Не можем да се разберем - старо или ново?

• 6 263
  • 113
  •   1
Отговори
# 105
Истинските  транспортни драми  се случват при 16-17г. ''деца''. Когато не винаги е уместно да бъдат возени от мама/татко,  още нямат капацитет да са шофьори, а  дори само възможността да бъдат возени от някой с току-що взета книжка и кола докарва кошмари на родителите им.
''Деца-та'' вече не се прибират както преди, преминават през много специален период и сякаш  за да ни върне за някакви минали прегрешения съдбата им изпраща и първите любов-и. Въобще нищо не е такова, каквото го бяхме мислили, а новото никога не би ни хрумнало.
Много оживено и осветено място в непосредствена близост до метро+ рейсове, трамваи изведнъж ни се вижда като най-идеалното въпреки прахта, проблемите с паркирането, екшъна- етажна собственост и наличието на съседи буквално на всяка крачка и дори през една стена за хора чийто предишен избор е бил в гората и без съседи си е сериозна промяна. И всичко за да сме спокойни за децата си, когато вече нямаме контрол над тях, но пък  и още не са съвсем готови да отлетят.
 Късмет!

# 106
Здравейте, ние сме младо семейство,
Скрит текст:
на което му предстои да купи апартамент в София, в който да живее в дългосрочен план. Проблемът е, че се колебаем между две много различни жилища и с мъжа ми сме на различни мнения кое е по-доброто.
Единият апартамент е ново строителство - 2021 г., в тип затворен комплекс. Разпределението е хол с кухненски бокс, две спални, две бани и малка тераса. Има си вътрешен двор с ограничен достъп и гараж. Мястото и изложението му обаче според мен не са добри и разпределението на стаите не ми допада.
Другият е в тухлена сграда от 1987 г. Има хол, отделна кухня, две спални, две бани и тоалетна. За мен той е на много по-добро място, в по-приятен квартал и е по-светъл.
Проблемът обаче е, че мъжът ми не иска да е старо строителство. Аз се чудя тухлата - макар и стара - не е ли все пак по-добре от панелките, които са на същата възраст? В центъра има сгради от 30-те години, които си държат високите цени.
За мен е много по-важно апартаментът да е функционален и на добра локация. Предвид обаче, че предвиждаме това да е жилището ни за идните десетилетия, се притеснявам дали ако изберем старото строителство, няма да се окаже проблем в даден момент.
Въпросът ми е вие кой от двата апартамента бихте избрали?
Това с гаража бих предпочел. В противен случай ще ти отиват едни 2000лв годишно за да ти е колата на 10-15 минути пеша от жилището. Аз без гараж/паркомясто нито бих купил, нито бих наел. Стига ми едно жилище със "свободен паркинг".

# 107
Не би ми хрумнало, но се оказва у нас всичко е възможно Rolling Eyes:
https://www.youtube.com/watch?v=LhSoS2UbdF4&ab_channel=bTVMediaGroup
Коментарите отдолу също са доста информативни.

# 108
  • София
НС е за предпочитане. По практично разпределение. Ако не вярвате отидете в ИКЕА и вижте примерния им двустаен апартамент в площ на гарсониерка панел. При НС всичко е по-ремонтно пригодно. Съвременно изпълнение на електро и ВиК(достатъчен брой контакти, адекватно натоварване на ел. системата, възможност за монтаж на съвременни атрибути в банята). НС често имат килер в апартамента вместо мазе, както е в СС. За мен мазето е неизползваемо поради ред причини(често се разбива, мръсно, влажно и студено, "далеко", сигурно има и още). Колкото и да не ви се вярва холокухнята за мен е предимство. Дава възможност да си постоянно с гостите си дори да трябва да отскочиш до "кухнята" за нещо. Позволява, докато готвиш, да гледаш децата, които си играят в "хола". За миризмите си има абсорбатори. В СС за да не се омирисва целия апартамент трябва да готвиш на терасата при затворени ВСИЧКИ врати в апартамента и така миризмата достигаше само до коридора(така правеше майка ми). И най-важното предимство за мен на НС е, че може с един винтоверт само да си монтираш, каквото искаш на стената, без излишни дупки, без съседите да разберат, че монтираш нещо. Никой не кара никого да купува НС със спални от 10кв. Относно кв. общи части също не се гледат. Гледаш цената Х за апартамента и дали те удовлетворява. А това на базата на какви квадрати е формирана цената не е важно, както като си купувате кола гледате крайната цена а не разбивката колко средно струва една част. Общо взето каквито недостатъци може да има в НС като влага,  слягания и т.н. ги има и в СС. Има СС на буквата Г правени(в Люлин и Обеля съм ги виждал) там отстояния дали има? На родителите ми панелката(мой набор) още сляга. 2 пъти правеха плочата пред входа и пак се е отворила дупка. Единствено СС тухла, но то си е като НС с повече условности.

# 109
Karinella, решихте ли нещо?

# 110
  • София /Абсурдистан
От новото строителство си заслужават само луксозните апартаменти, за който може да си ги позволи, разбира се. Те са достатъчно просторни, имат гледка, на хубави места са. Масовката е супер маломерна, чак клаустрофобична и доста некачествена. Имам личен поглед над това. Килери никъде не съм видяла, освен в най-старото строителство. В старото строителство площта е реална, много по-просторно е. Холокухнята е въпрос на предпочитания, аз лично не харесвам, но в момента имам такава. Абсорбаторите нищо не теглят както трябва, моят е цели 900 кубика и пак си мирише. Предпочитам отделно кухня с трапезария и отделна дневна. Сега сме в преустроен апартамент старо строителство, жилището ни е собствено, но е малко за нас. Много търсихме по-голямо жилище старо строителство и накрая се ориентираме май към къща. Гледахме и жилища в затворени комплекси, в Младост 2 също. Ами не е ок, поне за мен. Строителите са спестили от всичко. В асансьора едвам се навряхме трима души, толкова тесен. Майките си носят количките по стълбите защото не влизат в асансьора. Антре почти няма. Къде да се оставят обувките и връхните дрехи? Няма и канализация, а септична яма, чак не мога да повярвам. Блок и септична яма?! Детската площадка е под прозорците на спалните и са осигурени целодневни ревове и писъци, ми не, мерси съм.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 11:28 от The Iron Lady

# 111
От новото строителство си заслужават само луксозните апартаменти, за който може да си ги позволи, разбира се. Те са достатъчно просторни, имат гледка, на хубави места са. Масовката е супер маломерна, чак клаустрофобична и доста некачествена. Имам личен поглед над това. Килери никъде не съм видяла, освен в най-старото строителство. В старото строителство площта е реална, много по-просторно е. Холокухнята е въпрос на предпочитания, аз лично не харесвам, но в момента имам такава. Абсорбаторите нищо не теглят както трябва, моят е цели 900 кубика и пак си мирише. Предпочитам отделно кухня с трапезария и отделна дневна. Сега сме в преустроен апартамент старо строителство, жилището ни е собствено, но е малко за нас. Много търсихме по-голямо жилище старо строителство и накрая се ориентираме май към къща. Гледахме и жилища в затворени комплекси, в Младост 2 също. Ами не е ок, поне за мен. Строителите са спестили от всичко. В асансьора едвам се навряхме трима души, толкова тесен. Майките си носят количките по стълбите защото не влизат в асансьора. Антре почти няма. Къде да се оставят обувките и връхните дрехи? Няма и канализация, а септична яма, чак не мога да повярвам. Блок и септична яма?! Детската площадка е под прозорците на спалните и са осигурени целодневни ревове и писъци, ми не, мерси съм.
Блок и септична яма?!  Звучи ми повече от абсурдно! Нима е възможно такова нещо?

# 112
  • София /Абсурдистан
Възможно е и още как Simple Smile даже има много блокове така, които не са присъединени към канализацията защото мрежата нямала капацитет, или поне така ни казаха. Ние гледахме един такъв точно в Младост 2. Колата фекалка, с извинение, идва всяка седмица да чисти ямата. Не знам какво ще стане ако не дойде, не ми се мисли. Таксата за общите части беше 42лв., не е много. Води се затворен комплекс.
На всички, които търсят жилище бих казала да попитат първо дали блока е присъединен към канализационната мрежа.

# 113
Има и кадърни строители. Имоти предостатъчно има за продажба, всеки според вкуса си. Аз пък ненавиждам кухня и трапезария отделно. Дойдат ти гости и почва едно бягане с чинии, не мерси. Другото е, че повечето хора точно на кутийките налитат, за да не плащат големи общи части. Новия ни апартамент е с 22кв общи части, но има широк коридор, широко стълбище, голям двор,  2 асансьора и тн. Но не всеки иска да плаща такива общи части. Като не иска си купува маломерно жилище.

Общи условия

Активация на акаунт