Киста на яйчника – 4

• 8 921
  • 189
  •   1
Отговори
# 45

Спокойно! Вероятно ти няма нищо.Болката от спукана киста е силна и е точно между краката.Не всяка кръв от там е същинска менструация и не всяка менструация е свързана с овулация.Кистите обаче покачват естрогена и може да получиш кръвоизлив,ако се задебели ендометриума.До колкото разбирам при теб няма тякова нещо,иначе щяха да ти кажат.Не искам да те плаша,но ако това стане,няма как да не разбереш и тогава вече си за кюретаж.

Мерси за бързия отговор. Болката (която е като при започване на МЦто) е по-скоро от двете страни около яйчниците. Може ли да е предишния задържан фоликул? Доки бая гледа и бърка, за да огледа всичко... Но ако доки каза буквално преди 12часа, че няма все още овулация и че е рано за МЦ.... може ли просто да се яви МЦ?? Или просто разбърканите хормони да ми правят бели около наближаващата овулация/среда на цикъла?
Вече се чувствам тотално хахо...
Това казвам,че можеш да имаш кървене и без овулация. Сега без усукване,без подскоци,че да не се пръсне кистата.Предполагам също,че и хормони са ти изписали да пиеш.Идеята е да се абсорбира,а не да се пукне. Не се филмирай,има хора,които имат кисти,но не знаят,че ги имат,защото не са ходили на доктор.Може и да преболява от страни,поне моята я усещах,но и без кървене пак я усещах.Докторът ми каза че ако не е силна болка точно между краката,едва ли се е пукнала.
Не ми изписаха нищо, защото се беше смалила повече от двойно спрямо миналия месец.
Единственото, което в момента лекувам е ИР с оземпик.
Половите хормони бяха извън нормите, но преди 4 месеца всичко беше перфектно. Щитовидната е единствената, която си седи в норма.  Ще повтарям изследванията на следващия 3ти ден, в друга лаборатория, защото пак доки реши, че за няколко месеца толкова големи промени по половите хормони без някакви очевидни сериозни проблеми са просто странни и дори може да се мисли за грешка в лабораторията.

Та горе-долу бях оставена на изчакване до другия месец...

# 46
Здравейте аз бях с киста 5.10см на 4.9см, на терапия с регулон съм и вчера бях на лекар, кистата се е смалила до 2.5см на 2.4см след около половин месец пак ще ходя да видим как върви. Иначе хормоните на ЩЖ са в норма, ходих на ендокринолог, там нямам проблеми, но до сега не съм и имала. С ИР съм на хранителен режим плюс Глюкофаж СР 750 по едно на вечер. От десетина дена съм на хр режим плюс тренировки ( но доста леки и щадящи, заради голямата киста не смеех да тренирам както трябва), от вчера и с глюкофаж ( понеже вчера бях на ендокринолога и ми го изписа). Свалям кг доста бързо според мен. 3кг съм свалила. 160съм висока и тежа 66кг, нямам уж много за сваляне. Правих обременяване от там се видя ИРто. Ще видя как ще ми подейства тоя Глюкофаж и ако свалям още и от него просто го спирам. 6кг аз така или иначе ще ги сваля, че и повече. Ендокринолога каза да сме подпомогнели метаболизма, затова да го пия известно време. За сега от едно хапче нищо не усетих, но ще видим как ще подейства. Иначе регулона при мен работи, макар че честно казано не очаквах, даже вече се бях подготвила за операция.

# 47
Зависи от това колко е голяма, расте ли колко бързо, какво е съдържанието. Гърне за мен ти си късметлийка, че още първият лекар я е разпознал и после се е потръдило от още двама.

Моята беше ендометриозна. Ендометриозните кисти се пукат много много трудно, по-често се случва да се усукват. Което съм чувала от позната, че е страшно болезнено.
При мен отне около 8 месеца от откриването на кистата до операцията. Не смятам, че съм прибързала или сгрешила. Година и половина след операцията (първият цикъл след лечението) имах нова киста после и още една на другият яйник. 3 години си ги "отглеждам" вече.
На моменти се замислям тази зима да ги махна, но това че може да се върнат още първият месец за сега ме спира. А аз нямам партньор в момента и не правя опити. Отделно пък си мисля и колко време още е удачно още да изчакам.
Здравей, и аз от 3години си отглеждам една ендометриозна киска 5см . Пия хомеопатични хапчета за да не се разпространява , ходих при 10,12 генеколога и всички ме пращат за операция, а на отговора ,,Какво правим като излезне пак” “Ще излезне ли пак ?” Отговора е ще излезне и вдигат рамене , това не е адекватно. Според мен трябва да се пречехме и веднага да се забременее иначе 100% излизат пак. Две приятели ги оперираха пиха хапчета 6месеца разблъскаха им хормоните, спряха ги, и сега пак са с кисти

# 48
Зависи от това колко е голяма, расте ли колко бързо, какво е съдържанието. Гърне за мен ти си късметлийка, че още първият лекар я е разпознал и после се е потръдило от още двама.

Моята беше ендометриозна. Ендометриозните кисти се пукат много много трудно, по-често се случва да се усукват. Което съм чувала от позната, че е страшно болезнено.
При мен отне около 8 месеца от откриването на кистата до операцията. Не смятам, че съм прибързала или сгрешила. Година и половина след операцията (първият цикъл след лечението) имах нова киста после и още една на другият яйник. 3 години си ги "отглеждам" вече.
На моменти се замислям тази зима да ги махна, но това че може да се върнат още първият месец за сега ме спира. А аз нямам партньор в момента и не правя опити. Отделно пък си мисля и колко време още е удачно още да изчакам.
Здравей, и аз от 3години си отглеждам една ендометриозна киска 5см . Пия хомеопатични хапчета за да не се разпространява , ходих при 10,12 генеколога и всички ме пращат за операция, а на отговора ,,Какво правим като излезне пак” “Ще излезне ли пак ?” Отговора е ще излезне и вдигат рамене , това не е адекватно. Според мен трябва да се пречехме и веднага да се забременее иначе 100% излизат пак. Две приятели ги оперираха пиха хапчета 6месеца разблъскаха им хормоните, спряха ги, и сега пак са с кисти
Здравейте и моята е малко под 5см ендометриозна  според 2-ма АГ на които ходих също казват операция но и че може да се изчака засега пия билкови таблетки
А имате ли редовен цикъл защото аз не мога 3-месеца да имам цикъл после 3 да нямам ?

# 49
  • София
Здравейте, пиша в темата с молба за препоръка на добър доктор хирург за операция отстраняване на киста. При рутинен преглед ми откриха 6см дермоидна киста, на 37 години съм. Прегледа беше в МЦ Щерев при д-р Валериева. Насочи ме за операция лапароскопия и хистероскопия. Препоръчаха ми за операцията д-р Тодор Димитров Болница Надежда. Посетих го в частният му кабинет и уж насрочихме операцията за края на м.ноември. Вчера от Болница Надежда ми се обадиха да ми съобщят, че въпросният доктор от 01.11 вече не работи при тях! Много съм притеснена, искам да направя операцията възможно по-скоро. От днес се ровя в интернет за специалисти в София но са много и се раздвоявам! Моля да ми дадете препоръки за конкретен добър гинеколог-хирург. Няма значение частна или държавна болница.
Предварително благодаря!

# 50
Привет
Искам да попитам има ли нужда да пия дифастон , ако имам 5см хеморагична киста? Била изтичала в коремната кухина и тялото щяло да я резорбира ..
Ако пия дуфадтон обаче това няма ли да я уголеми още повече? 🤨

# 51
Привет
Искам да попитам има ли нужда да пия дифастон , ако имам 5см хеморагична киста? Била изтичала в коремната кухина и тялото щяло да я резорбира ..
Ако пия дуфадтон обаче това няма ли да я уголеми още повече? 🤨
Лекар ли Ви изписа дуфастона?

# 52
# 53
Щом лекар я изписва,предполагам се,че знае какво прави

# 54
  • Амстердам
Привет. Бях в подобна ситуация с 10см параовариална киста.

Избрах д-р Иван Димитров в МБАЛ Св. София (бул. България).

Всичко обяснява и показва, даже по няколко пъти. Изключително грижовен е и имаш усещането, че всъщност му пука за теб, а не гледа да те претупа.

В моя случай всички органи са запазени, яйчника не е травмиран по никакъв начин и са проверили проходимостта на тръбите.

Доволна съм и от екипа на АГ отделението.

Имах 2 дни престой, а цената беше около 1400лв (с избор на екип).

