Нашите цветя - обща тема 25

• 26 384
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • Mostly in my mind
Диорела, сниманата тераса е южна. Цяло лято яко слънце. Нищо им няма. Куче марка. Simple Smile вярно,не цъфтяха в жегите много, но не са и изсъхнали.

# 661
С тези красиви мушката и сакъзи, направо ми идва пак да се заредя с такива. Но терасата ми е югоизточна, а в жегите и те едва издържат, напоследък спират да цъфтят лятото.

Лилиумче, ако правиш резници за разсад от белите сакъзи, може ли да се одумам ? Пък ще мисля, къде мога да ги сложа на сянка догодина. Много ги харесвам.
Нямаш проблем, само да ми обясниш  как се чупят  и как се изпращат.

# 662
Най-лесно се вкореняват чесначета - отчеснто клонче с петичка, където се е разклонило. Но ако е много дълго, може да се нареже на няколко резника. Добре е всеки резник да има малко листна маса отгоре, но не е проблем и ако няма.  Когато решиш да ги подрежеш, като спрат да цъфтят, може да се направят мнооого резници. А най-добре  рано напролет, примерно февруари - март. Simple Smile
Ако ги режеш след прецъфтяване есента, набучкай резници в сандъчетата до основните растения, за да си ги подновиш и разсадиш още. По правило, младите растения цъфтят повече.
Резниците на мушката и сакъзи се засушават малко, преди да се бучнат в саксия.

Транспорт - най-добре в хартиена опаковка - кутия, малко кашонче. Ако е в найлоновата опаковка на куриерската фирма, добре е да се пробият няколко дупки, за да не се задушат резниците - примерно на няколко места с перфоратор.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 13:24 от Diorela

# 663
Саксиите  ги прибирам в мазе, където има малко прозорче и за новите не знам дали ще станат,  нали им трябва светлина. Преди да ги прибера този месец мога да ти начупя  и изпратя.

# 664
Лилиум, срам не срам, и аз ще искам резници. Миналата година друга съфорумка ми прати, но ми измръзнаха на стълбището. Бих опитала отново да вкореня и захвана сакъзчета.

# 665
Няма проблем, момичета, който иска ще му изпратя. Като ги заприбирам ще пиша и ще кажете на кой да приготвям.

# 666
Много благодаря!

# 667
  • Бургас
Лилиум,последната снимка на мушкатото е страхотно! 😍 Много хубаво ти вървят!

Момичета,разкошни цветя и тераски!

И да не е гол запис,две снимки на едни мои бебета,които не помня дали съм ви ги показала.

# 668
  • Пловдив
Да разбирам, че мушкатата трябва да са на положителна температура? Едва ли всички ще мога да ги прибера вкъщи и се чудя дали ще оцелеят в гаража на тъмно? И на дървото на живота трябва да търся място, че и то е още навън...ще видя при свекървата има остъклено помещение, но то също не се отоплява и разликата с навън ще е сигурно градус-два.

# 669
В събота си купих хризантема от Кауфланд - водят я Деко. Мисля, че са от предходната седмица, понеже бяха силно намалени. Цветът е жълт, много едър, няма център /fully double/, а листенцата са леко подвити навътре. Имате ли представа колко висока става? В момента се ядосвам с една бяла хризантема, която стана огромна с височина над метър и ще трябва да я местя на пролет в дъното на градината. Иска ми се на новата да "нацеля" правилното място от първия път ...

# 670
За хризантемите мога да споделя опит, че винаги ги режа поне 2 пъти с цел сгъстяване и да не стават такив огромни.

# 671
За хризантемите мога да споделя опит, че винаги ги режа поне 2 пъти с цел сгъстяване и да не стават такив огромни.
При мен не помогна. Въпросната хризантема я рязах многократно, до края на месец юни. Имаше един момент, в който беше чудесна гъста топка, но за кратко... Явно си хареса мястото и за 1 година се превърна в гигант - за да я вържа ми трябваше помощ от втори човек, защото не можех да я "прегърна" , т.е. не само е висока, но е също така  много широка. На пролет ще я разделя поне на 4-5 корена и ще я преместя до оградата за по-лесно привързване.

# 672
И аз имам една от кауфланд, която цъфна прекрасно преди няколко дни.

# 673
  • Бургас
Деси,и на тъмно може. Даже някои ги вадят от пръстта и ги държат с корените нагоре,вързани в мазета.
Но аз никога не съм го правила.
Иначе не им пречи на мушките,че са на тъмно.

# 674
  • Стара Загора
В събота си купих хризантема от Кауфланд - водят я Деко. Мисля, че са от предходната седмица, понеже бяха силно намалени. Цветът е жълт, много едър, няма център /fully double/, а листенцата са леко подвити навътре. Имате ли представа колко висока става? В момента се ядосвам с една бяла хризантема, която стана огромна с височина над метър и ще трябва да я местя на пролет в дъното на градината. Иска ми се на новата да "нацеля" правилното място от първия път ...
Ако имаш предвид ето такава

Страхотна е.  Аз я получих като подарък преди две години и я засадих в градината.  Става храстче,около 30 или 35см.високо. Само на ширина се разпространява. Цветовете ,за да са едри обаче трябва да се разреждат ,иначе стават по-дребни.
И при мен всичко цъфти на поразия 😀.Любимото ми мушкато е пълно с цвят

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 16:15 от Mendeleevka

Общи условия

Активация на акаунт