Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 87

• 42 057
  • 825
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Абсолютно същото и при мен при АГ по НЗОК.

# 196
Като стана въпрос за цени, записите на тонове по ЗК ли са, или се заплащат?

# 197
И аз до сега съм имала само 3 безплатни ехографии, а съм на 38 години и почти накрая на бременната. Защо става така?

https://www.nhif.bg/bg/nzok-za-teb/useful/573

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 02:48 от Фрида

# 198
По ЗК са 3 ехографа. Преглеждането всеки път става по добрата воля на АГ. Мен и двете бременности при различни АГ са ме гледали всеки път на ехограф. Явно зависи колко им се занимава, знам ли...
И аз до сега съм имала само 3 безплатни ехографии, а съм на 38 години и почти накрая на бременната. Защо става така?

# 199
Здравейте, в 8 г.с седмица съм и утре съм на втори преглед при АГ. Предния път чухме пулса и всичко беше наред, но вчера ми се появи съвсем леко зацапване, колкото капка като размер. Дали е възможно да е обвързано с МЦ, който трябваше да е онзи ден? Също така се оказа, че съм втора бременност на майка ми, имало е проблем в някоя хромозома(тя не си спомня коя).Накратко се е родило мъртво доколкото знам, понеже това е болна тема. Били са ѝ казали, че аз съм преносител на това… Ще го изговоря това утре с АГ, но все пак какво допълнително като изследване мога да пусна освен за стандартните Синдром на Даун и прочие мутации и кога може да бъде направено?

# 200
Зацапването не е обвързано с МЦ, няма как да е, все пак сте бременна. Задължително го споменете на доктора, зацапването по време на бременност е често срещано, но не е нормално. Повечето жени съ зацапване раждат здрави деца, но задължително трябва да кажете на лекаря.

А относно генетичния проблем - говорете с лекаря, но според мен е най-добре да направите генетична консултация със специалист по генетика, щом имате фамилна обремененост. Специалистът ще ви каже какви изследвания се налагат. Иначе пренатален тест може да с прави след 10-та седмица (има и един, който в 9-та може), а амниоцентеза - в 16-та. Но говорете съ специалист за това какво точно ви е нужно на вас, ние няма как да знаем, като вие дори не знаете какво точно е било

# 201
По ЗК са 3 ехографа. Преглеждането всеки път става по добрата воля на АГ. Мен и двете бременности при различни АГ са ме гледали всеки път на ехограф. Явно зависи колко им се занимава, знам ли...

Може да са били три ехографа, но в сайта на ЗК пише, че са 4 + 2

Акушерска ехография- 4 пъти за периода на бременността
- в 4 – 10 г.с.; в 11 – 13+6 г.с.; в 18 – 23+6 г.с.; в 3-ти триместър

Моля, препоръчайте ми някой, който извършва всеки път безплатни ехографии. Да знам поне, ако забременея втори път.

# 202
  • UK
Също така се оказа, че съм втора бременност на майка ми, имало е проблем в някоя хромозома(тя не си спомня коя).Накратко се е родило мъртво доколкото знам, понеже това е болна тема. Били са ѝ казали, че аз съм преносител на това… Ще го изговоря това утре с АГ, но все пак какво допълнително като изследване мога да пусна освен за стандартните Синдром на Даун и прочие мутации и кога може да бъде направено?

Много е важно майка ти да ти даде възможно най-много детайли относно генетичната аномалия, както и за загубата на първата й бременност. Защото просто проблем с някаква хромозома не дава никаква информация, а генетиката не е толкова напреднала че да тества за милионите възможни генетични мутации. Задължително консултация с генетик.

# 203
Мами, интересува ме следното. Надявам се да не засегна или разстроя някого. Предстои ми да направя първа фетална морфология. От това, което четох, разбрах, че ще се оценя вероятността бебето да има аномалии. Въпросът е там, че аз и семейството ми сме взели решение, че дори при доказана вероятност - няма да прекъсна бременността. Има ли тогава смисъл да си правя ранната ФМ? Дава ли някаква друга информация, която може да е полезна за бебето или за бременността?

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 16:11 от Смоли

# 204
Естествено, че има смисъл. Дете с увреждания изисква специални грижи и е важно да сте подготвени, а и лекарят да знае, защото и от него се изисква повече внимание при определени аномалии. А има и аномалии, за които може например да се направи операция по време на бременността и да се подобри положението. Та смисъл има

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 16:23 от Zimk02

# 205
Освен изследване на бебето, на ранната ФМ се гледат се плацентата, околоплодните води, матката (дължина на маточна шийка) и яйчниците, прави се доплерово изследване за оценка на кръвотока към матката. Също и се прави оценка за прееклампсия. Според мен не пропускайте изследването.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 16:29 от Le Strange

# 206
  • UK
Естествено, че има смисъл, още повече, че при генетично увреждане е необходимо семейството да е достатъчно подготвено, за да знае как да се грижи за детето си; а има и такива аномалии, които са несъвместими с живота и потенциално могат да застрашат живота и на майката и е необходимо да се знае рано.

# 207
Напълно съм съгласна!Даун е най-малкото зло.в БХС има още два или три синдрома Патау беше единия но и той като останалите освен Даун,пази боже времето на живот е не повече от 70 90 часа след раждане.Живеем в 21 век,каквото ви се предлага е редно да се възползвате максимално от него.Дано имате здраво бебенце и щастлив финал🤗

Естествено, че има смисъл, още повече, че при генетично увреждане е необходимо семейството да е достатъчно подготвено, за да знае как да се грижи за детето си; а има и такива аномалии, които са несъвместими с живота и потенциално могат да застрашат живота и на майката и е необходимо да се знае рано.

# 208
И това са само хромозомните увреждания, има и други генетични увреждания, както и негенетични - например спина бифида. Важно е да се знаят предварително

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 15:28 от Zimk02

# 209
Хубаво е да се направят, но всичко е въпрос на късмет. С първите две деца бях млада и спокойна, не съм правила нито фетална морфология, нито БХС, нито пренатален. Родиха се живи и здрави. Знам обаче за случаи , които няколко жени отидоха при лекаря с най-добрата апаратура на морфология, а не е видял, че децата са с Даун. Господ да е с нас и да се родят живи и здрави децата ни, защото не всичко може са се хване с изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт