Не можем да се разберем - старо или ново?

• 6 432
  • 113
  •   1
Отговори
# 90
Просто като липсва конкретна информация, като например кой е комплексът и къде е апартаментът старо строителство, всички мнения се обезсмислят. При повече конкретика, някой може да сподели добър/лош опит и да се окаже, че комплексът има проблеми или обратното, или пък, че локацията на старото строителство всъщност има еди какви си недостатъци или обратното. Сега само общи приказки. Все едно да се попита: "Боли ме корем, дайте мнения какво да правя?"

# 91
  • Out of the Mix
Ценообразуването на НС в момента е такова, че за същата сума задължително ще получиш много по-добра сделка с масивно СС.
Да не говорим, че някъде в началото на 2000-те г. квадратният метър в строителството у нас се сви до около 35 кв. см Simple Smile. Спалните им са колкото асансьорно помещение. Извън хиперболата - 90 кв. м ново строителство се равняват на около 65 кв. м старо (и често с по-лошо разпределение), мерено и изчислено в повече от един случай.

Така че помислете си добре, освен ако не сте намерили парите на улицата. С презастрояването на София локацията все повече става най-ценния актив в един недвижим имот. Кел файда от басейна и окосената трева, ако от тях излизаш на черен път в покрайнините на града, сред кал и кучета. Затворените комплекси до голяма степен имат характеристиките на гета, само че лъскави отвътре.
Hands Plus1

# 92
Аз да попитам хората, които харесват старо строителство ЕПК от 1968 много ли е старо? Излезе един апартамент, в блока, в който живеем на добра цена и много му се чудя. Знам предимствата и недостатъците, но в момента ми е необходим по-скоро като инвестиция, близките 4-5 години не мисля да се местя в него. И не знам ще е продаваем след няколко години примерно, ако реша да продам и да купя нещо друго и колко е живота на ЕПК- то.

# 93
  • Out of the Mix
Не виждам причина защо не.
Няма да рухне. Всичките високи сгради и ЕПК са си монолитни и здрави. Въпросът е, че с времето ще иска саниране, измазване най-малко на фасадата, укрепване на мазилката и фугите. Оттам насетне не виждам защо да не изкара 100 г. и отгоре. В един момент собствениците, които са към онзи момент, или сами ще се принудят да правят ремонтите на общите части и отвън, като започнат неизбежните течове, или държавата ще се намеси, колкото и към сегашния момент да не ни се вярва, и на никой да не му се занимава, и да няма "воля" политическа. Това със санирането по програмата е бошлаф, за превъртане на едни пари. Некачествено се прави и с кофти материали, което в дългосрочен план не е добре, и човек по-скоро сам да си го направи.

# 94
При старото строителство включват ли ви и мазето в общата квадратура/и сътответно цена/, както е при новото? Защото аз предпочитам апартамента ново строителство да е с 10 квадрата по-голямо, отколкото да плащам същата цена за 10 квадрата мазе.

# 95
Откъде е ясно, че ще са хубави съседите? Съседите могат да са много зле и в новото строителство, особено "по-младите" в момента са с хиляди претенции и са изключително конфликтни.
До късмет си е на какви хора ще попаднеш, ако трябва да избирам, бих избрала по-зрели хора.
+1
Живяхме в затворен комплекс сред млади семейства. На буля Кина панаирите в Младост са нищо пред програмата на Мирела (майка на 2 деца - Жорж на 5 и Ганая на 2) - както казва ММ. Булката с 200+ изисквания кой как да си живее живота покрай нея и децата й. То не бяха скандали със съседите над нас че тяхното бете плачело м/у 10 и 11 вечерта, а нейната дъщеря се дреше 24/7 почти;  че еди-кой си им завиждал за колата/парите/децата...била си заплюла една люлка и държеше само децата й да я ползват, пясъчника също - били първи във сградата като се нанасяли и им се полагало...
Новото строителство не винаги е качествено. Аз ако ти кажа какви пълнежи на фугите по плочките на терасата намерих - накъсани опаковки от лепило за плочки смесено със самото лепило....

# 96
При старото строителство включват ли ви и мазето в общата квадратура/и сътответно цена/, както е при новото? Защото аз предпочитам апартамента ново строителство да е с 10 квадрата по-голямо, отколкото да плащам същата цена за 10 квадрата мазе.

Няма стар или ново тук. Както си решат брокерите, защото обединяването е само за обявата, иначе в НА си пише кое е мазе, кое е друго. Аз живея в НС, но мазето ми е "подарък" - въпросните 4 квадрата не влизат в обявената площ, за която платих ХХХ лева за квадрат. После си го има в НА, разбира се.

# 97
Извинете, но проблемни и чисто луди съседи може да има всеки и няма значение от вида на кооперацията. Аз също живея в затворен комплекс от 9 години, такива ги нямаме и виждам само плюсове на този етап. Таксите ни също не са от най-високите - на единия ап. 65, на другия 75 месечно, но пък децата ми играят на широко място, без коли, вечер мога да ги оставя сами до късно с други деца и аз съм спокойна. Така че - който каквото търси. Просто лудите са навсякъде Grinning

# 98
Ние като купувахме нашето жилище пишеше, че има 7 кв.м. мазе, но не влизаше в общата квадратура, а цената беше и за двете, апартамент + мазе.

Иначе аз доскоро живях в затворен комплекс, не беше зле. Но ако трябваше да избирам определено не бих живяла пак. Даже, четейки тук, при нас си беше направо нормално...

Сега сме в ЕПК от 93г, даже не е от високите, с ремонтирани общи части и честно, докато търсехме не можех да се надявам на по-добра сделка. Купихме го ремонтирано, ВиК и ел. инсталации сменени, с включена бяла техника и повечето обзавеждане, на доста добра цена. Оценката на банката даже малко надвиши цената. Разпределението е много добро и не мога да повярвам колко различно изглеждат 85 квадрата в ново строителство и в старо.

Една близка си взе НС миналата година и вече година чака за А16. Казва, че тази година няма да вземе...
И ние гледахме НС, но определено не ми хареса, стаите са като кутийки, а от познати съм чувала и немалко хорър истории за некачествени строежи и луди съседи, така че явно това, че е ново далеч не е определящо.
Доскоро не знаех, че дори и стените влизат в общата площ на апартамент в нова сграда? Flushed Не знам дали навсякъде е така?
Естествено, има и хубави сгради НС, качествени, с хубави апартаменти и по-просторни, но щеше да ми трябва доста по-голям кредит да се доредя за там, така че не, мерси.
Определено ми харесва повече да имам по-голям хол с отделна кухня и огромна спалня, отколкото 10-13 квадрата спалня и холокухня, както беше доскоро.

# 99
Просто като липсва конкретна информация, като например кой е комплексът и къде е апартаментът старо строителство, всички мнения се обезсмислят. При повече конкретика, някой може да сподели добър/лош опит и да се окаже, че комплексът има проблеми или обратното, или пък, че локацията на старото строителство всъщност има еди какви си недостатъци или обратното. Сега само общи приказки. Все едно да се попита: "Боли ме корем, дайте мнения какво да правя?"

Да, може би трябваше да уточня. Блокчето, което аз съм харесала, е в "Младост 2". Районът е доста уреден - има междублокови градинки, зеленина, детска градина, училище наблизо, удобни спирки на градския транспорт и магазини. НО на мъжа ми проблемът му е, че гледката са соц панелки.
Затвореният комплекс, който той е харесал, е Тинтява гардънс в кв. "Изток".  На мен обаче там мястото изобщо не ми харесва, да не говорим, че наблизо няма един читав магазин, детски градини и училища също се падат по-далеч.
Просто вече се чудя какво да правя, той ме убеждава, че за децата ще е хубаво, че комплексът има вътрешен двор. Да, но аз не искам да живеем като в изолатор, все пак смятам, че и околностите извън комплекса са важни.

# 100
Сега погледнах за какво става дума. Мястото е изолирано и трудно достъпно с транспорт, така е. Но пък има простор и зеленина, а Филто-С са фирма с много добро реноме.  Та, вие си решавате.

Но има един тънък момент и за дворове, и за обзавеждане на детски стаи и за много друго - децата са малки за много кратко време, а после много по-дълго време са тийнове и младежи. И ако ще е само едно, то по-добре да е удобно за порасналите деца, а не за "бебетата". Тоест транспорт, училища и прочее ще са важни по-дълго време от двора.

# 101

Да, може би трябваше да уточня. Блокчето, което аз съм харесала, е в "Младост 2". Районът е доста уреден - има междублокови градинки, зеленина, детска градина, училище наблизо, удобни спирки на градския транспорт и магазини. НО на мъжа ми проблемът му е, че гледката са соц панелки.
Затвореният комплекс, който той е харесал, е Тинтява гардънс в кв. "Изток".  На мен обаче там мястото изобщо не ми харесва, да не говорим, че наблизо няма един читав магазин, детски градини и училища също се падат по-далеч.
Просто вече се чудя какво да правя, той ме убеждава, че за децата ще е хубаво, че комплексът има вътрешен двор. Да, но аз не искам да живеем като в изолатор, все пак смятам, че и околностите извън комплекса са важни.
Тук зависи вече и колко са големи децата и дали обичате да шофирате. На мен детето ми учи доста далеч от където живеем, макар че е един квартал реално. Няма как да го пусна само да се прибира преди 5 клас да кажем. Отделно аз не обичам да шофирам, още по-малко с деца в колата. Колички да се мъкнат, тротинетки, пък да се организира човек за всяко малко нещо. Сега слизам и магазинът е пред нас, аптеката - много важно - до нас, денонощната аптека и тя на 3 минути пеша.
 Предимство голямо на затворения комплекс е, че децата ще си играят заедно, че ще е безопасно навън за тях и че ще имат приятелчета. Пред нашия блок не си го представям да го пусна, то и няма с кой да си играе, защото всички деца като нас ги водят и взимат. Което го отчитам като голям минус.
Все пак при равни други условия бих предпочела комуникативното място.

# 102
Относно транспорта, в близост минава линия 94 и метрото е на 15 мин. пеша. Наблизо е паркът и басейн Диана (не знам добре ли се поддържа към момента). Младост 2 не е от добрите Младости според мен, но това може би е субективно. Ситуацията с гараж/паркомясто също е важна. Обичам да ходя/тичам и плувам и при равни други характеристики, бих избрала този комплекс на Тинтява.

# 103
По принцип това в промишлената зона на Дианабад не е чак откъснато от света - през една улица би трябвало да има Била, денонощни аптеки и в Дианабад, и в Изток. Градина и училище на пешеходно разстояние бих казала, че има. Но околностите са все още с елемент на промишлен облик, така е. Плюс това, че още известно време в района усилено ще се строи.
За Младост 2 нямам наблюдения.
Според мен продължавайте да търсите, докато намерите нещо, което ще бъде приемливо и за двамата.

# 104
Явно цената не е критерий за избор, в противен случай нямаше да я имате тази дилема.
И все пак бих избрала новото, чисто като инвестиция би било по-оправдано.

Общи условия

Активация на акаунт