Нашите цветя - обща тема 25

• 26 952
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Момичета, какво е това цвете? Има го на междуетажната собственост и в една бутилка са сложени около 5...6 резници  от него, с вече оплетени корени.

# 106
  • Пловдив
Това става като дръвче, да го режа ли нещо или така да си го държа

А това, расте та се къса, цял "храст" стана, но цвят не пуска

# 107
Аз такива високи направо ги махам . Вземам си нискостеблени които цъфтят повече . Пролетта изпарчават още повече .

# 108
Къса се да расте на ширина, не на височина. Като са високи, са едни такива хилавки.

# 109
Здравейте. Почва да отговарям. Сигурно ще отнеме половин час писане, дано съм полезен.
Скрит текст:
Аман от тая клавиатура постоянно добавя а накрая и поправя в женски род.

Имах при бившия шеф двойно по-голямо растение. Пресадихме едното и стана още по-добре. При пресаждане се режат корени до здраво, намалят и се топват в една кутия някаква прах за цветя, може и пепел. Казвах на шефа, че едната саксия е на адска светлина. При нея точно така се мачкаха листата. Но той не слушаше. Ние двама колеги  с още една колежка взехме една огромна саксия и я пресадихме. И шефа се шашна когато се оправи, иначе съхнеше. Пуснахме сгънатата щора докрай. Казваше, че имало при баща му подобна саксия на 10 г цвете и те, решили да я пресадят, но са я забутали в саксията със същите корени не знам си как, но почнала да гние. Сигурно доста дълбоко. Та го беше страх.
Буквално от тази китка от едно листо тръгват мини листенца с въздушни корени и се отчупват и е пълно по пода. От такова мини 1 см си изкарах това растение.
Около 5 месечно. Сега му махнах горе  връхчето, листата да се разклони.

Дессислава, за мушкатото, в никакъв случай не се махат твърдите. Баба ми ги зазимяваше с малко вода в топла стая. Най-често през февруари-март ги режеше на височина на старите стъбла 8-12 см на върха да има 1-2 колена и те израстваха нови за лятото и цъфтяха много.

Ако растението е много старо може да вземете такова парче 20 см с 4-5 листа, отчупва се и както казаха по-знаещите се изчаква да е засуши, без да се топи и се засажда директно.

Също така сукуленти (мушкато също) не се пръскат със пулверизатор. Ако го пръскате от жегата може така да изгори или от рядко наливане.
Мамма, тези гъсеници са на един вид пеперуда, ако не се лъжа някаква шахматна ми приличат, гледах от учебника на жената.
Няма смисъл да купуваш скъпи препарати, отстраняваш ръчно. Преглеждаш листо по листо със лупа за наличие на снесен материал, ситни лъскави яйца.
Тази гъсеница е паднала от някъде или е от друго растение на терасата ви. Не е възможно толкова голяма сега да се е излюпила. Направо си е големичка. Просто не сте видели яйцата. Съвет на жената да гоните всички пеперуди, доста от тях имат гъсеници които ядат яко листата и увреждат растението.
Дессислава, именно високото израстване при мушкато казваше баба, като дърво пречи даде образува цвят и му се взема силата за цвят. Заложи на оборска угорена тор една две щипки. В сегашната ми леко кисела от иглолисни дървета пръст мушкатото се пука да цъфти.
Имам в момента едно мушкато мъниче взето от последните бабини преди да умре. Изкарах новото коренче и ще чакам да видя цвета. Бяха бяло, цикламено, тъмно лилаво, прасковено. Бях ги етикетирала и заболя, но при местене са се загубили.

Лени рад, това растение малко ми прилича на някаква овошка
 Съшо така на вид индийски свещен босилек.
Нямам идея. Питай във близък магазин за цветя.
При индийците този босилек е като богиня Тулси и го поливат със вода всеки ден и с някакви млека. JoyОчудвам се че и в мюсюлманството този босилек е почитан от всеки човек в семейството за гонене на бясове и зли духове. И се раздава на воля. Имам познати казват че всяка билка е за различно. Примерно коприва пази, но се ползва и с други гадни цели.

Алиса, не знам какво му харесваш на традесканциите. Аз ги отбягвам. Много са еднообразни. Това мое мнение. Интересни са двуцветните, другите са за мен като жени с еднакви прически, скучни. Grinning
Да не вземете да се обидите.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 20:55 от pisnami42

# 110
  • София
Здравейте,
Извинявайте, ако не е за тук темата, но: на този мой лимон, по листата му взеха едни такива петна, които първоначално реших, че са от слънцето (на Южен балкон е), но ..почвам да се чудя така ли е наистина, съотв., ако не е - с какво да се пръска/ тори?

Мерси!

# 111
Може ли да снимаш по-ясно долните листа със сивото върху тях и листото от обратната страна където се вижда нещо издадено кафяво.

# 112
На лимона сякаш е изядено. Трябва а е действа бързо със препарат. Защото лимона не е цвете да му махнеш листата които са заразени.
Навън ли е лимона или е вътре в стая?
Относно растението със храст който има цветове като фунии от въпросната госпожа, това за което се сетих е далия и кученца.
Нямам идея какво може да е.
Дайте снимка да разпознаем.
Далия

Кученца

Друго подобно не се сещам.

# 113
  • На планетата Земя
Pisnami42, благодаря ти за включването. Нямах снимка, затова беше така трудно. Но днес имах късмет, видях го забутано в един двор във вила по Искърското дефиле. Нахално изчаках собствениците  - жената каза, че му казва ден и нощ и така открих, че цветето е мирабилис.

