Не можем да се разберем - старо или ново?

• 6 265
  • 113
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Ново и пак ново. Старото няма да стане по-ново с ремонт, а и с непредвидимите регулации налагани от ЕС може скоро да стане и непродаваемо.

# 31
Без да знам локациите, не мога да те посъветвам. И чертежите, снимки също. Етажът също е важен. Изложението е важно,  както и отстояния от съседни сгради. Транспорт, Инфраструктура, Паркиране. Квартал.
 Съседите не може да знаем, защото се менят и те през годините, но ако разпиташ и за двете сгради, поне ще се ориентирате какви проблеми има. Живеяла съм в панел, и сме сменяли вертикални тръби в баните. Съседката под мен се отказа от ремонта,  и точно в нашата баня сложиха да гледам болтове свъзващи старите и новите тръби, късме! Ако е старо строителство, гледай тръбите, не мебелите. Мебелите не са важни, мебели винаги може да си купиш.
Даже по-хубаво да го купиш празно. Ще спиш ли на леглото на някой пенсионер?

# 32
Ново, само проверете правилата на затворения комплекс. СС бих взела само на топ локация с цел инвестиция.

# 33
  • Out of the Mix
Ако говорим за масови апартаменти, СС и аз бих гледал.
Ново има хубави, но цените, които искат, са неадекватни за БГ реалността, и им казвам да си ги продават.
Такси и таксички не бих плащал в затворен комплекс(ЗК), отивам директно на къща при този вариант.
Аз живея в старо, панел в добро състояние, всичко му е направено, освен санираните общи части (външна изолация на дограмата на входа), фина шпакловка на входа и нямаме камери все още. Тишина е при мен, късмет.
Имаме и къща, имам и познати в ЗК, ЕПК, и какво ли не, роднини в една от китайските стени в Зона Б-5 зад Мола, друга роднина в Бели Брези НС, отвратителен блок в близост до Красно село, единият чифт баба и дядо бяха в Лозенец в тухла.Та, не е да нямам поглед 25+ години.
НС е мега нагъчкано в повечето райони и места, не се диша и си гледаш с комшията гащите.
Зависи какво е СС и НС, когато се избира конкретно, но масовото ново, конвейерното ми е твърдо не.
Искам реална квадратура и светла част, не 40% общи части.

Санирани общи части почти няма в масовите блокове по кварталите. В моя район има само 1 вход, и то защото 1 от живущите от 20+ години се занимава с изолация, който го познавам и ми сложи и на мен в съседен блок, и един ден седнал и решил да се ангажира с това. Външните изолации лека полека напредват, собствениците слагат от време на време, но има още много какво да се желае. Който се дърпа, няма пари, или просто не иска, един ден най-вероятно най-старите блокове ще ги санира държавата, след 15-20 г., и ще им влизат в балконите без да ги питат. Панелките спокойно ще изкарат поне до 2050-2060 г.
Проблем са фугите, и по по-старите сгради вече има значително износване, люпеща са мазилка и си иска поддръжка. Под мен са с изолация на 20 г. и вече износването си личи и си трябва наново да се измаже, но надали ще го направят. Този, който прави моята санира, не просто да налепи изолационния материал, а много внимателно обследи всичко, обвана и запечата фугите, и потенциално проблемни места около изолацията отгоре, отдолу и отстрани.

Дограмите на общите части почти навсякъде вече са сменени.
Както и тръбите, щранговете и покривите са оправени и се поддържат.
Входните врати отдавна почти навсякъде са с контролиран достъп, с чип, някъде и камери се показват.
Чисти се навсякъде по 2 пъти в седмицата, 1 основно с препарати и вода, 1 метла и проверка.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 01:29 от Revoker

# 34
Няма да цитирам точно местонахождение, затворен комплекс в СФ, правилата за живущите бяха около 200 страници и включваха, че нямаш право да снимаш отвътре навън от жилището си т.е. външните общи части, защото можеш да притесниш живущите или да попаднат в кадъра. Имаше регламентиран вид на простор и т.н.
И охраната си следеше за всички правила от наръчника.
Таксата беше 360евро на месец, ако не ме лъже паметта. Това преди 3-4 години.
Ехааа! Нещо като затворническо общежитие.
Хубаво е да има правила, но в границите на нормалното.
Сигурно искат и свидетелство за съдимост и препоръка от кварталния.

# 35
Твърдо ЗА съм за това да не може всеки да си слага климатик, където пожелае. Както и за забраната да се простира пране на терасата.

Относно достъпа - не виждам проблем охраната да звънне в жилещото, в което някой идва на гости и просто да му потвърдят. Отнема точно една минута и не е никакъв проблем. Нужно ли е да споменаваме недостатъците на това всеки да може да има свободен достъп до двора на сградата?

При всяка една етажна собственост трябва да има много ясни и подробно разписани правила, които да се спазват от всички живущи именно, за да се избегнат своеволията на 50-100 различни домакинства.

# 36
  • Beyond the stars
Няма да цитирам точно местонахождение, затворен комплекс в СФ, правилата за живущите бяха около 200 страници и включваха, че нямаш право да снимаш отвътре навън от жилището си т.е. външните общи части, защото можеш да притесниш живущите или да попаднат в кадъра. Имаше регламентиран вид на простор и т.н.
И охраната си следеше за всички правила от наръчника.
Таксата беше 360евро на месец, ако не ме лъже паметта. Това преди 3-4 години.
Ехааа! Нещо като затворническо общежитие.
Хубаво е да има правила, но в границите на нормалното.
Сигурно искат и свидетелство за съдимост и препоръка от кварталния.

Аз по принцип съм “За” наличието на правила и спазването им, защото това гарантира комфорта в обществото по принцип.
Но да не мога да снимам един залез през терасата на собственото си жилище, ми идва леко в повече.

# 37
Относно достъпа - не виждам проблем охраната да звънне в жилещото, в което някой идва на гости и просто да му потвърдят.  

Ама той не звъни. Стоим на бариерата в колата, той ни гледа, ние го гледаме. Пуфти. Поти се. Не са го предупредили. Отлично знае, че няма такова правило. Апартаментите са така номерирани, че само поканен човек ще знае къде отива. Ние сме си казали "паролата" и пак. На езика му е да ни върне. Мъжа ми предлага да звънне да попита за потвърждение, но чичото знае, че ще го овикат, защото тази практика я няма в 200те страници правила Grinning накрая "от него да мине" ни пусна да влезем. Друго си е да разполагаш в власт Grinning Излишно е да казвам, че приятелите ни бяха леко изнервени от своеволието.

# 38
Същите правила ще важат и за теб, не само за останалите. Просто още не си попаднала на правило, което ще те подразни, или ще ти бърка в джоба редовно. А щом тези жилища идват с 200 страници "упътване", все ще се намери нещо и за теб.
Идеята да живееш с други хора, а не да ядеш кални ягоди в гората, е, че трябва да не пречиш на другите. И за това има правила. Може едно да не ми хареса, но със сигурност другите 199 други ще ми пасват. Мен правилата не ме плашат, плашат ме хората, за които трябва да се направи изключение непременно, щот тъй. Всеки иска на новичко и чистичко, ама като му кажеш да си избърше калта от обувките, почва да се сърди. Съжалявам, че някой не е разбрал още, но хубавото е хубаво, защото се поддържа и се дават пари за него.
На който му е кисело гроздето, иска да си опъне размъкнатите тениски на терасата, да храчи в асансьора, да пуши в тоалетната и да мрънка за 10 лв месечно за чистачка - панелки за продан колкото щеш има. А може и да се върне там, откъдето е дошъл и изброените практики се считат нормални, всичко добро ще му пожелаем.

# 39
  • Beyond the stars
Изключително грозен и груб коментар, но пък с доста претенция.
Типично.
Считам, че всяко обосновано мнение с претенция за култура и възпитание, може да бъде изказано без епитети и в рамките на добрия тон. Една интелигентна дискусия го предполага, нивото на тази рязко падна.

# 40
  • Out of the Mix
Това със забрана на пране на балкона от Германия ли сте го видяли, чули? Или откъдето и да е.
Аз съм против простирането пред балкона, със забити "анкери" и винкели, но в рамките на самия имот вътре, да ме ограничава някой, няма да се разберем. Не мога да го разбера това с простирането - пълнят се дрехите с прах, птички ги цвъкат и какво ли не.
Това се получава защото всеки "усвоява", аз не съм нищо избивал и преправял, ползвам си балкона по предназначение, дрехите са си вътре, и се открехва външната дограма колкото да излиза влагата и да се проветрява. Така е най-прилежно и културно. В същото време вятър не ги брули да падат от щипки и не се цапат. Щипки също не ползвам.
Реалността в БГ е така, и живеем спрямо нея. Ако сме на друго място и условията са други, и всичко.
Много хора имат и сушилни.
Асансьор не ползвам, спортувам.
Олигофрени навсякъде има, не е до панелка, ново, старо, луксозно.
Селянията или си я носиш цял живот, или си културен.

# 41
Между живеещите в гората и най-префърцунените, претенциозни живущи в ЗК, има доста среда. Хубавото може да е хубаво навсякъде и без да плащаш по 1000лв таксички всеки месец, или за всяко нещо да ти трябва разрешението на група кокошки. То си е до манталитет и възпитание. Под наем ли си, или в собствено жилище в крайна сметка, че ти се налагат стотици правила, които не са вписани в законите на държавата?

И не знам какво ви пречат "раздърпаните тениски", но не сте особено природосъобразни. По-добре да ви се наруши малко естетичният вид на терасите, и напълно безплатно да си изсушите дрехите, отколкото да горите енергия за глупости, особено през топлите месеци.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 10:22 от bubanka

# 42
Затова всеки си преценява предварително преди да купи имот, дали може да се съобразява с 200 страници упътване и определена месечна такса за поддръжка.

В момента възможностите за избор на жилище са доста, така че всеки да може да избере това, което най- много го устройва.

Но да купиш имот, за който си разписал, че ще спазваш определени правила и след това да недоволстваш - това е неуместно.

# 43
Нарцùса, все още живеем в свободна държава, за да се съобразяваме с неща, които някой си е измислил. И докато някои правила могат да бъдат полезни за всички, повечето звучат, като измислени и написани от някоя недоволна от живота тетка. Сигурна съм, че ако някъде се намесят адвокати, повече от половината глупости ще отпаднат.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 10:47 от Elunaria

# 44
Живяла съм в панел, но не бих си купила. И то на тези цени е абсурдно! Харесвам и затворените комплекси, бих си купила и там нов. Това с усвояването на терасите трябва да се забрани според мен. Да, простирам на терасата, но нямам димяща скара и не си тупам килимите и покривките през терасата или пък да пуша и да си тръскам пепелта през балкона. Което правят съседите ми отгоре, Силистренци от голямото добро утро....., но ги изтърпявам идват само през лятото! Така че още един глас за затворения комплекс от мен.

Общи условия

Активация на акаунт