Не можем да се разберем - старо или ново?

• 4 238
  • 108
  •   1
Отговори
Здравейте, ние сме младо семейство, на което му предстои да купи апартамент в София, в който да живее в дългосрочен план. Проблемът е, че се колебаем между две много различни жилища и с мъжа ми сме на различни мнения кое е по-доброто.
Единият апартамент е ново строителство - 2021 г., в тип затворен комплекс. Разпределението е хол с кухненски бокс, две спални, две бани и малка тераса. Има си вътрешен двор с ограничен достъп и гараж. Мястото и изложението му обаче според мен не са добри и разпределението на стаите не ми допада.
Другият е в тухлена сграда от 1987 г. Има хол, отделна кухня, две спални, две бани и тоалетна. За мен той е на много по-добро място, в по-приятен квартал и е по-светъл.
Проблемът обаче е, че мъжът ми не иска да е старо строителство. Аз се чудя тухлата - макар и стара - не е ли все пак по-добре от панелките, които са на същата възраст? В центъра има сгради от 30-те години, които си държат високите цени.
За мен е много по-важно апартаментът да е функционален и на добра локация. Предвид обаче, че предвиждаме това да е жилището ни за идните десетилетия, се притеснявам дали ако изберем старото строителство, няма да се окаже проблем в даден момент.
Въпросът ми е вие кой от двата апартамента бихте избрали?

# 1
  • INFJ
Стига хигиената в блока да е на ниво, тухлата си е добър избор, и винаги може да се направи основен ремонт на апартамента, ще стане като нов.
Бих избрала това, което ми създава повече уют, на по-добро място е, т.е. зависи какво предлага въпросният район. Изложението също има значение, не бих избрала жилище със северни стаи, например.

Не съм фен на затворените комплекси. Обикновено са като малки села, с Фейсбук групи, и често си измислят идиотски правила, които трябва да се спазват.

# 2
На тухлата и ЕПК им дават минимум 100 години живот. Затова и банките ги финансират с по-висок процент.

# 3
Аз за тухла проблем не виждам, че е стара. Огледайте входа, за да разберете манталитета на живущите - дали е боядисан, чист, сменена ли е входната врата, заключва ли се, има ли домофонната система, в какво състояние е асансьора, има ли струпани боклуци по площадките. Ако тези неща са ок - смело напред. Затворен комплекс с 3000 апартамента на кофти място не ме блазни изобщо. Но каквото и да кажем, според мен трудно ще навиеш мъжа ти за старата тухла, но успех все пак.

# 4
Апартамент от 1987 не е толкова стар, че да му мислиш за края на експлоатацията. Освен това сградата е слегнала, което има да се напуква се е напукало и изобщо дефектите се виждат. Проблеми евентуално може да има с качеството - изолация, дограми, мърляшка зидария... Все пак е соц строителство от късния период, а тогава си беше в реда на нещата дограми да се уплътняват с намачкани вестници например. Също капан може да са собствениците. Затова огледайте за качеството на строежа и за поддръжката на сградата. Ако е добро строителство локацията, светлината и разпределението са си неща, които не може да се поправят никога и си струват.
Иначе на жилище от 1987 таман му е време за смяна на цялото ВиК, евентуално електро... Но това си го знаете.

# 5
  • Beyond the stars
При така зададените параметри и равни други условия, гласувам за старата тухла.
Мъжът ми има достатъчен досег със строителния бранш и и е на категоричното мнение, че ново строителство не би купил. Доводи много - как се взема акт 16, как не се спазват предписанията на използваните материали, за да се гони срок, как строителния надзор е абсолютна проформа и т.н.
Със сигурност има и читави фирми, споделям неговото мнение само.

# 6
Ново, разбира се.
Основната причина е, че сградата не е компрометирана от къртене, ремонти и преустройства без мисъл. Другата причина е, че съседите почти сигурно са с по-ниска средна възраст - по-младите съседи са по-възпитани, кооперативни, разбрани, уважителни и плащащи от възрастните.

НС може да има минуси, но тук не знам дали нарочно си пропуснала минусите на тухления апартамент, а според мен те са причината мъжът ти да не го иска. Хубаво СС с хубаво местоположение, хубаво разположение, без нужда от голям ремон, с хубави съседи и на сносна цена е меко казано изключение и никой няма да го подмине ей така, защото било СС.

# 7
  • INFJ
Откъде е ясно, че ще са хубави съседите? Съседите могат да са много зле и в новото строителство, особено "по-младите" в момента са с хиляди претенции и са изключително конфликтни.
До късмет си е на какви хора ще попаднеш, ако трябва да избирам, бих избрала по-зрели хора.

