Не можем да се разберем - старо или ново?

• 6 428
  • 113
  •   1
Отговори
# 60
  • София
При работеща ЕС спокойно може да има правила и в СС, с които да е уредено и простирането, и поставянето на климатици, и поддръжката, и глобите при неспазване, че даже и да не се дават пари, понеже в голяма част от кооперациите СС има помещения, предвидени за офиси и магазини, които са съсобственост на живущите и евентуалните наематели могат да покриват всички или повечето общи разходи и ремонтите.
Важно е да се гледа и избира.
И всеки да е готов да взаимодейства с останалите съсобственици, вместо да чака някой отвън да дойде да им оправи нещата.

# 61
Това с прането изби рибата, ама щом са си направили правила хората. Иначе дрехите съхнат най-добре на въздух и слънце, и е най-хигиенично.
По темата, може би, ако авторката сподели локациите на двете опции и архитектурните планове, ще получи по конструктивни мнения. Така само общи мнения могат да се дадат, които няма да помогнат с нищо.

# 62
В голяма част от Канада например простирането е забранено в цели градове. Това са общински наредби и се спазват. Провесените гащи на простира не са най-естетичната гледка.

И наистина в кои райони са тези жилища е от изключително значение. Без тази информация, всичко е празни приказки.

# 63
Обаче хората като идат в Дубровник (например, за там се сещам) почват да се възхиващат на опънатите гащи и сутиени по теловете над главите им Grinning все пак това е духа на мястото, има си свой чар и т.н. клишета. У нас като висят гащи от терасите обаче, вече е егати селянията Joy

# 64
  • Beyond the stars
Обаче хората като идат в Дубровник (например, за там се сещам) почват да се възхиващат на опънатите гащи и сутиени по теловете над главите им Grinning все пак това е духа на мястото, има си свой чар и т.н. клишета. У нас като висят гащи от терасите обаче, вече е егати селянията Joy

Прането ми е най-хитово в Италия, в частност Неапол. Навсякъде е. В това число на сушилки на тротоара между хора и мотопеди.
Между дървета, къщи и т.н.

Сори за офф топика.

# 65
Ами аз живея в стара сграда, в която всички имат като вътрешни тераси, които гледах към малко вътрешно пространство и се виждат само от съседите реално. И други сгради са така и прането не гледа към улицата, в същото време съхне на слънце и въздух. Който не иска да му се гледат гащите има съответните решения. А че някой си фетишист ще рече да ми открадне бельото или да го погледа, не ме вълнува.

# 66
  • There I was on a July morning
Мда, и във Венеция се развяваха едни простори с пране, които не пречат на милионите туристи, но знаем, че БГ-мамата е с високи културни и естетични критерии и подобни гледки са под нивото й. Stuck Out Tongue Winking Eye

Относно въпроса за старо срещу ново строителство - няма универсален отговор, принципно съм за новото, но не на всяка цена. При така описаните жилища от авторката - старият апартамент ми изглежда по-добра опция. Ако е с хубаво разпределение и изложение, добре поддържан вход, подменени ВиК щрангове, големи отстояния от съседните кооперации и по-добра локация, не мисля, че "възрастта му" е проблем.

# 67
Мда, и във Венеция се развяваха едни простори с пране, които не пречат на милионите туристи, но знаем, че БГ-мамата е с високи културни и естетични критерии и подобни гледки са под нивото й. Stuck Out Tongue Winking Eye

Относно въпроса за старо срещу ново строителство - няма универсален отговор, принципно съм за новото, но не на всяка цена. При така описаните жилища от авторката - старият апартамент ми изглежда по-добра опция. Ако е с хубаво разпределение и изложение, добре поддържан вход, подменени ВиК щрангове, големи отстояния от съседните кооперации и по-добра локация, не мисля, че "възрастта му" е проблем.

И в други теми е ставало на въпрос, но не е ли целта да вземаме предимно положителния пример от чужбина?

# 68
  • There I was on a July morning
И кое му е положителното на това да ти бучи сушилнята няколко часа и да хабиш ток и вода за нещо, което може да  изсъхне за няколко часа на слънце?
За мен далеч по-грозна гледка са старите и закърпени фасади - 1 етаж с остъклен балкон с ръждясал винкел, следващият - с неостъклен, по-следващият зазидан с тухли Итонг и ПВЦ дограма, едни с външна изолация, други - без и всички боядисани в различни цветове на дъгата. Ако ще взимаме положителен опит от други страни, нека първо да си оправим сградите.

# 69
И кое му е положителното на това да ти бучи сушилнята няколко часа и да хабиш ток и вода за нещо, което може да  изсъхне за няколко часа на слънце?
За мен далеч по-грозна гледка са старите и закърпени фасади - 1 етаж с остъклен балкон с ръждясал винкел, следващият - с неостъклен, по-следващият зазидан с тухли Итонг и ПВЦ дограма, едни с външна изолация, други - без и всички боядисани в различни цветове на дъгата. Ако ще взимаме положителен опит от други страни, нека първо да си оправим сградите.

Всичко това е следствие на нежеланието за спазване на закони и правила, които толкова много пречат на определени хора.

Защото за някои това ще бъде простирането на дрехи на терасата, за друг монтирането на климатик на фасадата, за трети паркирането на тротоара пред жилищната сграда. Всичко това събрано заедно води до "красивата" действителност, в която живеем. И това е в резултат на факта, че някой не иска да му се казва какво може и какво не може да прави.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 16:18 от Анонимен

# 70
Тоталното неспазване и супер ограничаващите правила са две крайности. Крайностите никога не са приятни, винаги има комфортна среда.

# 71
Търсете още имоти, сякаш само тези 2 алтернативи имате. В затворения комплекс какви са таксите, много важен месечен разход. Тези неща проучихте ли ги?

# 72
Аз мисля, че тук покрай прането и климатиците пропускаме един важен недостатък на затворените комплекси. А именно - не е проблем какви са правилата сега, а че могат да ги променят без съгласието на живущите. Какво имам предвид - обикновено строителят прави врътки и назначава управител.
Знам за затворени комплекси, които например ги задължават да ползват интернет само от един доставчик. Не може друг. Защото този доставчик окабелил и толкова. Я се сетете, ако въпросният доставчик не предлага добра услуга, как се живее без интернет и работи без интернет.
Или им вдигат таксите без гласуване и то много солидна сума. Да не можеш да предвидиш месечните си разноски по апартамента в един момент може да е много, много неприятно.
Като цяло си купуваш апартамент, но във всеки един момент може да ти извият ръцете да не можеш да го ползваш.

# 73
  • Out of the Mix
Абсолютно го има това. Не мога и не искам да си го представям някой да ме сюрпризира за нещо мое, собственост, за което съм налял една торба пари. Бонуси и безплатни екстри по-скоро трябва да има.

Я да си представим налял си 500-800к за лелеяното жилище, апартамент, или едноетажно къще тип в Делта Хил, и някой ти налага безумни рестрикции. Ще ги налееш ли? Аз не.

Има един момент, че примерно, ако искаш да си построиш къща пък, е мега занимавка цялата процедура.

Плюс на затворения е, че има контролиран достъп, охрана за целия комплекс, и се следи. От гледна точка на сигурност сякаш е най-добре, защото къща се охранява много трудно, въпреки камери, Сотове, врати и т.н.

Казвам това, защото за мен сигурността е от топ приоритетите за един имот, без значение апартамент, къща, но двете се защитават по различни начини, къщата е по-сложно, и трудно.

# 74
  • Най-красивата страна
Единият ни апартамент е в тухлена сграда строена 89г.Тук живеем от септември до юни.Заради детето.
Много добра локация.Всичко ми е близо-гимназията в която учи детето,мол,пазар,аптеки,болница,парк..
Много удобен-голям хол,отделна кухня,трапезария,две големи спални ,две бани,три тераси,килер,изба..
Сградата е подържана.
Спазват се някакви правила.От 14 до 16 ч.и след 23ч.се пази тишина.
Но пари се събират трудно.
Ремонт на общите части се прави трудно.
Всеки си прави каквито иска преустройства.
Изтърсват когато си искат.
Скари по балконите има-да.
Околоблоковото пространство се подържа -има градини и плащаме допълнително на чистачката.
Но пък е пълно с улични котки,защото две съседки ги хранят.

Второто ни жилище е в затворен тип комплекс.
Има такса подръжка.Не е проблем,защото го даваме под наем,когато не го ползваме и за 10 дни си избиваме парите.
Обаче си струва-охрана,видео наблюдение-,хубаво ти е да виждаш окосената трева и цветята в градината.Басейните са чисти.
Детската площадка е безопасна.
Има три барбекюта на двора и кът за сядане.
Бездомни животни не могат да влизат.

Апартаментът е по-малък.Локацията е добра за целогодишно живеене,но ако нямаш деца в градинска или училищна възраст...
Холокухня,две спални,баня,една тераса.

Съседите-хора на различна възраст.Има и млади семейства,има и пенсионери,има и две семейства чужденци.

Има правила,да.Но на мен това ми харесва.Защото има ред и спокойствие.

На балконите може да се простира,но прането да не се вижда.
Само бельо и някоя хавлиена кърпа.
Всичко друго в сушилнята.

Скара на балкона не може да има.Не е и нужно.

Кучета е забранено да се разхождат в градината и покрай басейна.

Забранено е да се пуска силна музика .
Освен,ако има някакъв повод и дори тогава до 23ч.
От 14-16ч.също се пази тишина.

На балкона може да се пуши.
Вътре във входа или в асансьора-не.

Снимки можем да си правим.

Който ползва барбекюто после си почиства задължително.

Пред външната врата на апартамента ,тоест в общите части не може да се оставят вещи.

Забранено е да се късат цветя от градината.

.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 20:03 от Veronikaaa

Общи условия

Активация на акаунт