Нашите цветя - обща тема 25

• 26 397
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
  • In transit
Благодаря за красивата тема, Флокс.

Лилиум, разкошни цветя имаш.

Малко от току що цъфналите ми сакъзи и мушката.

# 31
Здравейте!
Не съм сигурна, дали въпросите ми са за тази тема.
Подариха ми пот със сукуленти. Изглежда много красиво, но как да се грижа за растенията.
Изчетох много материал и на моменти твърде противоречив, чак свят ми се изви Tired Face Визирам поливане и грижа, че чак и размножаване.
Полях веднъж с вода на стайна температура, водата изтече през дренажната дупка.
Някъде пише да се поливат веднъж седмично, другаде на две седмици, в някои видео-та ги потапят целите във вода?
А някои (не знам, дали се вижда на снимката) имат и малки странични розетки "бебета" а тях, какво да ги правя?
Моля за помощ и благодаря!

Това са млади растения - 2 вида красула и  другото са  секуланти от един вид и са аранжирани заедно. предполагам че всичко е засадено наскоро заедно, може някои да са и без корени или с някое слабо коренче. Издържат и по 3-4 месеца свежи, та и да изглеждат добре няма скоро да разбереш дали са се хванали. За мястото още месец-два и ще заспят.
Може и сега да пресадиш, може  и през пролетта.
За място им е тясно, но това не е голям проблем, защото не са с голяма коренова система, ако решиш някои да са заедно в друг съд, когато ги садиш им оставяй място поне 3 см между тях, за да има накъде да растат. Може да ги разделиш по 1 красула и в 2 съда, може и всяка красула в отделен съд, а седумите заедно, всякакви варианти. Избери си мястото и съд подходящи и тогава решавай за пресаждане. Подбрали са ги красулата да дава височина, а други са ниски, но красулите са сбутани и за тях е по-голям проблема, отколкото за другия секулент, бяга ми името му в момента, той си расте така нагъчкан, ако го оставиш по дълго време заедно ще направи повече бебета, ако ги отделиш, на малките им трябва повече време да тръгнат да растат, но предполагам че всичко  е разсади,а не едно по-възрастно растение с бебета, по-възрастни растения рядко слагат в такива аранжировки.
За поливането, когато е абсолютно сухо, по-добре да ги засушиш и тогава да полееш, отколкото да преполееш.  Добре е, че водата веднага изтича през дренажния отвор, не се застоява вода и няма опасност да загният. Преполиването е много по-опасно, отколкото да стоят една седмица сухи. Като време не мога да те ориентирам защото зависи от големината на съда, температурите, поливаш и виждаш след колко дни е абсолютно сухо и това ти е времето. През зимата по-рядко и не  ториш.

Дали сега или през пролетта решавам като огледам пръстта, ако ми се стори добра - оставям, ако реша че е лоша  пресаждам.Холандските пресаждам веднага.
Може да ториш до ноември, след това спираш.

За видеата, не всичко работи, аз следя този и досега не ме е подвел нито един път
https://www.youtube.com/@Raritetplants

Не съм попадала на друг, който да дава и развитието на растенията и много подробно обяснява кое как се гледа и как се пресажда.

Mikkey
, много готини мушката

П.с. Daily, Направих снимка на едната красула в 3 варианта, за да се ориентираш какво да очакваш.
Първата я оформям като дърво на около 3 години, мъничката е издънка от нея, извадих я преди около 2 месеца, а третото са 3 резника засадени един до друг.
Другата също я имам в няколко варианта, но ми е в другия апартамент.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 12:35 от zari65

# 32
В предишната тема някой спомена за брашлян . Ужасно много и бързо се въди . По принцип не го харесвам .

За дървото на живота да не му е много слънце . Нека да е на непряка сл. светлина .

За тия сукулентчета . Според мен ги подръж малко така . Нищо няма да им стане . След около 2 седмици ги разсади всичките за да могат отново да си избиват . Поливат се на седмицата веднъж по малко .

Някой спомена за цветя за баня ако не е много тъмно може и някой сукулент . Малко по на горе бяха качили едно като чадърче . Все му забравям името , но дори и на по тъмно вирее - ХОМЕДОРЕЯ . Често го пускат на Кауфланд .

Моя спатифилум го слагам долу на земята в един ъгъл . Сега е направил много хубави и лъскави листа . Местя го по на слънце и започва да цъфти . Поливам веднъж в седмицата .

За цинията всяка година събирам семена и ги коткам , че много бавно растът .

Я ми припомнете сега есента с какво и как да неутрализирам кисела почва . Да отбележа , че се отраза много добре на чушките , пипера и патладжана , но не и за останалите култури  .

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 15:10 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 33
  • In transit
Това хебе, толкова ли е чувствително, като растение? Моето съм на път да го уморя. Преместих го в по-широка саксия (не много голяма), защото ми се стори, че му е тесничко. Обаче взеха да му клюмат листата надолу, няколко стръкчета почерняха целите. Много ми е странно. Сега го преместих по на сянка. Колко често се полива?

# 34
  • Карлово
Някой гледа ли зафирантес? Преди време имах 2-3 стръкчета и от вренме на време цъфтяха. После изчезнаха.
Скоро купувах едни луковици разнообразни и по ваш съвет ги засадих посред лято, в смисъл не ги оставих за следващата пролет да не "изкуфеят". От тях само зафирантеса поникнаха, но не цъфтят. НЯкак да ги провокирам?

# 35
Хебето по принцип обича влажен и хладен климат, да не го е опарило силно слънце?

Зефирантес имах, но в една студена зима го забравих навън и загина. Зимува не вътре на топло, а на хладно - в мазе, гараж.... Цъфти само веднъж годишно, може би му е минало времето този сезон и ще цъфне чак догодина.

# 36
  • In transit
Хебето по принцип обича влажен и хладен климат, да не го е опарило силно слънце?

Зефирантес имах, но в една студена зима го забравих навън и загина. Зимува не вътре на топло, а на хладно - в мазе, гараж.... Цъфти само веднъж годишно, може би му е минало времето този сезон и ще цъфне чак догодина.
Мда, грешката е моя. Реших, че обича слънце и го сложиш на перваза...сега го прибрах на сянка, да видим дали ще се оправи. Благодаря, Флокс.

# 37
  • Down south

Скрит текст:
Това са млади растения - 2 вида красула и  другото са  секуланти от един вид и са аранжирани заедно. предполагам че всичко е засадено наскоро заедно, може някои да са и без корени или с някое слабо коренче. Издържат и по 3-4 месеца свежи, та и да изглеждат добре няма скоро да разбереш дали са се хванали. За мястото още месец-два и ще заспят.
Може и сега да пресадиш, може  и през пролетта.
За място им е тясно, но това не е голям проблем, защото не са с голяма коренова система, ако решиш някои да са заедно в друг съд, когато ги садиш им оставяй място поне 3 см между тях, за да има накъде да растат. Може да ги разделиш по 1 красула и в 2 съда, може и всяка красула в отделен съд, а седумите заедно, всякакви варианти. Избери си мястото и съд подходящи и тогава решавай за пресаждане. Подбрали са ги красулата да дава височина, а други са ниски, но красулите са сбутани и за тях е по-голям проблема, отколкото за другия секулент, бяга ми името му в момента, той си расте така нагъчкан, ако го оставиш по дълго време заедно ще направи повече бебета, ако ги отделиш, на малките им трябва повече време да тръгнат да растат, но предполагам че всичко  е разсади,а не едно по-възрастно растение с бебета, по-възрастни растения рядко слагат в такива аранжировки.
За поливането, когато е абсолютно сухо, по-добре да ги засушиш и тогава да полееш, отколкото да преполееш.  Добре е, че водата веднага изтича през дренажния отвор, не се застоява вода и няма опасност да загният. Преполиването е много по-опасно, отколкото да стоят една седмица сухи. Като време не мога да те ориентирам защото зависи от големината на съда, температурите, поливаш и виждаш след колко дни е абсолютно сухо и това ти е времето. През зимата по-рядко и не  ториш.
За видеата, не всичко работи, аз следя този и досега не ме е подвел нито един път
https://www.youtube.com/@Raritetplants

Не съм попадала на друг, който да дава и развитието на растенията и много подробно обяснява кое как се гледа и как се пресажда.
П.с. Daily, Направих снимка на едната красула в 3 варианта, за да се ориентираш какво да очакваш.
Първата я оформям като дърво на около 3 години, мъничката е издънка от нея, извадих я преди около 2 месеца, а третото са 3 резника засадени един до друг.
Другата също я имам в няколко варианта, но ми е в другия апартамент.