# 8
Зависи от цената и състоянието на СС. Ако не е ремонтиран - дограма, изолация, електро, вик и тн, то при равни цени, ще ви глътне още МНОГО пари и НЕРВИ докато го докарате до състоянието на НС. Ако цената му е съобразена с нуждата от ремонт или вече е задоволително ремонтиран, със сигурност бих избрал СС заради разпределение и локация. Дадоха ви доста съвети, които са вярни. Единствено не мисля че в НС ще срещнете по-възпитани млади хора, защото не е гаранция. След 15-20г този нов затворен комплекс ще стане пълен със стари хора, и като го знам новото поколение какво е, вероятно ще е по-мърляв и нагъчкан от сегашните панелки. Та не е довод затворен комплекс особено мастодонт. Според мен за СС ако е за ремонт - сметнете си цената за ремонта и искайте отстъпка и купувайте него. Мъжа ти му кажи да прочете форума, в който НЕ пишат само бг мами, а има и доста бг татковци и лели (които доста разбират).

# 9
Ново, разбира се.
Основната причина е, че сградата не е компрометирана от къртене, ремонти и преустройства без мисъл. Другата причина е, че съседите почти сигурно са с по-ниска средна възраст - по-младите съседи са по-възпитани, кооперативни, разбрани, уважителни и плащащи от възрастните.

НС може да има минуси, но тук не знам дали нарочно си пропуснала минусите на тухления апартамент, а според мен те са причината мъжът ти да не го иска. Хубаво СС с хубаво местоположение, хубаво разположение, без нужда от голям ремон, с хубави съседи и на сносна цена е меко казано изключение и никой няма да го подмине ей така, защото било СС.
Това е идеалната картина за НС.
Съседите са на късмет - никой не може да каже какви са. За мен идеалният вариант е сградата да е на около 10 години. Предполага се, че основните проблеми на НС са вече отстранени. До нас построиха нова кооперация, доста хубава. Акт 16 получи точно преди да започне пандемията. Наши познати си купиха апартамент там, та горе-долу знам какви са им проблемите. Доста от тях правят нови ремонти на баните заради напукани плочки от слягане. Оставили им улуците на северната площадка(на ниво втори етаж) да текат свободно на нея. На самата площадка "някак си" пропуснали да сложат хидроизолация и сега стената на приземния етаж на входа, която се пада под тази площадка е мухлясала. При дъжд с вятър съседите им на 3тия етаж, който е непоследен, имат някакъв теч точно до входната врата. Съседите им отгоре нямат и още не могат да установят от къде точно идва. Опитват се да минат някои ремонти по гаранция, но за сега само се опитват Simple Smile

# 10
Ново строителство не бих взела. Трябва много ама много да ми харесва разпределение, район , цена и тн че да се замисля. Мой познат който е майстор цял живот в строителството, преди време той и още няколко негови колеги си купиха на зелено жилища в точно такъв затворен тип комплекс. След това като беше готов, тяхната фирма ходи за довършителни работи. Е, каза че качеството е под всякаква критика, таваните падали, правили ги наново и не знам си какво. Той и колегите му, които си бяха взели апартаменти на зелено , ги продадоха без изобщо да отидат да живеят там..

# 11
Новото панелка ли е, ЕПК или какво?
Мен от затворените комплекси тръпки ме побиват. Макар че една приятелка живее в такъв комплекс и ми изглежда доволна.
Все пак бих избрала тухла пред ЕПК и панелен блок, макар да са по-нови. Особено щом местоположението и разпределението на стаите ти допадат повече. Бих отишла с някой познат сериозен строителен инженер (имаме такъв в родата и ми е давал съвети) да огледа двете сгради и да си каже мнението все пак.

# 12
  • Пловдив
И аз определено не бих взела НС, особено след ежедневен личен опит с днешните инвествитори и строители.На един нов разпродаден комплекс собственика ме попита дали не искам да си купя апартамент, като му казах че не искам отговора му беше - и аз не бих...

# 13
  • София
Стига да се поддържа и да са санирани покрив, тръби, външни стени и общи части, старото винаги ми е приоритет. Новото тепърва ще сляга и ще изскачат проблеми.
Имаме и НС, и СС. Огромна е разликата. Плюсовете са за СС.
Затворен комплекс също не е моето, защото се плащат всякакви такси и таксички за поддръжка, охрана, озеленяване и какво ли не още, без да е ясна горната граница, а обикновено постоянно си в Биг Брадър.

# 14
Мои приятели в НС имаха ужасна влага. Стените не бяха изсъхнали. То си има срокове на зреене и съхнене на отделните елементи на сградата, които съм сигурна, че не се спазват на 100%..  като гледам как ги строят за 2 месеца. И им се наложи да търсят някакви промишлени влагоабсорбатори, че да си изсушат апартамента. Влезнаха да живеят 2 години по-късно.

Това със съседите е абсолютен късмет. Простотията няма възраст и пол. И друг път съм писала за едни съседки наемателки. Бяха на пръв поглед мили баба, дъщеря и внучка.. оказаха се луди жени, изкарани като от някой психотрилър. Сега в нашия блок, СТ тухла, живеят баби и лели, които си поливат цветята и не се чуват. Нов блок пълен с млади смейства ми звучи като лудница, а и наистина претенциите са до небесата. Отделно затворения комплекс наистина се превръща в един ужасен клюкарник. Често там купуват и чужденци, които си имат своите особености. От приятели съм слушала какви ли не истории от кокетни затворени комплекси.

Общи условия

Активация на акаунт