Ако някой има въпроси ще се радвам да помогна, докато спомените (и шевовете) ми са пресни 😅

Здравейте, пиша в темата с молба за препоръка на добър доктор хирург за операция отстраняване на киста. При рутинен преглед ми откриха 6см дермоидна киста, на 37 години съм. Прегледа беше в МЦ Щерев при д-р Валериева. Насочи ме за операция лапароскопия и хистероскопия. Препоръчаха ми за операцията д-р Тодор Димитров Болница Надежда. Посетих го в частният му кабинет и уж насрочихме операцията за края на м.ноември. Вчера от Болница Надежда ми се обадиха да ми съобщят, че въпросният доктор от 01.11 вече не работи при тях! Много съм притеснена, искам да направя операцията възможно по-скоро. От днес се ровя в интернет за специалисти в София но са много и се раздвоявам! Моля да ми дадете препоръки за конкретен добър гинеколог-хирург. Няма значение частна или държавна болница.
Предварително благодаря!

# 55
  • София
Beija-flor,
Как и колко време предварително записахте час за преглед? В момента часовете са му за 31 януари...
Операцията лапароскопска ли беше, кога беше операцията, ако може малко повече подробности за манипулации, болка,  какво е добре да се носи и др. Най-вече за раздвижването, тъй като имам неврологичен проблем и се надявах да отмине, защото невроложката ми каза, че най-трудно ще е раздвижването след това. Аз изпитвам ужас от игли, абокати, вземане на кръв и все отлагам.
Сега как се чуствате, как е възстановяването?
Благодаря и желая здраве!

# 56
  • Амстердам
Мисля, че преглежда само в петък, но ходи и в Адела клиник (може там да има по-ранен час).

Аз чаках около 3 седмици за преглед.

Операцията е лапароскопска. Направиха я сутринта, вечерта вече ме раздвижваха, а на следващия ден след обяд, ме изписаха

Раздвижването представлява няколко лекички движения в леглото, казват ти как да седнеш и да се изправиш. Малко разходка из стаята с помощ и без. Имах лека замаяност. Когато ме изправиха имах и гадене от упойката.

Болка нямах, вероятно заради болкоуспокояващите.

Всъщност вече няколко дни болки на разрезите нямам, освен ако не използвам мускулите (смях, кихане, кашляне и т.н.).

Болка имах и още имам в раменете, гърба и под ребрата от газа, който вкарват.

Усещането е гадно и на моменти болката наистина ме побъркваше, но днес е втори ден след операцията и вече е търпимо.

Разходките помагат, топло чайче, душ, разтриване. Номерът със сламката и бутилката, за който пишат по-назад, не съм го пробвала.

В багажа си имах 2 нощници (ползвах само едната).

Също халат, джапанки, мокри и сухи кърпички, сапунче, кърпа за баня, тоалетни принадлежности, малко вода и зарядно. Прибори даваха с хапването.

Абокатът се слага бързо. Ако те е страх от игли, просто не гледай.

С всеки ден се чувствам все по-добре, но е много важно човек да си даде време. Все пак е операция.

Beija-flor,
Как и колко време предварително записахте час за преглед? В момента часовете са му за 31 януари...
Операцията лапароскопска ли беше, кога беше операцията, ако може малко повече подробности за манипулации, болка,  какво е добре да се носи и др. Най-вече за раздвижването, тъй като имам неврологичен проблем и се надявах да отмине, защото невроложката ми каза, че най-трудно ще е раздвижването след това. Аз изпитвам ужас от игли, абокати, вземане на кръв и все отлагам.
Сега как се чуствате, как е възстановяването?
Благодаря и желая здраве!

# 57
Здравейте!
Заради болка долу в дясно на корема и направен скенер на корем и малък таз се установи киста на десния яйчник 21мм. В резултата от скенера пише корпус лутеум. Понеже трябва да ми идва цикълът, мислех да изчакам и след това да отида. Но вече много се притеснявам. Какво ще ме посъветвате? Кога е по-добре да се отиде - преди или след цикъл?

# 58
  • София
Кистата не се ли установява само с ехограф? Казали са ти за нея и са те пуснали да си ходиш? Странно. Логично е след цикъл да отидеш, понеже трябва да те следи гинеколог. Ако пък те боли много, не знам изобщо какво се чудиш... Да не говорим, че вече трябва да са ти предписали лечение.

# 59
Март месец ходих последно на гинеколог и тогава прегледа не установи нищо. След това съм ходила на уролог, гастро, нефролог и накрая ехограф на корем. И сега вече понеже болката си стана постоянна, направих скенер и се установи тази киста и камъче в бъбрека.

Общи условия

Активация на акаунт