Нашите цветя - обща тема 25

• 26 368
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Diorela ето го поста на Мики https://bg-mam.ma/p/1685925/48534597

# 721
sofyia благодаря за информацията. Аз знам, че потъват с годините лалета. Намерихме си няколко жълти когато копахме да прекарваме основния кабел за тока.
Съсед имаше половин декар шафран, на три години се разреждали и той премести неговите в друго село. Та извадиха всички и докато решат да ги местят бяха в чували. Баба му беше изхвърлила няколко в контейнера. Добре че момчето се усети преди да го извършват( веднъж седмично) та шафран си взех от него, но като махнаха градината питомците тръгнаха да търсят из съседните.

# 722
Благодаря, Angel_Dust.

Да, луковиците на лалетата потъват, ако не са на достатъчна дълбочина - по спомен около 12-15 см. Това за старите сортове, за новите не зная какви изисквания имат.

Намерих тази схема за дълбочина на засаждане на луковици.

Тук намерих още полезни съвети за луковични цветя в саксии и сандъчета.
https://www.plants.bg/blog/zasajdane-na-lukovici
6 правила за засаждане на луковици в саксии и сандъчета

https://www.zajenata.bg/2-%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D … 0-news122730.html
Опитен градинар ни разкри как да засадим лалета тази година, за да имаме най-красивата партида
В кори за яйца и пластмасови кошници

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 13:20 от Diorela

# 723
  • София
Diorela, много, много жалко за погубеният труд и новите сортове! Sad А това, което пишеш за родителите ти, е много впечатляващо! 150 различни вида храсти, уау!

Да продължа още малко за лалетата. Ако сте решили да ги берете за букет, режете така, че минимум едно листо да остане. То храни луковицата, в противен случай загива. Ако сте отрязали, луковицата ще се разпадне на няколко малки -  детки. Нужно е да се извади до края на юни, раздели и съхрани. Наесен трябва пак да се посадят, като дори да има някоя по-голяма, ще цъфне на следващата година, а по-малките - след минимум две. Това със сортиране, засаждане по големина и вадене го правихме постоянно, на лехи в двора. Минимум половин декар цъфнали лалета имахме напролет.
Ако не се реже за букет, като започне да прецъфтява, се къса само чашката на лалето. Така луковицана продължава да се храни и наедрява.
Желателно е дори да не са рязани за цвят, а оставени да си цъфтят в градината, да се вадят на 2, максимум 3 години. Иначе се забиват надолу, разделят се и се намножават, започват да си пречат и в резултат ще има само туфа листа.
Колко време цъфтят и се запазват хибридите обаче не знам. Купувала съм луковици от Сортови семена, от сайтове, от хипермаркетите, но за съжаление никъде не видях означение дали са директен сорт или хибрид.

# 724
Миналата година си насадих лалетата около 10 ноември и тази мисля пак тогава. Като цяло от около 200 бр. почти всички поникнаха и цъфтяха. Половината извадих през лятото, половината останаха. Първите цъфнаха в средата на март, последните в средата на април и общо имаше цвят до края на април. Времето на цъфтене беше в зависимост от сортовете и от мястото - до къщата е по-топло и бяха по-бързи, а по-отдалечените по-късни. Това е добре, защото така се покрива и по-дълъг период. Много съм любопитна как ще изглеждат лалетата от тази година в следващия сезон и как ще се променят. Не ми идва естествено да ги слагам в саксии, защото са с кратък цъфтеж, а в градината това по-лесно се приема - едни прецъфтяват, други започват да цъфтят. Опитвам се да направя комбинации с други цветя, които цъфтят непосредствено след лалетата, до тук това са кандилките, каквито имам в изобилие, лилавият шивес, но той не е много и ще видя дали мога да насея някои едногодишни през февруари върху площта с насадените луковици или да преместя там някои двугодишни... все още съм в началния период на опознаване на много от цветята и се уча какво с какво да комбинирам. Имам лехи, където няма да вадя, а само ще допълвам и други, където ще изваждам и замествам.
Едната, която ще търпи повече трансформации, ще разделя на квадрати по 40-50 см и ще се опитам да я планирам така, че винаги да има цъфтящи "островчета", докато дргуги "узряват" след цъфтеж или пък се канят да цъфтят...

# 725
Май ще трябва да вдигам оранжерия като гледам.

Хич идея нямам кога ще узрее най сетне, че ми омръзна да го чакам. Но аштата май ще почва скоро:

Имам и зелен сорт:

На адениума толкова му е била умаляла саксията, че я пръснал, за първи път ми се случва такова нещо. Видях го чак като го внасях вътре, но ще се пресажда напролет.

# 726
Кити,може да комбинираш с божури,ириси,кукуряци,хойхери,хости,бергения,астилбе.

# 727
  • In transit
Досега и аз го издирвах, изпреварила си ме. Joy

Енджъл, за поливането споделих личен опит...никога не ги поливам, като ги слагам в саксиите. Ако има някаква влага в почвата, толкова. Набучвам ги и ги покривам. Една година почвата беше по-влажна или саксията я наваля дъжд през картона, не помня точно, но покълнаха бързо и не цъфнаха. Sad

# 728
Кити,може да комбинираш с божури,ириси,кукуряци,хойхери,хости,бергения,астилбе.
Благодаря, dt, ще ги проуча.

# 729
  • София
Исусовият венец от Marieta  се е приготвил да цъфти

# 730
  • Пловдив
В едната ми саксия намерих такива пришълци 🤮 /случайно, като изкарах две мушката да ги хвърлям, че никога не пуснаха цвят/ почвата е купешка, дори я бях похвалила в темата. Да пръскам ли с нещо, да изхвърля почвата и да сложа нова?

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 19:29 от Десиссслава

# 731
Това е майски бръмбар, яде корени, за разлика от златката. Най-вероятно е долетял и си е снесъл яйцата, а не е купена с него почвата.

# 732
Leni_rad много не зарадва!
ММ прибра голямото растение и огромните Дърво на живота преди седмица. Страх ме беше да не ги попари слана, с тези инверсии на температурите…
Ето моята чешка градинка

Тази е миналогодишна хризантема

# 733
  • София
На пролет пускат ли пак лютичета коренчета по магазините, сега се усетих, че май зарових моите нещастни няколко коренчета наопаки 😅🤣

# 734
  • Бургас
Днес си чистих и поливах мушките. Много сухи листа имаха. Останаха почти без листа. Ще ги начупя яко,доста на ниско. Трябва да се разклонят повече,че станаха едни дълги и плешиви пръчки.

Общи условия

Активация на акаунт