Благодаря за детайлното обяснение, насоките и линка Hug  ще трабва да много да внимавам с обясненията му.
Да, растения определено са аранжирани, саксийката е малка, но три имат бебета, Отделям ли ги или това е за напренали Simple Smile
Твоите са много красиви, нямах представа за имената, а още повече, че кресула може да прилича на вид миниатютно тип дръвче.
Още веднъж, благодаря!

P.S. Дали няма и "Succulents care for Dummies"

# 38
Точно тези сукуленти са много лесни за размножаване, чупиш розичка или дори едно листенце и го слагаш с отчупената част върху пръстта. Едни отчупени  листа при мен пуснаха корени и нови растенийца върху перваза зад саксията, не ги бях видяла че са паднали там. Можеш да ги убиеш само с поливане или силно слънце Grinning

# 39

Сладурите ми от днес от Кауфланд. Ще се наложи да почакат малко. Мисля да си направя едно кътче само със сукуленти и може би малко камъни. Ще бъде издигнато с тухли 4 ки или с орехови дървета.

# 40
Извинявам се за невежеството, но да питам . Колко червен кристалон да слагам на 5 л. вода? Изобщо не мога да разбера описанието на етикета.

2 с.л. На 10 л. Вода

# 41
  • Down south
Точно тези сукуленти са много лесни за размножаване, чупиш розичка или дори едно листенце и го слагаш с отчупената част върху пръстта. Едни отчупени  листа при мен пуснаха корени и нови растенийца върху перваза зад саксията, не ги бях видяла че са паднали там. Можеш да ги убиеш само с поливане или силно слънце Grinning
Това звучи много оптимистично и твърде лесно, дори и за човек, като мен.
И понеже тези горните не са достатъчно, приятелката която ми ги подари, за да ме зарадва ми подари още едно саксийче Flushed

Докато ги вдигнах, за да ги снимам от по-старата саксия се отрониха няколко листа? Нормално, знак да поливам.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 01:57 от Daylily

# 42
Отронването на листенца не е непременно знак за поливане при сукулентните.

# 43
Следя някакви канали за растения, вчера се зачетох в нещо за черните мушици, освен обичайните които знаем завърши с поръсване на пръстта  с диатомит.
Взех да чета за този диатомит, добре звучи на теория.
https://agro-sdelka.bg/9652?slink=torove

Продължих да търся инфо и попаднах и на това - рапанов мулч
https://mulchira.com/rapanov-mulch/  

Колко рапанчета и мидички съм изхвърлиха, когато децата бяха малки  и събираха, сега бих си събрала, но скоро няма да ми се удаде възможност.

Ползвал ли е някой този диатомит и какво мислите за него. Сега нямам някакви сериозни проблеми с растенията, но ме влече това с двете ползи, хем обогатява почвата, хем предпазва, но пък може и да е поредния маркетингов трик и нищо да не прави.

# 44
Благодаря на Phloxx за темата. Flowers Hibiscus
Записвам се отново с моята циклама, която за мое удивление продължава да цъфти без прекъсване вече 3.5 месеца. След купуването от магазина цъфтя между 8 и 30 март, направи пауза до 13 май и от тогава продължава да цъфти, при това обилно. Поливам я 2-3 пъти седмично, само през паничката. Допускам, че ще си продължи цъфтежа до пускане на парното, защото продължава да изкарва нови пъпки. Възнамерявам след това да я пратя на почивка в неотопляема стая и да я върна след спирането на парното напролет. Може би след почивката трябва да й добавя почва и да я преместя в малко по-голяма саксия? Не съм сигурна, но ми изглежда логично да си е изразходвала запасите през този сезон.

Общи условия

Активация на акаунт