# 114
Това ми прилича на петуния. Не знаех че се казва мирабилис. Виждаш сама колко трудно да нацелиш точното.

# 115
  • Mostly in my mind
Момичета, какво е това цвете? Има го на междуетажната собственост и в една бутилка са сложени около 5...6 резници  от него, с вече оплетени корени.

Гугъл обектив казва гардения. Simple Smile

# 116
  • София
Здравейте, отново,

Опитах по-близо снимки на закъсалия лимон, който е на Южен балкон, на открито:

# 117
За кафявите петна не съм много сигурна. В първия пост в долната част видях едно бяло-сиво, което ми заприлича памуклийки и нещо издадено кафяво зад едно листо, което ми заприлича на щитоносна въшка.
Това, което мога да предложа, което  не знам дали ще помогне за всичките проблеми на лимончето, но няма да навреди е следното:
Взимаш една ножица, дезинфекцираш със спирт и режеш болните листа, за да не се разпространяват кафявите петна, ако са болест, дезинфекцираш след всеки срез, за да не се разпространи, ако е нещо заразно.
След това взимаш памук или тампоните за махане на грим на жената, по-удобни са и не оставят власинки, навлажняваш със спирт и минаваш листо по листо и отпред и отзад, като за всяко листо ново памуче, пак по същата причина, ако има зараза да не се разнася.
Grinning като свършиш със спирта изкъпваш на душа лимончето с хладка вода,  като внимаваш да не подгизне пръстта, слагаш найлонче върху нея, или обръщаш хоризонтално саксията и измиваш само листата и стъблото от спирта.
За присаждане -лимоните не обичат много са се местят.
Може в пръстта да пръснеш нещо да обеззаразяване - има комбинирани препарати, хем обеззаразяват, хем торят, за фунгицид - не ми прилича на гниене.

Не помогнах много.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 10:15 от zari65

# 118
Някъде в сайта
от който купих кутии и работи за борба с плъхове четох, че продаваха диатомична пръст 50 г  се разтваря в два литра вода.
Този диатомит или диатомична пръст се бори с доста гадини, мравки, попови прасета, дори другата година като сеем картофи ще пробвам за колорадо бръмбар.
https://www.otrovi.com/naturalen-preparat-protiv-gasenitsi-homevo-50gr/
* PS не си го купувайте от там, в малка доза е. Купете голяма опаковка поне 1 кг.
Скрит текст:
Обикновено се разбърква продължително и се слага в градинска пръскачка или в пръскачка за стъкла.
Диатомита е създаден от всякакви стари черупки, седименти от миди и след като е пръскано нещо с него от двете страни на листата, ако има гъсеници, ларви, въшки зелени, черни и памуклийки, както и молци, ако ходят, самите тела се нарязват микроскопично и умират. Така пишеше.

Мой познат ядеше таква пръст и каза че е изхвърлил доста паразити. Може да има ефект.  Дори за болест по доматите, мана ставало. Става и за голи охлюви, които са ми най-гнусното. Няма спасение от тях с таблетки или други средства.

Пробвай напръскай от двете страни на листата. После не се бърше листото.
Памуклийката ако е ще има вълна все едно. Пак от вас чух за такова но и го проверих в интернет.
Ако е навън и вали ще трябва да го прибереш или да повтаряш.
Това е червей, който е тънък и почти незабележим, влиза във частта между горна и долна листна повърхност и прави тунели вътре. Заради такива червеи избягвам да имам цветя с меки листа. Най-често се получава при латинката при нас и я хвърляме.
Пробвайте с диатомит. Ако не стане и не спре да яде здрави листа до 3-6 дни, вече режете листа. Вътре като ги разрежете ще видите оранжев или бял тънък червей колкото кламер дебел. Като порасне пробива стените и се превръща в нещо друго. Около 1-2 мм дълъг съм виждала. Ако е навън го приберете в стая където няма растения за да не зарази и други. Прегледайте всяко листо отдолу за ларви. Дефакто тези червей се виждат на прозрачни листа ако ги сложите на светлина. Това което правех с меки листа с такъв червей, напипам ли го слагам хартия отгоре и отдолу и го стискам да умре вътре. Повечето пъти така спасявах растения. Така натискам или късам листа с наплюто от колорадски бръмбар яйца.
С твърдите лимонени листа надали ще се покаже.
Не съм сигурна ако изрежете листата и намажете със спирт как ще се отрази на лимона.  
Прегледай почвата също. Имате перлит вътре, няма общо със памуклийки. Вижте за яйца или пъплещи червеи по повърхността.

Надали е щитоносна въшка, би се видяло. Те ходят също по твърди и гладки листа. Имах ситно растение със гладки листа и ги убих една по една със стискане или отстраняване като се подпорят настрани. Защото се засмукват. Ако има щитоносна, на самите листа ще има точки изсъхнало сякаш от комар, това знам от опит.
Всички гадости, доста от тях сме получили от чужбина чрез доставки на храни и трябваше да ги съдим;)
Ето щитоносна. Извинявам се предварително, не умея да ги намалям, и за гнусотията.

Успех. Hug
За растението което се издирва, има някакви подобни листа лъскави, но гардения е с листа завършващи остро и с вдлъбнати жилки.
 Вид жасминовидна гардения. Дали е същото като стефанопсис не знам.

Обикновена долу всеки я знае.

Не съм добър в намиране на цвете по снимка но пробвам.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 08:47 от pisnami42

# 119
Вчета си взех тези красотички от Кауфланд:

Приемам съвети кога да ги засадя, какво място да избера и дали близо едно до друго или на различни места? Колко големи стават? Нямам никакво иглолистно в градината, искам да си направя едно кътче.

Общи условия

Активация на акаунт