Не можем да се разберем - старо или ново?

• 6 264
  • 113
  •   1
Отговори
# 15
За качеството и на старо, и на ново не може да се генерализира. Живея в момента в НС и не мога да кажа, че има някакви проблеми. Преди 5 години живеехме в друго НС, пак нямаше проблеми. Просто трябва да е от доказан строител и по възможност да се гледа как се строи. Ама под доказан имам предвид да е известен с качествени сгради, а не с голям брой.

# 16
Да, точно защото и аз бих се чувствала като в Биг Брадър, не бих искала да се набутаме в затворен комплекс.
В тази връзка друг плюс за стария апартамент е, че е в 5-етажно блокче, като той е на 4-тия етаж, т.е. непоследен, което според мен е най-добрият вариант. Това означава и че се падат по-малко съседи на вход, така че, стига да се окажат разбрани, мисля, че ще е доста по-лесна организацията, ако се наложат ремонти по сградата.
Иначе като минус на стария отчитам, че го продават след цялостен ремонт и с обзавеждането. Съответно подове, стени, бани - всичко е оправено, евентуално ще се наложи само остъкляване на терасите. Само че има някои дребни неща, които не ми допадат, а е глупаво да се разваля нещо току-що направено. Но пък поне си е готов за живеене.

# 17
Ние сме в 6 етажен блок и буквално с дни не срещам хора. Определено е по-лесно откъм организация. Като ходим в София отсядаме в ЕПК и тръпки ме побиват просто от всичкия народ и шумотевица. Но то пак може да се случи и в малък блок, гаранция няма.

А има ли асансьор в това блокче? Че нашия е без асансьор, викахме си какво толкова, ще спортуваме до 5тия етаж и ми се отели вола да мъкна бебе и после дете нагоре-надолу, отделно е мъка внасянето на всеки уред, мебел и по-тежко нещо.

# 18
Отказвали сме се от НС с перфектна локация и качество на изпълнение поради две причини-  защото беше затворен комплекс и беше предвиден климатик само в холокухнята. На въпрос  как е предвидено да се охлажда в спалните отговориха, че не е позволено. Обаче ако не бях попитала....щяха да си го премълчат.
Едни такива меко казано непочтени ''тарикатщини'', които тотално ми сринаха и последните илюзии, че качеството на живот в затворените комплекси е по-високо заради наличието на ред и правила. Не е.
 Не бих разглеждала имот с компромис, който не може да бъде променен- изложение, локация, етаж.
За мен комфорта на  отделна кухня  в жилището изобщо не може да се сравнява с компромиса, който предлага алтернативата.
В НС , без да обобщавам, но вентилацията, където изобщо я има, е в най-добрия случай една тръба с дупка на всеки етаж. В резултат се носят вечни миризми от съседите и няма спасение  дори в хола, защото е едно с кухнята. Премълчава се за течове, влага и мухъл, прекалено тънки стени, лошо изпълнение на отоплителните инсталации, немарливост  при ел .инсталациите.
Случвало ми се е в НС да не тече вода в тръбите в една от баните  заради лошо изпълнение.
Клоня към СС, защото освен разпределения и локации има отстояния, на които много държа. Каквото не ми допада мога, когато реша да го променя. Обаче СС с гараж!

Важно е да се отчита при НС, че това че сте си платили и получили документ за гараж съвсем не ви гарантира, че няма да ви се наложи да спорите, и не само, с ''възпитаните '' си съседи, които са решили да паркират на заходите за него. Така де . Нали са си платили общите части...

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 13:39 от mamamari

# 19
Каквото не ми допада мога, когато реша да го променя.
Надявам се под промяна не визираш дженгата, която представляват към днешна дата панелките и ЕПК, конкретно 'колоните' с вече преустроени гарсониери и едностайни.
Останалото в поста даже не знам как да го коментирам. Изброените проблеми в НС са нещо, което не съществува изначално в СС, т.е.е още по-голям проблем.

# 20
дженгата=  игра? Не разбрах.
 Всеки си носи отговорност за действията ако това се има предвид.
Не съм срещала СС, което да се нуждае от такива ''преустройства''. За мен е безумие да се ''прави'' спалня под кухня в помещение, което няма 10 кв. м. и ли пък на балкон, не се шегувам, виждала съм такава обява.

# 21
Позната история.. преди 8-9 години бяхме в същата ситуация. В кварталът, в който жевеехме и много харесвахме, нямаше много нови сгради и се започна едно мислене и търсене къде и какво да купим. В крайна сметка си взехме ново строителство в затворен комплекс в друг район и към днешна дата, с две малки деца, смея да твърдя, че това за нас беше най-доброто решение.  
Живяла съм в панелка, епк за кратко, стара тухла и сега НС. Определено НС е най-доброто, но с уговорката, че строителят е голям и сградите са наистина качествени. Имам много приятели, които изпатиха от НС, така че хубаво трябва да се гледа.
Не мога да преценя във вашия случай кой от двата апартамента си заслужава повече, защото информацията, която давате е малко.
Според мен е хубаво да претеглите нещата на база - локация, градски транспорт, ДГ и училища в района, паркове или поне читави градинки - всички тези неща като младо семейство са ви важни.  Аз определено не ги смятах за такива, за мен беше важно само как изглежда апартамента, но сега с две деца оценявам, че са направо ключови.
Конкретно за самото жилище бих гледала как изглежда блока, има ли асансьор, гаража в НС ви е огромен плюс за София, защото вечерното обикаляне за паркиране си е стандарт за повечето квартали. В НС също е важно стаите да не са като кибритени кутийки, като видя спалня 10 кв.м. и ми призлява.
Пишете, че СС е след основен ремонт - ако визирате, че са подменени плочките в баните и са обзавели с нови мебели, това изобщо няма да ме впечатли. Най-важното е да се сменени всички инсталации и жилището да има хубава дограма и външна изолация, другото е само подробност.
Незнам колко от вас реално са живяли в затворен комплекс, но не е чак толкова лошо. Ние сме в такъв вече почти 9 години и се чувстваме доста добре.
Всичко е въпрос на лично ваши предпочитания и до каква степен и на какви компромиси сте готови, защото от моя опит идеално жилище няма.
Малко оффтопик  - най-много се разсмя, чувството че ще живеете като в Биг Брадър в затворен комплекс. Веднага се сетих за лелята до нас в стария блок, която всеки ден ми казваше мъжа ми кога и в коя посока е тръгнал Laughing

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 14:36 от CamiLia

# 22
Клюкари има навсякъде, но затвореният комплекс не прави нещата по-добри в това отношение. Пак зависи на какво място ще попаднеш, има комплекси, в които живеят абсолютни сектанти. За всяка саксия трябва да даваш обяснения, трябва да питаш половината село дали са съгласни да си сложиш климатик, да отглеждаш домашен любимец, да внимаваш да не вземеш да обидиш някой с изборът си на пердета, понякога не е разрешено да се простират дрехи или каквото и да е на терасата, да не говорим, че за всяко нещо идват да ти искат пари, като съм чувала, че понякога таксите достигат близо 1000лв на месец.
Аз не бих рискувала, защото не се знае какви ще са условията, едно говорят, после друго излиза.

# 23
Да не говорим за охраната, която понякога си придава важност. Единия път не искаше да ни пусне в комплекса, защото не го били предупредили, че ще идват гости.. извинявам се, ама хората не са длъжни да дават отчет на чичото на бариерата кой ще им идва на гости, това е абсурдно...

# 24
  • Beyond the stars
Няма да цитирам точно местонахождение, затворен комплекс в СФ, правилата за живущите бяха около 200 страници и включваха, че нямаш право да снимаш отвътре навън от жилището си т.е. външните общи части, защото можеш да притесниш живущите или да попаднат в кадъра. Имаше регламентиран вид на простор и т.н.
И охраната си следеше за всички правила от наръчника.
Таксата беше 360евро на месец, ако не ме лъже паметта. Това преди 3-4 години.

# 25
  • София
Аз съм живяла над 10 години в затворен комплекс и то в страна, където хората са много деликатни и пак се чувствах като в ББ. И да, за всяко нещо трябваше да уведомявам охраната, трябваше да не променям нищо (в собственото си жилище) и какво ли не още.
Тук пък мои близки живеят през лятото в подобен комплекс. Ние сме в съседство до тях и ежедневно виждам какво се случва, а отделно последно споделяха, че плащат около 3-4000 евро на година за поддръжка, охрана и т.н. + отделно разходите за общите части всеки месец.

# 26
Като чета темата, почвам да съжалявам, че не ни стигнаха парите за затворен комплекс, а само за просто нова сграда.

# 27
Същите правила ще важат и за теб, не само за останалите. Просто още не си попаднала на правило, което ще те подразни, или ще ти бърка в джоба редовно. А щом тези жилища идват с 200 страници "упътване", все ще се намери нещо и за теб.

# 28
Никога не съм се колебала по този въпрос. Ново строителство, разбира се. Такова си и купих, но не е в затворен комплекс.
В страната, в която живеем, има строги правила, не мога да си развявам прането на терасата, да си слагам сателитна антена, да си пускам скарата и още много други неща. Ами харесва ми това.

# 29
  • Добрич
Искам да ти дам и насока за размисъл относно СС.
Може да е сменено всичко в твоя апартамент, ама ако общия щранг на мръсния канал е компрометиран, ако мръсния канал тече в мазето, ако асансьора и  шахта му са  мръсни, пропукани, ако бабата над теб има теч и е самотна старица без средства, ако няма единомислие при ремонта и поддръжката със съседите е много трудно да си мислиш, че жилището е ок. Огледайте хубаво сградата отвън и от вътре. Ако има възможност поговорете със съседи, изкачете цялото стълбище от -до. Има ли домофона система.И ако всичко изглежда нормално се насочете на там, където се чувствате у дома.
 П.С. Живея в тухла от  90те. Имам друг апартамент в ЕПК, сага чакам НС да вземе акт 16. Всяко си има предимство и недостатъци.

Общи условия

Активация на акаунт