Изневярата и след това ...

• 56 267
  • 1 574
  •   1
Отговори
# 1 365
Айде, да не се превъзнасяме толкова.
Никакви духовни сили не са, а защитен механизъм на психиката да оцелее от разочарованието и фрустрацията.
Висши духовни сили са нещо съвсем друго.
На всеки сравнително нормален е ясно, че след подобно счупване между двама, никога не би било същото доверието и интимността.

# 1 366
  • София
Точно. Нито нещо е висше, нито духовно. Да го облечеш в такива термини е едно забаламосване на психиката с цел да служи за лек на раните. Да почувстваш, че си направил нещо много велико и възвишено, като си простил, и то нещо, което е дошло от нагон и незачитане на чувствата ти. Да склониш глава, да се смириш, да намериш щастие в илюзия. Това ти дава фалшивото задоволство, че нещо зависи от теб, че ти стоиш морално по-високо, че си минал на друго ниво. Само дето това ниво не е това, за което го мислиш, а нивото на агне, което е приело, че ще бъде принесено в жертва за чуждия пир. Единственият, който трябва да се смири, сниши, да търси прошка, изцеление, да преработи действията си и фактът, че е бил готов да мине през цялото си семейство, за да ги извърши, е изневерителят.

# 1 367
Дори и той не е длъжен.
Моралът е субективно понятие.
Не знаем предисторията и неговата гледна точка преди изневярата.
Всеки има право да спасява психиката си по собствен начин. Но не и да го налага като общовалиден начин за правота или справедливост.

# 1 368
  • София
Разбира се, че не е длъжен. Просто ако някой трябва да го прави, е той. Ако не желае обаче, е напълно безсмислено дори да опитва.

# 1 369
В личните отношения и в психологията няма рационалност и предварително зададени правила. Не можем да облечем всичко това в дефинирани правила.

Прошката и на мен ми липсва като духовни сили. Но тя е заложена в основата на големите религии и за мен е нещо много висшо и трудно достижимо за нас, грешните хора. Духовността <--> материализма/ пресметливостта.

# 1 370
  • София
Че тя религията точно от правила се движи Wink

# 1 371
Точно религията не е пример за нещо висше.
Религиите имат строг алгоритъм на действие (над масите). Вина/прошка/подчиненост/смиреност.

# 1 372
Авторката не следва предварително зададените правила, че изневярата автоматично означава развод. Тя е решила да не разрушава бързо граденото повече от 15 г. в нейния брак.

С нашия (негативен) опит не знам дали може да сме и полезни, защото тя вижда предимно едностранчива гледна точка: развод.

Да бъдеш над нещата и да не очакваш от другия почти нищо, да си извисен, е нещо много ценно и трудно достижимо.

Най, важното, според мен, е тя да се чувства добре в кожата си и буквално да не се разболява, с или без развод.

# 1 373
Точно, когато се чувстваш свободно и добре в кожата си, не изпадаш в подобни ситуации и дилеми.

# 1 374
Така де, жива и здрава с мъжа и паралелната връзка барабар. Тя трябва да е не човек, а желязо. Пък и смисъл няма Simple Smile

# 1 375
  • Мадрид / София
Кажете ми как едно доверие може да се възстанови, веднъж изгубено? Да видя дали ще действа при мен. 🤔

# 1 376
Кажете ми как едно доверие може да се възстанови, веднъж изгубено? Да видя дали ще действа при мен. 🤔

Никак

# 1 377
Сори, ама хич не ми е ценно да съм духовно извисена и над нещата, докато мъжът ми си топва чушката с някоя. Да нямам очаквания? Нямам към комшията. Към човека до мен имам и още как.

# 1 378
  • София
Петко много фино се опитва да обработи авторката колко добър и възвишен човек я прави това да прости изневяра Wink Авторката ако ще прощава, ще прощава, никой не може да я спре, но някои "похвати" ми идват прекалено манипулативно.

# 1 379
Гузен е Калма, много гузен. Щото така може и иска, и още продължава да тъче на два стана. Хем душата в рая, хем оная работа до края 😁
А може да има и осъзнаване на вината и съжаление… Тя най-добре може да усети това, въпреки че в такава ситуация, предвид това че го обича и си иска живота и мъжа обратно, може да сбърка ловката манипулация с искрено съжаление. Изневеряващия докато се носи на крилете на тръпката от забраненото изобщо не осъзнава какви ще са последиците.

Общи условия

Активация на акаунт