти и всичко бе наред.Пак бе достатъчно малък,за да не помни,но първите 1-2 дни плачеше и се държеше за пишката,като отказваше да се изпишка (с баткото вече не помня как точно беше с пишкането,но си го боля доста време).

# 7
Заведете детето на уролог. Аз нямах намерение да забелвам, но се наложи по медицински причини. Уролога му изписа специален крем, който да отпусне и отлепи кожата, забелването стана съвсем лесно.

# 8
Моят син също е на 2 години и 3 месеца и не сме правили никакви процедури. Още като бебе педиатърът ни каза, че нищо няма да правим, защото това със забелването вече не се практикувало. Когато стана на около година, се събра въпросната смегма и ние, паникьосани, отново се обърнахме към педиатъра, който ни каза, че ще се махне сама, но за наше спокойствие ни прати на хирург. Той от своя страна ни навика да сме оставили детето на мира, защото това било отживелица и варварска процедура и направо ни изгони от кабинета 😳😩😅. Смегмата наистина се махна след около 2 месеца без никаква намеса и също имаше дупчица на мястото на изтичането, която изчезна с времето. Към този момент пишлето все още си е незабелено. Само леко издърпвам, за да го измия по време на баня и това е. Различни мнения има по този въпрос, но при нас мнението на лекарите на детето е нищо да не правим и на този етап изпълнявам това, което ми е казано.
Имам приятелки, които живеят в чужбина, и за разлика от тук, лекарите там гледали учудено при въпросната тема. Та кое е по-правилно, аз лично не мога да кажа, но засега смятам да се придържам към съвета на педиатъра.

# 9
Надявам се, че нас ни отмина този ужас.
В момента малкият е на годинка и три месеца, и успявам да дръпна кожичката назад. Понеже съм виждала и как пишка, смятам, че буквално всичко е наред. Имам и потвърждение от уролог след преглед - нямам повод за тревога.
Когато беше на 20 дни, влязохме по спешност в болницата, заради висока температура. Там, главната сестра, въпреки че беше изключително остра, ми показа какво да правя при смяна на памперса.
Тя ме наблюдава веднъж и изригна как може акушерките да не ми покажат как да действам в тази област...
Оказа се, че първите месеци освен миенето, мазането с крем срещу подсичане,  се прави още нещо - кожичката се дръпва внимателно с чисти ръце назад, върха на пипито се минава с памуче, напоено с риванол и се слага памперса. Не е нещо от което да боли на бебето, поне моето и за други деца, за които разбрах за същата техника, не са ревали. Аз го правих поне до деветия месец, макар и да си призная че не беше всеки ден. В момента както казах, нямаме проблем.
И досега смятам, че това "зло" - да вляза по спешност за толкова малко бебе в болница, все пак беше за добро - да науча нещо, което да ми спести куп проблеми.
Но може да се каже задължително и още нещо - близка приятелка, отгледала три момчета, ми сподели, че при две от трите е имала проблем с твърде много кожа в тази област е и се е налагало да има операция. Т.е. процедурата с риванол при нея е помагала частично при двете момченца и изцяло при третото. Т.е. всичко си зависи и от самата анатомия на тялото.
Но при всички случаи риванола помага точно за смегмата...

# 10
Ако бебето пишка без проблем, там не се пипа и не се маже с каквото и да е. Мие се само с чиста вода.

# 11
Тя природата си е го измислила, не е нужно да се правите по-умни от нея. Смегмата си има функция и не трябва да се отмива.... Нито нещо да се дърпа, маже с реванол и т.н. глупости.
Аз също съм с три момчета, на 17, 15 и 12 и без никакви проблеми. Просто се следи за оплаквания, това е.

# 12
Нашето момче вече е на 5 и не е забелено. Засега само един път сме почиствали смегма, на около 4 беше, и се беше насъбрало доста. Напираше да излезне, когато се стисне и дръпне тя си излиза по малко. Почистих с лайка, смрадлика и съм много доволна от кремчето Бенивал. Уникален крем, той е точно за това. - "ОЗОНОТЕРАПИЯ при инфекции на пениса – баланит, баланопостит и фимоза вследствие на баланопостит, независимо от причината." Всякакво зачервяване изчезва след намазване.

# 13
Аз също съм майка на момче на 3 г и 9 м е.
Това със забелването и то насилствено никога не съм одобрявала.
Такъв проблем може да се получи със това да се бърза да се забелва пишлето особено на крехка възраст..
Да леко да дръпнеш кожичката за да измиеш да но иначе съм против.
Миналия Декември месец малкия беше на 2 г и 1 м бяхме при др Бранков във Токуда прегледа го и изписа кремче да го мажем.
След 1 месец  тоест Януари го заведох ме отново кожичката беше тръгнала накриво да се забелва.
Тогава го забели доктора и му правихме компреси със марля и риванол..Беше му подпухнало пишлето 3,4 дни.
До ден днешен всичко е наред .
Бих дала съвет на мамите със момчета е да не бързат и когато трябва да се обръщат към специалист.
Това не е шега работа.

# 14
Какво кремче ( предполагам с кортекостероид) ви предписваха, за да се отпусне, омекне кожата и да се забели по-лесно? Бенивала е за да лекува възпаления, доколкото разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт