Киста на яйчника – 4

• 8 880
  • 189
  •   1
Отговори
# 90
Не ми каза каква е кистата,но на прегледа на ехографа няколко пъти спомена,че изобщо не и харесва.
След това реши,че може да е жълто петно и да направя тест за бременност,но за съжаление той беше отрицателен.
Изследването Ca125 ми е 17.10.
И директно ми каза да започвам Ясмина за смаляване на кистата и да се надяваме да стане. Разбира се ми каза да внимавам да не правя резки движения и ако стане нещо директно да ходя в майчин дом.

# 91
Не ми каза каква е кистата,но на прегледа на ехографа няколко пъти спомена,че изобщо не и харесва.
След това реши,че може да е жълто петно и да направя тест за бременност,но за съжаление той беше отрицателен.
Изследването Ca125 ми е 17.10.
И директно ми каза да започвам Ясмина за смаляване на кистата и да се надяваме да стане. Разбира се ми каза да внимавам да не правя резки движения и ако стане нещо директно да ходя в майчин дом.
С какви размери е кистата?

# 92
Това също не ми каза

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 09:46 от Anjelka95*

# 93
По-добре отиди за второ мнение. Как така няма да ти каже нито размери, нито вид. Само не ми харесва и лошо е. Това диагноза ли е? Трябва да разбереш каква е колко са размерите, за да прецениш как да процедираш. Ако е мъничка и може да чака, може да се опита за бременност, ако е голяма по-добре да се лекува.

# 94
Здравейте, двама различни лекари са  с различно мнение дали дъщеря ми има малки кисти на левия яйчник. Единият каза, че има и трябва да пие противозачатъчни една година. Според другия, й няма нищо. Моля да ми препоръчате в София добър лекар диагностик за трето мнение.

# 95
  • Sofia
За какъв вид кисти става въпрос?

Ако е с поликистозни яйчници (кистичките всъщност са фоликули), най-вериятно затова вторият АГ е казал, че й няма нищо. Това си е специфика на яйчниците.

Други АГ често предписват противозачатъчни, но те не лекуват. Като спре притивозачатъчните, кистичките (фоликулите) пак ще се появят. А не може цял живот да се тъпче с хормони. Не са безопасни все пак.

# 96
  • София
Здравейте, двама различни лекари са  с различно мнение дали дъщеря ми има малки кисти на левия яйчник. Единият каза, че има и трябва да пие противозачатъчни една година. Според другия, й няма нищо. Моля да ми препоръчате в София добър лекар диагностик за трето мнение.

Николай Попов във “Вита”. Един съвет - задължително изяснете има или няма киста.

# 97
За какъв вид кисти става въпрос?

Ако е с поликистозни яйчници (кистичките всъщност са фоликули), най-вериятно затова вторият АГ е казал, че й няма нищо. Това си е специфика на яйчниците.

Други АГ често предписват противозачатъчни, но те не лекуват. Като спре притивозачатъчните, кистичките (фоликулите) пак ще се появят. А не може цял живот да се тъпче с хормони. Не са безопасни все пак.
Не е обяснила. Не са поликистозни яйчници. Казала е, че ако не се лекуват, може един ден да има проблеми със забременяването.

# 98
  • Sofia
Значи става въпрос най-вероятно именно за поликистозни яйчници - кистите са фоликулчета.

По принцип в тези случаи се изписват противозачатъчни за няколко месеца, за да се изчистят яйчниците за достатъчно време, за да може да се забременее след спирането на приема им.
Но след като спре притивозачатъчните след известно време кистичките се връщат - както писах, това е специфика на яйчниците. И ако не цели забременяване в близко бъдеще и ако няма някакви други неприятни симптоми е безсмислено да се товари една година с хормони. Е, освен ако не иска да се предпазва от бременност точно с орални контрацептиви.

Но не е задължително да има проблеми със забременяването - и с поликистозни яйчници може да се забременее.
И на мен ми ги говориха тия глупости. Имам три деца, забременявала съм 4 пъти. Наистина при някои е по-трудно забременяването, но не задължително.

Другите видове кисти се лекуват най-вече хирургично, а не с хормони.

# 99
Фоликулярните кисти могат да се появяват и да изчезват. Затова лекарите може да са изразили различно мнение. Всеки спрямо етапа и това което вижда. Ако има такива е възможно да изпишат противозачатъчни по различни причини. Може размерът да е много голям или да са много и тогава вероятността на изчезнат без проблеми е малка. Може да станат причина за тежки кръвоизливи и други проблеми.Като се доверите на един доктор,слушайте си само него. Все пак той вижда нещата и съобразява лечението.

# 100
  • Sofia
Да, но тук става въпрос за малки кисти, а не за големи, които биха създали проблем в момента (кръвоизливи, усуквания и т.н.). Ако са фоликулярни кисти (демек функционални) и са малки, те си изчезват сами до цикъл-два. Не изискват лечение. Тоест за малки функционални кисти никой няма да изпише хормони.

Дермоидните кисти и цистаденомите се премахват хирургично, а не с хормони.

Ако бяха ендометриозни, те са свързани с ендометриоза и АГ щеше да го спомене.

АГ не е споменал текущ проблем (като кръвоизлив, усукване и т.н.), а дългосрочен такъв - "проблеми със забременяването". Остават само "кистите" при поликистозни яйчници (на двата или само на единия яйчник). Те се "лекуват" с хормони. Само че не се лекуват, там е проблемът. А само затихват за известно време функцията на яйчниците (докато трае приемът), което изчиства временно кистите.
И именно защото противозачатъчните са само временно решение, няколко АГ са ме съветвали да пробваме за бебе така (както съм си с "кистичките") и чак ако не се получава, ще предприемат лечение. Това е много по-логично, отколкото да се натоварва организмът с хормони напразно, при положение че непосредствено след това няма да има опити за забременяване.

# 101
Благодаря за отговорите. Прегледите при лекарите са правени в два последователни дни. И са абсолютно противоположни. Затова търся друг лекар.

# 102
  • Sofia
Благодаря за отговорите. Прегледите при лекарите са правени в два последователни дни. И са абсолютно противоположни. Затова търся друг лекар.
Вижте във Вита - Александър Дойчиновски, Албена Гагова, Мая Василева.
В поликлиника България или Шейново - Иван Вецев.
В Софиямед - Николай Ковачев.
В Gynaika - Георги Корсачки
В Надежда - Данаил Илиев

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 10:26 от Brin de muguet

# 103
Препоръчвам д-р Любомир Христов от болница Надежда

# 104
Момичета здравейте,
Може ли да ми кажете как изглежда киста на снимка от ехограф?
Гинеколожката ми ги разпечата, но не мога да разбера.
Ако някой от вас знае какво да гледам, моля да ми пише на лични да ѝ покажа снимките.

Общи условия

Активация на акаунт